HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: DB 2228-as hangfal
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Szasztok!
Jó 10 évvel ezelőttről van két Videoton hangfalam DB 2228-as típus 8 Ohm, 60/100 W-os. Nem tudok linket adni, mert nincs rajta ezen a honlapon. Nem értem miért??? .sokk.
Az érdekelne, hogy tud-e róla valaki valamilyen adatot (Admin?) pl. milyen hangszórók vannak benne. A magas, ha jól néztem, akkor HG 2,5-ös, de hogy abból melyik, azt nem tudom, a mély talán HA22. Ez a hangfal milyen minőséget képvisel?
Én nem tudok semmit róla sajnos. A hangszórók, ha még megvannak, a rajzok alapján beazonosíthatók.
Egy kicsit méricskéltem. A magas - ha jó helyen van mellette az ábra - akkor a kerek kialakítású HG 2,5-639/1378. A mélyet nem tudom hova tenni, mert a keret 22 cm átmérőjű, de nem fém porvédős, mint a HA22, hanem papír. .?.
A mágnes külső átmérőjét kéne még megnézni, abból kiderül, hogy a csapmérete 25, vagy 37mm. Wink A porvédő meg lehet más, ennyi év után.
Megkerestema papírjait, 95-ben vettem. Big Grin
A mágnest nem tudom, megnézni, mert nem szedtem szét. Ebben milyen és mennyi hangszigetelés lehet? A hangszórót, ha kiszedem, akkor megbontom a tömítést?
95-ben nem biztos, hogy a videoton hangszórókkal készült már. :? Valószínűleg a hangszóró alatt azért ott van a szokásos tömítőanyagunk a fideka. Wink Gond nélkül építhető vissza.
Na, szétkaptam a csomagot. A mély 599-es, és mivel 60/100 W-os a doboz, ezért gondolom, ez az új, nagyobb csévés. A magas meg 1544 590-es. Ez nincs a táblázatban, de képre ugyanolyan kerek, mint amit fent írtam. .?. A szigetelés egy zöld, lila és főleg szürke szálakból álló vatta. Ez a fideka? Csináltam pár fotót, mindjárt felrakom.
Az 590 helyett valóban a 639-et ajánljuk. Smile Tehát megvan a két hangzóró.
Videoton DB 2228 hangfal képei

Hogy érted, hogy megvan? Nem veszett el. Vagy úgy érted, hogy a típusuk? A magasat nem vettem ki, csak tükörrel alávilágítottam. Big Grin
Megvannak .nyil. beazonosítottad. Smile A régi adatlapok közt megtalálható minden róla. Smile
Egy kicsit foglalkoznék a régi dobozommal. Szerintetek érdemes? Amit gondoltam: vezetékek cseréje vastagabb hangfalkábelre (1,5 mm2 esetleg 2,5). A doboz kibélelése viszkóz vattával a zöldes gombolyag helyett (lásd fentebb a képeket). Az alkatrészek kicserélése azonos értékű, mai, jobb darabra innen. A kondi Remix C223-as 2,2 uF. A doboz felett elmúlt 10 év alatt mennyire romolhatott az alkatrészek minősége? A doboz nem nagyon volt használva (talán még bejáratós .haha. )

Megint szétkaptam és kiszedtem belőle az összes csillapítást, így már le tudtam fotózni a teljes váltót. Sima kétutas másodrendű LC-CL váltó, a magas csillapítva van egy ellenállással. A másik kondi is Remix C223. Értéke: 6,8 uF.
Felraktam a többi képet is az oldalamra: Link
Az alkatrészek minőségében nincs kivetnivaló, ettől persze még nem biztos, hogy ez a legjobb a hangszórókhoz. Az öregedés itt nem téma, ezek a kondik "örökéletűek".
Sajnos nem tudom, a mély előtt mekkora induktivitás van, a többi alkatrész az ellenállás kivételével (sztem 3,3R) látszik.
3,3R + 2,2u x 820uH a magas előtt
a mélynél kb. 1-1,5mH x 6,8u
Meg lehetne nézni, hogy javítható-e valami rajta.
Hogy érted, hogy javítható rajta? Egyébként az ellenálláson valami BECOWIx vagy MIX felirat van, de pont az értékeket ragasztották be. :x
Most kicserélem a kábeleket, mert igen vékonykák. Egy 1,5-ösre, mert az van itthon. Big Grin Aztán kivattázom az oldalát és kiszedem a párnatölteléket.
Zárt doboznál nem az oldalfalat szoktam bélelni, hanem lazán feltöltöm a csillapítóanyaggal.
A hangváltón talán lehet javítani, annakidején más megoldásokkal terveztek. Az pozitívum, hogy a magas fordított fázisban van bekötve. Smile Ha lesz egy kis időm, majd próbálok utáaszámolni.
Miből gondolod, hogy a magas fordított fázisban van? Mindkét hsz-től jövő fekete vezeték közösítve van a bejövő fekete minusszal. Vagy látod, hogy a magasnál a fekete a plusszra van kötve?
Igen az utóbbit látom, Smile és ez jó jel.
Ezt a felirat helyzetéből látod?

Klinger azt írja, hogy az oldalfalon kell csillapítani, mert ott keletkezik csillapítható hullám. Akkor most mi van? Visszarakjam a párnatömést, vagy vattázzam az oldalát?
Nem a feliratból látom, hanem ismerem annyira a HG2,5-et, hogy a fedőlap és a forrfülek helyzetéből tudom, melyik a "+" kivezetés. Smile
Reflexdoboznál én is az oldalfalra viszem fel a csillapítóanyagot, de a zárt doboz sztem más eset.
No már mindegy, mert a tetejére, az oldalak felére és az aljára tettem egy kevés vattát és a régi csillapítót is visszaraktam, hogy mindenkinek igaza legyen. .haha.
A hátsó kivezetés csak simán rá volt csavarozva, ezért raktam alá polifoam karikát. A műveletek megnézhetők a kibővített képek végén: Link
Még egy kis infó: A dobozból az előlap 16-os MDF, a többi sima forgácslap. Először azt hittem, 19-es, de nem. Sad
Ja, csak egy baj van. A rossz füleimmel nem hallom a különbséget. :? De legalább nem tudom elrontani. Big Grin
Lex Írta:A műveletek megnézhetők a kibővített képek végén: Link
Szia !
Nem tudom a többieknél is így van-e, de a linkedre kattintva
nálam állandóan villog az ablak. Kiküszöbölnéd ezt a hibát?
Nekem sem IE-ben, sem Firefox-ban nem villog. Villogáson azt érted, hogy mindig újratölti az oldalt? Sajnos a FreeWeb miatt felülre mindig benyomnak egy reklámcsíkot, így újratölti az oldalt, de csak egyszer. Lehet, hogy a böngésződ beállításaiban nem jó valami. Én Firefox-ot használok és abban le tudom tiltani ezt a reklám keretet, így az se zavar. De villogást nem tapasztaltam. Esetleg más valaki?
Ja, még annyi, hogy ha a böngészőben nincs letiltva a Java kisalkalmazás futtatás, akkor nem engedi lementeni a képet. Ez nem szándékos, hanem a képgeneráló szoftver "ajándéka".
Nekem semmi gond vele, a képeket is lementi, java mellet is. Tongue .zold. Az utóbbi az o/a böngésző "ajándéka". Big Grin
Láttam, hogy lenyúltad a képeimet. :?
A logó ottvan a sarokban, az nem elég? Smile Sajnos nincs mindig mindenre időm, bocs, megkérdezhettelek volna előtte. De ami késik... Így utólag kérdem, maradhatnak a képek?
Persze. Semmi baj. Nem komolyan írtam. Ha normális célra vannak felhasználva a képeim, akkor csak örülök neki. Azt nem szeretem, ha valaki a sajátjaként kínálgatja.
Ezek a DB2228-asok hangra milyenek?
Azt tudom, hogy 22-es mélyközép és 2.5-ös magas, egy zárt dobozban.
Lexnek van/volt ilyene, bár jó ideje nem járt erre.
Szóval tudtok róla vmit? (nem nekem kellene, egy ismerősöm talált ilyet és hezitál rajta)
Eredeti állapotában nem foglakoznék vele, de azért némi munkával hallgathatóvá tehető.
shalafi66 Írta:Eredeti állapotában nem foglakoznék vele, de azért némi munkával hallgathatóvá tehető.
mint pl???
A váltót kellene átdolgozni kicsit. De alsó határfrekit 60Hz alá vinni nem lehet.
shalafi66 Írta:A váltót kellene átdolgozni kicsit. De alsó határfrekit 60Hz alá vinni nem lehet.
Magyarul kissé mélyhiányos érzetet kelt annak, aki fülel.