A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DB 2228-as hangfal
Szasztok!
Jó 10 évvel ezelőttről van két Videoton hangfalam DB 2228-as típus 8 Ohm, 60/100 W-os. Nem tudok linket adni, mert nincs rajta ezen a honlapon. Nem értem miért??? .sokk.
Az érdekelne, hogy tud-e róla valaki valamilyen adatot (Admin?) pl. milyen hangszórók vannak benne. A magas, ha jól néztem, akkor HG 2,5-ös, de hogy abból melyik, azt nem tudom, a mély talán HA22. Ez a hangfal milyen minőséget képvisel?
Válaszol
Én nem tudok semmit róla sajnos. A hangszórók, ha még megvannak, a rajzok alapján beazonosíthatók.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Egy kicsit méricskéltem. A magas - ha jó helyen van mellette az ábra - akkor a kerek kialakítású HG 2,5-639/1378. A mélyet nem tudom hova tenni, mert a keret 22 cm átmérőjű, de nem fém porvédős, mint a HA22, hanem papír. .?.
Válaszol
A mágnes külső átmérőjét kéne még megnézni, abból kiderül, hogy a csapmérete 25, vagy 37mm. Wink A porvédő meg lehet más, ennyi év után.
Válaszol
Megkerestema papírjait, 95-ben vettem. Big Grin
A mágnest nem tudom, megnézni, mert nem szedtem szét. Ebben milyen és mennyi hangszigetelés lehet? A hangszórót, ha kiszedem, akkor megbontom a tömítést?
Válaszol
95-ben nem biztos, hogy a videoton hangszórókkal készült már. :? Valószínűleg a hangszóró alatt azért ott van a szokásos tömítőanyagunk a fideka. Wink Gond nélkül építhető vissza.
Válaszol
Na, szétkaptam a csomagot. A mély 599-es, és mivel 60/100 W-os a doboz, ezért gondolom, ez az új, nagyobb csévés. A magas meg 1544 590-es. Ez nincs a táblázatban, de képre ugyanolyan kerek, mint amit fent írtam. .?. A szigetelés egy zöld, lila és főleg szürke szálakból álló vatta. Ez a fideka? Csináltam pár fotót, mindjárt felrakom.
Válaszol
Az 590 helyett valóban a 639-et ajánljuk. Smile Tehát megvan a két hangzóró.
Válaszol
Videoton DB 2228 hangfal képei

Hogy érted, hogy megvan? Nem veszett el. Vagy úgy érted, hogy a típusuk? A magasat nem vettem ki, csak tükörrel alávilágítottam. Big Grin
Válaszol
Megvannak .nyil. beazonosítottad. Smile A régi adatlapok közt megtalálható minden róla. Smile
Válaszol
Egy kicsit foglalkoznék a régi dobozommal. Szerintetek érdemes? Amit gondoltam: vezetékek cseréje vastagabb hangfalkábelre (1,5 mm2 esetleg 2,5). A doboz kibélelése viszkóz vattával a zöldes gombolyag helyett (lásd fentebb a képeket). Az alkatrészek kicserélése azonos értékű, mai, jobb darabra innen. A kondi Remix C223-as 2,2 uF. A doboz felett elmúlt 10 év alatt mennyire romolhatott az alkatrészek minősége? A doboz nem nagyon volt használva (talán még bejáratós .haha. )

Megint szétkaptam és kiszedtem belőle az összes csillapítást, így már le tudtam fotózni a teljes váltót. Sima kétutas másodrendű LC-CL váltó, a magas csillapítva van egy ellenállással. A másik kondi is Remix C223. Értéke: 6,8 uF.
Felraktam a többi képet is az oldalamra: Link
Válaszol
Az alkatrészek minőségében nincs kivetnivaló, ettől persze még nem biztos, hogy ez a legjobb a hangszórókhoz. Az öregedés itt nem téma, ezek a kondik "örökéletűek".
Válaszol
Sajnos nem tudom, a mély előtt mekkora induktivitás van, a többi alkatrész az ellenállás kivételével (sztem 3,3R) látszik.
3,3R + 2,2u x 820uH a magas előtt
a mélynél kb. 1-1,5mH x 6,8u
Meg lehetne nézni, hogy javítható-e valami rajta.
Válaszol
Hogy érted, hogy javítható rajta? Egyébként az ellenálláson valami BECOWIx vagy MIX felirat van, de pont az értékeket ragasztották be. :x
Most kicserélem a kábeleket, mert igen vékonykák. Egy 1,5-ösre, mert az van itthon. Big Grin Aztán kivattázom az oldalát és kiszedem a párnatölteléket.
Válaszol
Zárt doboznál nem az oldalfalat szoktam bélelni, hanem lazán feltöltöm a csillapítóanyaggal.
A hangváltón talán lehet javítani, annakidején más megoldásokkal terveztek. Az pozitívum, hogy a magas fordított fázisban van bekötve. Smile Ha lesz egy kis időm, majd próbálok utáaszámolni.
Válaszol
Miből gondolod, hogy a magas fordított fázisban van? Mindkét hsz-től jövő fekete vezeték közösítve van a bejövő fekete minusszal. Vagy látod, hogy a magasnál a fekete a plusszra van kötve?
Válaszol
Igen az utóbbit látom, Smile és ez jó jel.
Válaszol
Ezt a felirat helyzetéből látod?

Klinger azt írja, hogy az oldalfalon kell csillapítani, mert ott keletkezik csillapítható hullám. Akkor most mi van? Visszarakjam a párnatömést, vagy vattázzam az oldalát?
Válaszol
Nem a feliratból látom, hanem ismerem annyira a HG2,5-et, hogy a fedőlap és a forrfülek helyzetéből tudom, melyik a "+" kivezetés. Smile
Reflexdoboznál én is az oldalfalra viszem fel a csillapítóanyagot, de a zárt doboz sztem más eset.
Válaszol
No már mindegy, mert a tetejére, az oldalak felére és az aljára tettem egy kevés vattát és a régi csillapítót is visszaraktam, hogy mindenkinek igaza legyen. .haha.
A hátsó kivezetés csak simán rá volt csavarozva, ezért raktam alá polifoam karikát. A műveletek megnézhetők a kibővített képek végén: Link
Még egy kis infó: A dobozból az előlap 16-os MDF, a többi sima forgácslap. Először azt hittem, 19-es, de nem. Sad
Ja, csak egy baj van. A rossz füleimmel nem hallom a különbséget. :? De legalább nem tudom elrontani. Big Grin
Válaszol
Lex Írta:A műveletek megnézhetők a kibővített képek végén: Link
Szia !
Nem tudom a többieknél is így van-e, de a linkedre kattintva
nálam állandóan villog az ablak. Kiküszöbölnéd ezt a hibát?
Üdv, Péter
Válaszol
Nekem sem IE-ben, sem Firefox-ban nem villog. Villogáson azt érted, hogy mindig újratölti az oldalt? Sajnos a FreeWeb miatt felülre mindig benyomnak egy reklámcsíkot, így újratölti az oldalt, de csak egyszer. Lehet, hogy a böngésződ beállításaiban nem jó valami. Én Firefox-ot használok és abban le tudom tiltani ezt a reklám keretet, így az se zavar. De villogást nem tapasztaltam. Esetleg más valaki?
Ja, még annyi, hogy ha a böngészőben nincs letiltva a Java kisalkalmazás futtatás, akkor nem engedi lementeni a képet. Ez nem szándékos, hanem a képgeneráló szoftver "ajándéka".
Válaszol
Nekem semmi gond vele, a képeket is lementi, java mellet is. Tongue .zold. Az utóbbi az o/a böngésző "ajándéka". Big Grin
Válaszol
Láttam, hogy lenyúltad a képeimet. :?
Válaszol
A logó ottvan a sarokban, az nem elég? Smile Sajnos nincs mindig mindenre időm, bocs, megkérdezhettelek volna előtte. De ami késik... Így utólag kérdem, maradhatnak a képek?
Válaszol
Persze. Semmi baj. Nem komolyan írtam. Ha normális célra vannak felhasználva a képeim, akkor csak örülök neki. Azt nem szeretem, ha valaki a sajátjaként kínálgatja.
Válaszol
Ezek a DB2228-asok hangra milyenek?
Azt tudom, hogy 22-es mélyközép és 2.5-ös magas, egy zárt dobozban.
Lexnek van/volt ilyene, bár jó ideje nem járt erre.
Szóval tudtok róla vmit? (nem nekem kellene, egy ismerősöm talált ilyet és hezitál rajta)
Üdv: Crockoo
Válaszol
Eredeti állapotában nem foglakoznék vele, de azért némi munkával hallgathatóvá tehető.
Válaszol
shalafi66 Írta:Eredeti állapotában nem foglakoznék vele, de azért némi munkával hallgathatóvá tehető.
mint pl???
Válaszol
A váltót kellene átdolgozni kicsit. De alsó határfrekit 60Hz alá vinni nem lehet.
Válaszol
shalafi66 Írta:A váltót kellene átdolgozni kicsit. De alsó határfrekit 60Hz alá vinni nem lehet.
Magyarul kissé mélyhiányos érzetet kelt annak, aki fülel.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 4 Vendég