A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bi-amp, kis segítség elkellene jólelkű emberektől.
#1
............................
Válaszol
#2
Nekem anno volt TDA1554 végfokom, PC tápról, szerintem nem egy rossz találmány Smile Az egyszerűségéhez képest kellemes hangja van, csak ha laptopról vagy normál PC-s kártyáról megy, megérdemel egy előerősítőt is. Viszont a 741-et felejtsd el.. attól még a TL071 is jobb tud lenni.. legalábbis ismereteim szerint. Viszont még talán ennél is jobb az NE5532. Egyébként szerintem túlzottan kifikázod a projektedet. Szerintem egyáltalán nem lesz "moslék". És szerintem a többiek sem fognak fikázni: nem bővelkedik az oldal sem wattmániás autóhifiőrültekben, sem pedig milliomos Hi-End mániásokban. Annakidején én is így kezdtem, sőt: nekem előfokom sem volt, csak a csupasz 1554, ráadásul MNC eclipseII hangszórók.. ahhoz képest a HA 18 egész jó kezdés.. ha anno ismerem a céget, talán én sem veszem meg a zsidónál a pirosperemest Tongue
Magasnak meg szerintem mehet a HG 2,5.
Egyébként azt a 16kHz-es felső határfrekit nem tudom honnan vetted.. a TDA1554 adatlapja min. 20kHz-et ír (-1dB-es csillapítás mellett), ettől csak több lehet. Az alsó határfrekvencia 45Hz (-3dB csillapítással), és szerintem a 220 nF-os bemeneti csatolókondi miatt. Én legelőször 10mikróval próbákoztam.. úgy átvitte a 4-5Hz-es tápingadozásokat mint a huzat Big Grin Szóval a végfokkal szerintem nincs sok gond Smile
Apropo aktív váltó: sokféle kapcsolás létezik. Az egyik, amiről PWM beszélt: egy olyan negyedfokú, hogy 4 db elsőfokú Butterworth egymás után.. állítása szerint ez nem piszkálja annyira a fázist, viszont van késleltetése, ami nem ugyanaz minden frekin. Amit pedig én láttam: egy negyedfokú Linkwitz-Riley. Ennek nincs nagy késleltetése, viszont a vágási freki körül igencsak fázist tol. De nekem is még csak ilyen felületi ismereteim vannak. PWM barátunkat kérdezgesd, ő mostanság beleásta magát ebbe rendesen asszem Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#3
..................
Válaszol
#4
NA hozzászólok én isBig Grin Igazad van zupp87 abban, hogy van késleltetése a 4db Butterworth szűrőnek és ez csatronánként más. Na de van egy furfang a dologban. Méghozzá az, hogy megcsináljuk a magas oldalnak a 4db felüláttátteresztő szűrőt. Összerakunk két darab mindentátteresztő áramkört, aminek a késletetése megegyezik a magasoldalon a 4db szűrő által okozott késleltetésnek. Ezután a mindenátteresztő szűrő jeléből kivonjuk (kivonóáramkörrel) a magasoldali szűrök kimenetét. Akkor most ugyanazt a jelet kaptuk meg amit a bemeneten ráadtunk a kapcsolásra annyi különbséggel, hogy ebben már nicnsnenek bent a magashangok. Utánna megint képezünk 4db felülátterszető szűrőt a középtartományak, és ezeket a szűrőket az elöbb leírt kivonó áramkörből kijövő jellel vezéreljük. na akkor megvan a középtartomány is. Utánna megint csinálunk két darab mindenátterszető kapcsolást aminek a késleltetése annyi lesz ami a középtartományban használt 4db szűrőnek. Aztán a mindenáttersztő szűrő jeléből kivonjuk a középtartmány jelét, és megkaptuk a mélytartományt. Remélem nem fogalmaztam érthetetlenül.
Amúgy itt van késletletés, de azzel a módszerel minden csatornánál megegyezik
Válaszol
#5
Na újra én Big Grin Most olvastam végig ezt a kis topikot .haha. NA igazából a 741-es műveleti akármi, jó helyen van továbbra is ott ahol van. Amúgy ha átfúrod lehet belőle kulcstartót csináni, vagy lábak nélkül akár karkötöt vagy nyakláncot. Attól függ mennyi van :o HAsználj inkább ahogy zupp írta tl071 vagy tl084, de a legjobb talán ami erre készült az lm833. Nem drágák és lényegesen jobbak az elavult 741-nél. Ami a tápot ill. lehet lesznek bajaid vele. Én anno a tda1562-vel kísérleteztem számgéptáppal, de valahogy nem szerették egymást. A pontos okát nem tudom miért, csak tippelni tudnék. Bár ez 50wattvolt és 16 voltot írt ha jól emlékszem tápnak lehet azért. na mind1
Azt elég érdekesnek tartom, hogy a laptop ventilátor hangját hallod a fülhallgatódban. Az vagy egy nagyon rosszúl megtervezett laptop vagy nem tom. Próbáld meg azt hogy a hangerőtálcán elnémítod a mikrofon. lehet utánna nem hallod majd.
Válaszol
#6
Amúgy én megértem, hogy nem akarsz sokat költeni a hangcuccra. De ha eleve úgy állsz hozzá, hogy szart építesz (mert nincs jó hallásom meg úgy is mp3-mat hallgatok) akkor talán jobban járnál egy 6-7ft.os pc hangszóróval. (olcsóbban jönnél ki).
A hangdoboznál gondolm raktál már össze pár dobozt
ha olyan "sima ügy" a hangolás meg minden egyéb. Én most fejeztem be a munkálatokat a hangdoboz résszel, de nem mondanám, hogy sima ügy. (de ez én vagyok).
A Tda1554-ről meg annyit, hogy igaz kapsz 15wattot de milyen torzítás mellett. Meghát 15 wattal meghajtani a HA-18 tiszta pocsékolás .haha.
Amúgy én videoton végfokkal kezdtem az első erősítőmet, ha jól emléxem az ea6380-assal (de szép idők voltak Smile ) mert elötte rákellett jönnöm, hogy 12V-al igencsak nem lehet semmi kezdeni audiofil felhasználás terén .forog.
-Amúgy egy kicsit meghazudtólva az előző mondatomat leborulok a Philips TDA1562-es erősítő ic-je elött, mert ő tud 14V-ból 50wattot kihozni alacsony torzítással. Hát igen az a bűvős H-osztályú technika .torz.
Válaszol
#7
............................
Válaszol
#8
Egyébként az én végfokomra is mondták sokan hallatlanban (2xTDA7294+LM1036): váll fölött javítsam meg mert trágya, és helyette Quad405 forevör.. Big Grin De egyelőre még mindíg ezt használom.. számomra nagyon is hallgatható, mérések alapján sem zajos, nem torzít.. a hangfalaimmal több a gond az tuti Tongue Ja, és egy éve rendületlenül működik, túlélve pár "jólmeghajtós" estét.. 40V-os táppal 8ohm-ra van elvileg tervezve, de nem okozott neki gondot a 4ohmos nyomót se meghajtani izmosan a sörözőben.. Lehet hogy a tranyós fokok szebben szólnak.. de amilyen változatos terhelésekkel és körülmények között használtam az elmúlt évben az enyémet.. minimum 10 szett végtranyót ettek volna meg a quadok az tuti.. Egyik ismerősöm épített egy 405öst.. kicsit kicsi pufferekkel.. aztán gondolt egyet, h nagyobbra cseréli a pufferelkókat.. és egyszer csak nagy hangerőn elszállt az egész mint a győzelmi zászló.. nameg előtte még párszor.. szobában ilyesmi nem gond.. "akkor ma má nem hallgatok zenét, majd holnap megcsinálom.." De ha egy sörözős buli elején történik.. akkor ciki azt mondani, h gyerekek, csoki van, lehet hazamenni.. én ezért is vagyok egyelőre az IC-k híve..
Nemtom ez mennyire érdekel most valakit.. csak elmondtam Big Grin

Ja.. amugy itt is volt hiba.. egy év megbízható műxés után az LM 1036 gondolt egyet, és aszonta, h egyik oldala nem működik tovább.. de volt tartalék IC, szal problema megoldva Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#9
.............................
Válaszol
#10
sok helyen nem jófelé indultatok el. :|
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#11
................................
Válaszol
#12
NA jó egye-fene megpróbálok segíteni Big Grin Már úgy is elég rossz a megítélése az oldalnak 8)
Mivel írtad hogy aktív hangváltód lesz nem olyan probléma ez a keresztezési freki kérdés. Véleményem szerint a HA18-nál olyan 3,5kHz az jó keresztezési frekinek. A magasnál használd a Hg2,5-est vagy vmelyik papírkónuszut amelyik szimpatikusabb. Egyedül azthiszem a HG1,9-es nem használhatod, mert ő csak 5khztől használható.
Válaszol
#13
.......................
Válaszol
#14
zupp87 Írta:.....Magasnak meg szerintem mehet a HG 2,5.....

Lásd második hozzászólás, ami történetesen az enyém.. nem is értettem miért kérdezgeted még mindig a magashszt..
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#15
.......................
Válaszol
#16
Nah tegyük akkor rendbe a dolgokat. Hosszú idő lesz, de teszek egy kísérletet.

Magashsz: jobb választás egy dóm mindig, mint egy sokkal nagyobb felületű papírmembrános hangszóró, aminek roszabb a din. viselkedése középtarományban, magasab a lehetséges min. keresztezési freki, és a torzítása is bőven nagyobb. Nem ránézésre kell hszt választani.
Az érzékenységét jelen esetben a magashsznek olyan 87dB@2V környékére kell majd leejteni legalább, tehát erre a célra nem kell magas érzékenységű hangszórót válsztani, sőt éppen emiatt 4 helyett jobb lesz a 8 ohmos, így kevesebbet kell korrigálni rajta, hiszen az impedanciakülönbség miatt a mélyközép azonos bemenőfeszültség mellett 3dB-vel hangosabban szól majd, mint pl. egy 8 ohmos tenné.
A 2,5-es dóm 8 ohmos változata jó lehet, ha megfelelően központosított. Sajnos igazán jó magashszt csak sokkal drágábban lehet találni, ~6500,- Ft körül.

Az egymásból kivonogatós aktív szűrők ötlete alapvetően ott hibás, hogy nem lehet szimmetrikus a mélyközép és magashsz szűrője, mindkettőnek más levágási meredekség kell, más töréspont, és a baffle-step hatásait is illik figyelembe venni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#17
.............................
Válaszol
#18
...............
Válaszol
#19
Nekem HA18-620 ,HG2.5 van és elégedett vagyok vele .
Te merre lakol ,én ajkai vagyok .
Válaszol
#20
a H2000-nél a 160mm-es papíros membránok sikerültek a legjobban, tehát a 160-180mm-es hszekre érdemes koncentrálni. Ezek közül is az 582 a legjobb rezonáns rendszerű.
Ha esetleg fontosabb a jobb mélyátvitel és a terhelhetőség, akkor a 634 4 vagy 8 ohmos verzióját érdemes választani.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#21
Ha meg tapasztalati beszámoló kell az 582ről, az van nekem Smile
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#22
............................
Válaszol
#23
I am been Reading your blog for a lot time i must say its a amazing blog and i found blog to be very informative and helpfull will come back to read more. Thanks for sharing!
Malwarebytes not responding on startup
Válaszol
#24
To watch online prime videos on devices like computers, laptops, smartphones, and smart tv. You need to enter the 6 digit amazon activation code at amazon.com/mytv to watch the prime video for free. Watch amazon prime episodes on your device to sign in or create a new amazon account using email and password.
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég