HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: MADzagok és kábelek... :) (ez már az utolsó lépés?)
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Közérdeklődés miatt nyitom ezt a topikot, de tartalommal megtölteni már nem én fogom. Wink
Tud valaki olcsó és jó összekötő kábelt ajánlani ?
WhiteFül jó véleménnyel van az RG59-es koaxról . Nekem már van 20 m , amit RG59 - ként sóztak rá a fiamra , de természetesen egy cm sem az belőle .
Kedves Mócsing és Többiek!

Nagyfrekvenciára jó az a kábel, de hangra aligha, Én nem javaslom.
120Ft/m áron sodrott 1,5-es OFC hangszóróvezeték, a nem túl drága rendszereket kiszolgálja.
Jobb hangot ad a merev, egyeres rézvezeték, fekete színű, 1,5-es vagy 2,5-es.
A 1,5-es lágyabb, a 2,5-es dögösebb hangzást ad.
Ez a legolcsóbb és szerintem, a legjobb hangszóró-vezeték.
Üdv! SMA
Te most a normál fali villanydrótról beszélsz? .sokk.
Az RG59 IC - ként lett kipróbálva , nem hangfalkábelként .

Mégjobb állítólag meghámozni a falivezetéket , és papírral v. pamuttal betekerni .
Hangfalkábelnek szoktak fali hálókábelt is használni (CAT5). Link
SMA Írta:Jobb hangot ad a merev, egyeres rézvezeték, fekete színű, 1,5-es vagy 2,5-es.
...
Ez a legolcsóbb és szerintem, a legjobb hangszóró-vezeték.
Üdv! SMA
Egyet kell értenem. Nagyobb teljesítményre bátran lehet 4-es is. Hogy a színe számít-e?
SMA Írta:Jobb hangot ad a merev, egyeres rézvezeték...

Szóval akkor hangszórókábel helyett sima egyeres fali vezeték? Attól jobb mert nem sodort hanem tömör? .forog.
Ha valaki jelenleg építkezik máris szaladjon MMC fali vezetéket venni. Így nem kell később kábelezni...

Egyébként - mielőtt ki leszek offolva - komolyabb villanyszerelők külön becsöveznek - a tulaj kérésére persze - a hangfalkábelek számára. Más kérdés hogy ki mivel kábelezik. Fali csatlakozók vannak már hozzá. És így rá lehet nyomatni a munkát a villanyreszelőre. Meg ismeri a kábelt amit be kell szerezni, ő meg úgyis nagy tétel áron kapja.
Kedves h_jozsi és Többiek!

Nem biztos, hogy az előre becsövezés jó dolog, megköti az ember kezét a variálásban, a szoba berendezésében.
Egy dologra figyeljünk, minél kevesebb kötés, csatlakozó legyen az erősítő és a hangsugárzó között, ekkor érdemes jó kábelt használni. Ha több kötés, csatlakozó van a körben, az már ront a hangzáson, bármilyen jó a cucc akkor is.

Lex!

Igen, arról!

Interconnect-nek sem javaslom a koax-kábelt, nem arra való és kellemetlen színezett hangzása is lehet, bizonyos rendszerben.
Lehet, hogy valakinél beválik, de csak az adott két készülék között.
Ha már spec-kábel, akkor használjunk "tűzjelző-vezetéket", ami merev ereket tartalmaz, árnyékolt, hőálló és nagyon jó hangú vezeték, van 2-es és 4-eres is, vagy több-érpárral is.
Tényleg jó vezeték.
Üdv! SMA
SMA Írta:Kedves h_jozsi és Többiek!

Nem biztos, hogy az előre becsövezés jó dolog, megköti az ember kezét a variálásban, a szoba berendezésében.
Egy dologra figyeljünk, minél kevesebb kötés, csatlakozó legyen az erősítő és a hangsugárzó között, ekkor érdemes jó kábelt használni. Ha több kötés, csatlakozó van a körben, az már ront a hangzáson, bármilyen jó a cucc akkor is.

Azt nem mondtam, hogy döntse el a villanyszerelő, merre csövezzen. Egyébként négy sarok (ha nem kerek a szoba), négy cső és lehet variálni. Fali aljzatot nem kötelező szerelni, a kábelt meg úgyis hosszabbra hagyjuk, hogy legyen a mozgatásra lehetőség. Annyiból mindenképp praktukus hogy nem bukdácsol az ember a drótokban. Amit a nejek külön imádnak. Én emiatt nem fogom szétfúrni a lakást, de aki most tart ott érdemes megfontolnia.
A hájdend hármasfonat CAT5 kábelt vajjon melyik villanyszerelő csövezné be.... .forog. .ordog.
Van olyan cső is. Big Grin És lehet zsírozni, ha nem csúszik.
De a szegély fölé körberakott MCS-2-es csatorna is jó, főleg, hogy magad tudod berakni a vezetéket.
Olvastam olyt is hogy a CAT5 , egy erét felhasználva , IC ként használták .
Az IC-vel az a gond, hogy árnyékolni kell, mert gyenge benne a jel (erősítő kimenethez képest), így a CAT5 csak árnyékolva lenne jó.
Létezik olyan.
Csak az már nagyfrekis kialakítású (mint a coax) ezért nem jó hangfrekire. A CAT5 lényege, hogy a vezetőéren kívül nem sok anyag van benne ami zavarna. Meg persze elég jó rézanyaga van.
Az árnyékolás nélküli sem véletlenül olyan, 100 Mbit/s nem éppen hangfrekvencia. Az árnyékolás egy olyan plusz a nagyfrekvenciás zavarvédelem érdekében, ahol csak a sodrott érpár már nem elegendő a kellő hatáshoz.
Én egyszer megpróbáltam UTP-t IC-nek az autóban, négy csatorna, egy-egy érpáron egy csatorna. Tök jó akusztikus fordulatszámmérő lett belőle (az összes generátorzajt felszedte). Csavart érpár ide vagy oda. A SAL-os 5 méteres árnyékolt RCA-val, semmi gond nem volt.
Nem volt rajta árnyékolás ?
Nem. Sima CAT5 fali UTP volt.
Hátazé' ! SFTP-vel meg gondolom nem próbiztad...
Hogy találtad ki? .zold.
Néhány szálat árnyékolásként kellet volny használnod ,
Szerintem az akkor is kevés lenne egy ilyen "zajos" környezetben (feszültség tüskék minden drótban, ebből pedig egy autóban elég sok van Wink). Oda kell a sűrű árnyékoló harisnya szerintem. Normál szobai körülmények között rövid hosszon elég lehet (ahogy koax S/PDIF-nek is elég 0,5-1 méterre egy sima RCA IC, de 10 méterre már nem mindig).

Zavarvédelem szempontjából egyébként szerintem az egyik legjobb a mikrofon kábel.

Végezetül engedjetek meg egy történetet, remélem a moderátor nem haragszik meg érte Wink, nem offtopic-, hanem gondolatébresztőnek szánom.

Egyszer néztem egy erősen tömörített .avi-t és elkezdtem játszadozni az ffdshow-val, hogy milyen beállításokkal tudja a legjobb képet. Kb. fél órán keresztül kapcsolgattam opciókat ki/be, állogattam a fokozatokat és minden esetben meg tudtam állapítani, hogy most éppen jobb vagy rosszabb lett-e a kép.

Aztán észrevettem, hogy elfelejtettem bejelölni azt az opciót, ami engedélyezi a beállítások megváltoztatását.
Hali mindenki.
Nagyon jó kábel a cat5 de ha be tudjátok szerezni a cat7-est ,az jobb és még árnyékolt is.Bár az árnyékolást nem tudtam bekötni sehova.Szerintem ha be tudjátok szerezni nem marad a helyén a cat 5.
Üdv Doki63 .sokk.
Nekem is van egy kedvenc kábeles történetem , az egyik fórumban olvastam . / természetesen szintén gondolatébresztés gyanánt /
Jófülü társaság tesztelt 2 hangfalkábelt , egy márkásat és egy kevésbé márkásat .Az egyik srác cserélgette őket , amíg a többiek kimentek .
Mindíg meghallották a különbséget , mondhatni szignifikáns volt a különbség . Egész este ugyanazt halgatták...
Ez egy érdekes dolog. Számomra minden esetben rosszabbul szól a cuccom ha van valaki egy helységben velem. A hang függ a lelkiállapottól is, amit befolyásol a társaság illetve annak nemléte/léte.
Csináltam ma IC-t .
Három szál vékony teflon szigetelésü , ezüstözött drót , fonva .
Az erősítő felőli végén : egyik szál RCA közép , kető azárnyékolás .
Másik vége :a közép egyértelmü , az árnyékolások egyike bekötve , másik nincs bekötve .
Néhány percet tudtam csak halgatni , mintha több lenne a részlet , az eddig használt gagyihoz képest .
Ha valaki kipróbálná , küldök egy IC-re valót .
Üdv .
Árnyékolásnak nem ártana, egy sűrű háló? A szabadon hagyott végekkel az a baj, hogy antennaként funkcionálnak és zajt szednek össze.
Nagyszintű jeleknél nem nagyon lehet tapasztalni, nem igazán számít, mert az egyik vége hideg így is. Lemezjátszónál már gond lehet. MC-ről nem is beszélve. Millen vékony asz a drót? Ne fonjad csak naggyon lazán.
Nem mértem le a vastagságát , kb 0.2-es sodrat .
Láttam olyan megoldást is ,hogy kettő szál volt színusz alakban ,180 fokos eltolással , két széles cellux réteg között .

Ha valakit érdekel küldök levélben , ingyen adom .

Amúgy hármas fonat , középlazán . Lefekvés előtt még hallgatózom egy kicsit.
h_jozsi Írta:Nagyszintű jeleknél nem nagyon lehet tapasztalni...
Mócsing azt írta, hogy IC-nek készítette, ami nem nagyszintű jel, mint a hangfalkábelben. Az IC-t mindig árnyékolni kell. A csavart érpáras megoldás csak olyan jelnél jó, ahol mind a jel pozitív és ugyan ezen jel negatív összetevője is rendelkezésre áll. A pozitív+föld kombinációra nem jó.
Tévedés, tévedés, tévedés. De hagyjuk.
Fantasztikusan tudsz érvelni. Mindig meglepődök.

Például a CD lejátszómnak a kimenő impedanciája 600 Ohm, míg az erősítőnek 22 kOhm. Míg ekkora ellenállás esetén a külső zavar jel simán ráinterferálódik az aktív érre, addig a föld ki/bemeneti ellenállása nagyságrendekkel kisebb, így arra nem tud ekkora mértékben ráülni a zavarjel, ezért a két ér közötti különbözeti jelben simán kimutatható a zaj. A csavart érpárnál mind a + mind a - éren ugyanakkora imedancia illesztést valósítanak meg, így a külső zavarjel azonos mértékben változtatja meg mindkét jelet, így a különbözeti jel nem változik. Pl. ha a +-on 2 V pillanatnyi fesz. van és a -on ugye -2V, így a különbözeti fesz. a két ér között 4V. Ha most erre ráül 1 V zaj, akkor a +-on +3V lesz, a --on -1V, és a különbözeti jel továbbra is 4V. Míg a föld, ha lenne, akkor pl. 0V-ról 0,1 V-ra emelkedne a fesz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8