HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: bi-amp, kis segítség elkellene jólelkű emberektől.
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
............................
Nekem anno volt TDA1554 végfokom, PC tápról, szerintem nem egy rossz találmány Smile Az egyszerűségéhez képest kellemes hangja van, csak ha laptopról vagy normál PC-s kártyáról megy, megérdemel egy előerősítőt is. Viszont a 741-et felejtsd el.. attól még a TL071 is jobb tud lenni.. legalábbis ismereteim szerint. Viszont még talán ennél is jobb az NE5532. Egyébként szerintem túlzottan kifikázod a projektedet. Szerintem egyáltalán nem lesz "moslék". És szerintem a többiek sem fognak fikázni: nem bővelkedik az oldal sem wattmániás autóhifiőrültekben, sem pedig milliomos Hi-End mániásokban. Annakidején én is így kezdtem, sőt: nekem előfokom sem volt, csak a csupasz 1554, ráadásul MNC eclipseII hangszórók.. ahhoz képest a HA 18 egész jó kezdés.. ha anno ismerem a céget, talán én sem veszem meg a zsidónál a pirosperemest Tongue
Magasnak meg szerintem mehet a HG 2,5.
Egyébként azt a 16kHz-es felső határfrekit nem tudom honnan vetted.. a TDA1554 adatlapja min. 20kHz-et ír (-1dB-es csillapítás mellett), ettől csak több lehet. Az alsó határfrekvencia 45Hz (-3dB csillapítással), és szerintem a 220 nF-os bemeneti csatolókondi miatt. Én legelőször 10mikróval próbákoztam.. úgy átvitte a 4-5Hz-es tápingadozásokat mint a huzat Big Grin Szóval a végfokkal szerintem nincs sok gond Smile
Apropo aktív váltó: sokféle kapcsolás létezik. Az egyik, amiről PWM beszélt: egy olyan negyedfokú, hogy 4 db elsőfokú Butterworth egymás után.. állítása szerint ez nem piszkálja annyira a fázist, viszont van késleltetése, ami nem ugyanaz minden frekin. Amit pedig én láttam: egy negyedfokú Linkwitz-Riley. Ennek nincs nagy késleltetése, viszont a vágási freki körül igencsak fázist tol. De nekem is még csak ilyen felületi ismereteim vannak. PWM barátunkat kérdezgesd, ő mostanság beleásta magát ebbe rendesen asszem Tongue
..................
NA hozzászólok én isBig Grin Igazad van zupp87 abban, hogy van késleltetése a 4db Butterworth szűrőnek és ez csatronánként más. Na de van egy furfang a dologban. Méghozzá az, hogy megcsináljuk a magas oldalnak a 4db felüláttátteresztő szűrőt. Összerakunk két darab mindentátteresztő áramkört, aminek a késletetése megegyezik a magasoldalon a 4db szűrő által okozott késleltetésnek. Ezután a mindenátteresztő szűrő jeléből kivonjuk (kivonóáramkörrel) a magasoldali szűrök kimenetét. Akkor most ugyanazt a jelet kaptuk meg amit a bemeneten ráadtunk a kapcsolásra annyi különbséggel, hogy ebben már nicnsnenek bent a magashangok. Utánna megint képezünk 4db felülátterszető szűrőt a középtartományak, és ezeket a szűrőket az elöbb leírt kivonó áramkörből kijövő jellel vezéreljük. na akkor megvan a középtartomány is. Utánna megint csinálunk két darab mindenátterszető kapcsolást aminek a késleltetése annyi lesz ami a középtartományban használt 4db szűrőnek. Aztán a mindenáttersztő szűrő jeléből kivonjuk a középtartmány jelét, és megkaptuk a mélytartományt. Remélem nem fogalmaztam érthetetlenül.
Amúgy itt van késletletés, de azzel a módszerel minden csatornánál megegyezik
Na újra én Big Grin Most olvastam végig ezt a kis topikot .haha. NA igazából a 741-es műveleti akármi, jó helyen van továbbra is ott ahol van. Amúgy ha átfúrod lehet belőle kulcstartót csináni, vagy lábak nélkül akár karkötöt vagy nyakláncot. Attól függ mennyi van :o HAsználj inkább ahogy zupp írta tl071 vagy tl084, de a legjobb talán ami erre készült az lm833. Nem drágák és lényegesen jobbak az elavult 741-nél. Ami a tápot ill. lehet lesznek bajaid vele. Én anno a tda1562-vel kísérleteztem számgéptáppal, de valahogy nem szerették egymást. A pontos okát nem tudom miért, csak tippelni tudnék. Bár ez 50wattvolt és 16 voltot írt ha jól emlékszem tápnak lehet azért. na mind1
Azt elég érdekesnek tartom, hogy a laptop ventilátor hangját hallod a fülhallgatódban. Az vagy egy nagyon rosszúl megtervezett laptop vagy nem tom. Próbáld meg azt hogy a hangerőtálcán elnémítod a mikrofon. lehet utánna nem hallod majd.
Amúgy én megértem, hogy nem akarsz sokat költeni a hangcuccra. De ha eleve úgy állsz hozzá, hogy szart építesz (mert nincs jó hallásom meg úgy is mp3-mat hallgatok) akkor talán jobban járnál egy 6-7ft.os pc hangszóróval. (olcsóbban jönnél ki).
A hangdoboznál gondolm raktál már össze pár dobozt
ha olyan "sima ügy" a hangolás meg minden egyéb. Én most fejeztem be a munkálatokat a hangdoboz résszel, de nem mondanám, hogy sima ügy. (de ez én vagyok).
A Tda1554-ről meg annyit, hogy igaz kapsz 15wattot de milyen torzítás mellett. Meghát 15 wattal meghajtani a HA-18 tiszta pocsékolás .haha.
Amúgy én videoton végfokkal kezdtem az első erősítőmet, ha jól emléxem az ea6380-assal (de szép idők voltak Smile ) mert elötte rákellett jönnöm, hogy 12V-al igencsak nem lehet semmi kezdeni audiofil felhasználás terén .forog.
-Amúgy egy kicsit meghazudtólva az előző mondatomat leborulok a Philips TDA1562-es erősítő ic-je elött, mert ő tud 14V-ból 50wattot kihozni alacsony torzítással. Hát igen az a bűvős H-osztályú technika .torz.
Egyébként az én végfokomra is mondták sokan hallatlanban (2xTDA7294+LM1036): váll fölött javítsam meg mert trágya, és helyette Quad405 forevör.. Big Grin De egyelőre még mindíg ezt használom.. számomra nagyon is hallgatható, mérések alapján sem zajos, nem torzít.. a hangfalaimmal több a gond az tuti Tongue Ja, és egy éve rendületlenül működik, túlélve pár "jólmeghajtós" estét.. 40V-os táppal 8ohm-ra van elvileg tervezve, de nem okozott neki gondot a 4ohmos nyomót se meghajtani izmosan a sörözőben.. Lehet hogy a tranyós fokok szebben szólnak.. de amilyen változatos terhelésekkel és körülmények között használtam az elmúlt évben az enyémet.. minimum 10 szett végtranyót ettek volna meg a quadok az tuti.. Egyik ismerősöm épített egy 405öst.. kicsit kicsi pufferekkel.. aztán gondolt egyet, h nagyobbra cseréli a pufferelkókat.. és egyszer csak nagy hangerőn elszállt az egész mint a győzelmi zászló.. nameg előtte még párszor.. szobában ilyesmi nem gond.. "akkor ma má nem hallgatok zenét, majd holnap megcsinálom.." De ha egy sörözős buli elején történik.. akkor ciki azt mondani, h gyerekek, csoki van, lehet hazamenni.. én ezért is vagyok egyelőre az IC-k híve..
Nemtom ez mennyire érdekel most valakit.. csak elmondtam Big Grin

Ja.. amugy itt is volt hiba.. egy év megbízható műxés után az LM 1036 gondolt egyet, és aszonta, h egyik oldala nem működik tovább.. de volt tartalék IC, szal problema megoldva Tongue
.............................
sok helyen nem jófelé indultatok el. :|
................................
NA jó egye-fene megpróbálok segíteni Big Grin Már úgy is elég rossz a megítélése az oldalnak 8)
Mivel írtad hogy aktív hangváltód lesz nem olyan probléma ez a keresztezési freki kérdés. Véleményem szerint a HA18-nál olyan 3,5kHz az jó keresztezési frekinek. A magasnál használd a Hg2,5-est vagy vmelyik papírkónuszut amelyik szimpatikusabb. Egyedül azthiszem a HG1,9-es nem használhatod, mert ő csak 5khztől használható.
.......................
zupp87 Írta:.....Magasnak meg szerintem mehet a HG 2,5.....

Lásd második hozzászólás, ami történetesen az enyém.. nem is értettem miért kérdezgeted még mindig a magashszt..
.......................
Nah tegyük akkor rendbe a dolgokat. Hosszú idő lesz, de teszek egy kísérletet.

Magashsz: jobb választás egy dóm mindig, mint egy sokkal nagyobb felületű papírmembrános hangszóró, aminek roszabb a din. viselkedése középtarományban, magasab a lehetséges min. keresztezési freki, és a torzítása is bőven nagyobb. Nem ránézésre kell hszt választani.
Az érzékenységét jelen esetben a magashsznek olyan 87dB@2V környékére kell majd leejteni legalább, tehát erre a célra nem kell magas érzékenységű hangszórót válsztani, sőt éppen emiatt 4 helyett jobb lesz a 8 ohmos, így kevesebbet kell korrigálni rajta, hiszen az impedanciakülönbség miatt a mélyközép azonos bemenőfeszültség mellett 3dB-vel hangosabban szól majd, mint pl. egy 8 ohmos tenné.
A 2,5-es dóm 8 ohmos változata jó lehet, ha megfelelően központosított. Sajnos igazán jó magashszt csak sokkal drágábban lehet találni, ~6500,- Ft körül.

Az egymásból kivonogatós aktív szűrők ötlete alapvetően ott hibás, hogy nem lehet szimmetrikus a mélyközép és magashsz szűrője, mindkettőnek más levágási meredekség kell, más töréspont, és a baffle-step hatásait is illik figyelembe venni.
.............................
...............
Nekem HA18-620 ,HG2.5 van és elégedett vagyok vele .
Te merre lakol ,én ajkai vagyok .
a H2000-nél a 160mm-es papíros membránok sikerültek a legjobban, tehát a 160-180mm-es hszekre érdemes koncentrálni. Ezek közül is az 582 a legjobb rezonáns rendszerű.
Ha esetleg fontosabb a jobb mélyátvitel és a terhelhetőség, akkor a 634 4 vagy 8 ohmos verzióját érdemes választani.
Ha meg tapasztalati beszámoló kell az 582ről, az van nekem Smile