HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: MNC
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Csak a szegregáció kedvéért. .nyelv.
Szervusztok!
Érdeklődnék hogy a 2,5 utas rendszernek mi az előnye hátránya.Nem merem leírni milyen hangszórókból építkezem mer megköveztek Smile
Naaaa, csak nem SAL-ból? .sokk.
NAh!
Sajna BAT nem sal rosszabb MNC-é .ut.
Ezt ajánlották nekem 16,5cm-es cd-cone-ok + mnc magas 33508 2,5utas elendezés magas vágva 12dB-el 3000-nél elvileg a 0,42 tekercs és a 4,7-es kondi ehhez kéne vezessen zárt mélyközepe 6dB-el 0,6-os tekercsel vágva hát ez olyan 2000 től kezdi vágni a reflex részben lévőt meg egy 1,7 -ers tekercsel vágom olyan 750hz magasságában!És nem az igazi .udv. nem is toom miért Big Grin lehet a hangszarók nem az igaziak?
Jajj de h** vagyok párhuzamba kötöttem a tekercseket a 6dB váltásnál .ut. nah majd irok p4róba után jobb lett-é.
Sztem ezt rossz topicba írtad, nvoice. Itten a "más gyártók" topicban a helye a más gyártóknak! .zold.
Egyébként pedig a SAL paraméterek sem tekintendők Bibliának, de az MNC adataira alapozva akár egy BR-et tervezni már...hmmm...Istenkísértés. (de legalábbis egy pszichiátriai kezelés kockázata) .zold.
Én mondtam! .foghijas. .ordog.
Miért is kellett nekem megírni a márkát .ordog. Big Grin
NA mindegy remélem a többiek is idetalálnak Big Grin
Én segítenék, ha:
1. bemérnéd a pontos t/s adatokat
2. megmérnéd a hsz impedancia- és frekvenciamenetét

Ezek nélkül az mnc csak tapogatózás a nagy sötétben... Sad
Úgy könyű lenne Smile
Sajna az lesz hogy a t/s paramétereket meg tudom határozni a de freqi és impedanciamenetet sajna nem igazán tudok mérni. .sir.
De megpróbálom síma2 utasba bepróbálni hátha úgy jóbban múködik a téma.
nvoice Írta:Úgy könyű lenne Smile
Sajna az lesz hogy a t/s paramétereket meg tudom határozni a de freqi és impedanciamenetet sajna nem igazán tudok mérni. .sir.
De megpróbálom síma2 utasba bepróbálni hátha úgy jóbban múködik a téma.
ts paramétereket impedanciamenet mérése nélkül? .sokk.
NNavégre, ez volt az első gondolatom. Smile
Biztos illuzionista. .boszi.
Hát tudomásommal azaz azt olvastam hogy egy multitszterrel és szamológéppel meg némi ismert tömegű testtel lehet t/s paramétert mérni!Ezt Baskiria írta mnc fórumba!Ez illúzió netalántán?
Félig a valóság és az fantázia határán van az olyan mérés. Smile A semmitől jobb. Wink
Egyszer mértem így sacc+digitmulti+PC+soros ellenállással Fs/Qms/Qes/Qts-t és elég jól közelítette az eredmény a komplett impedancia mérésest. A dolgon mondjuk sokat nehezített, hogy a multi legkisebb AC fesz méréshatára 200V...

Viszont impedanciát JustMLS-sel sokkal egyszerűbb és kevesebb meló mérni, mint a multival és a hanggenerátorral szórakozni, ráadásul ehhez sem kell más, csak egy ellenállás.
subvoice Írta:Egyszer mértem így sacc+digitmulti+PC+soros ellenállással Fs/Qms/Qes/Qts-t és elég jól közelítette az eredmény a komplett impedancia mérésest. A dolgon mondjuk sokat nehezített, hogy a multi legkisebb AC fesz méréshatára 200V...

Viszont impedanciát JustMLS-sel sokkal egyszerűbb és kevesebb meló mérni, mint a multival és a hanggenerátorral szórakozni, ráadásul ehhez sem kell más, csak egy ellenállás.
Ezt nem értem. .hm. Ha DC-től ertérő frekvencián(ha frekvencia akkor el is tértünk a DC-től) mérünk onnantól csak is impedanciát tudunk mérni.
Az összes mérőprogi impedanciát mér mielőtt számolna,ez máshogy nem megy. Már Fs meghatározása is impedancia mérés...
Persze, hogy impedanciát mérünk. Wink

nvoice arra gondolt, hogy nem méri meg a teljes átviteli sávban az impedanciamenetet, csak néhány frekvencián.
subvoice Írta:Persze, hogy impedanciát mérünk. Wink

nvoice arra gondolt, hogy nem méri meg a teljes átviteli sávban az impedanciamenetet, csak néhány frekvencián.
Persze tudom,hogy tudod,hogy én tudom,hogy tudod,csak kötekednem köllött. Big Grin Viszont az nvoice által írt súly tuszkolása a membránra nehezen kivitelezhető,helyette az ismert térfogatú zárt dobozba tömöszkölést ajánlanám.Nálam nagyon bevált a ~ha15-ös méretű hanxórókhoz egy zasszonykától csent virágos köcsögöcske a maga nyóccésfél decijével... .haha.
doki Írta:ismert térfogatú zárt dobozba tömöszkölést ajánlanám. Nálam nagyon bevált a ~ha15-ös méretű hanxórókhoz egy zasszonykától csent virágos köcsögöcske a maga nyóccésfél decijével... .haha.
Nálunk nincsenek ilyen luxuscikkek Big Grin .hehe.
Sziasztok!
Látom itt zalik az élet!
subvoice:kösz hogy megvédtél Big Grin
többiek:kösz a kritikát .ordog.
Ennek a justdsl vagy minek utánakukkantok!
Minap sikerrel bekötöttem a tekercseket és a kondit és így hogy megfelelő helyre megfelelő módon forrasztottam már nem is szól rosszul"ki gondolta volna" csak keveslem a mélyeket de ezt a reflexcsövek előre való áthelyezésével orvoslom.
nvoice Írta:keveslem a mélyeket de ezt a reflexcsövek előre való áthelyezésével orvoslom.
Hátulról előre? Akkor érzetre csökkenni fog a mélyhang.
Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy ne szereld át előre, mert megszívod Big Grin
Na ezt kifejthetnéd mer sztem nem így van.Ha valamit szemből direktbe halgatsz akkor hangosabb mint ha nem.
A mélyhangok szokása, hogy ők már csak 360fokban terjednek... Legalábbis a szokásos hangolási frekvenciák. Így pedig sokkal fontosabb a fázis, mint az, hogy hol van... Wink
nvoice Írta:Na ezt kifejthetnéd mer sztem nem így van.Ha valamit szemből direktbe halgatsz akkor hangosabb mint ha nem.
Jó ahogy gondolod, én szóltam......
De ha a reflexcső hátul van, és közel tolod a falhoz, akkor felerősödnek a mélyfrekvenciás hangok.
Tehát ha előre teszed a reflexcsövet kevesebb lesz a mélyhang, mint ha hátul van a nyilás és közel tolod a falhoz...
Próbáld ki hogy elhuzod a faltól 40 centire, meghallgatod és csak 10 centire tolod a faltól. Hallanod kell a különbséget.
(Vagy gondolj arra, hogy a szobák sarkaiban hogy megnő a mély. Ez is a visszaverődések miatt van.)
Jó ezt tudtam hogy 360 fokban terjednek viszont a csőből kilépő frekik akkor hangosabbak ha a cső feléd néz.Ja én nem akarom a faltól való távolsággal játszani szóljon egy valahogy és ne nagyon változzon hogy hova teszem!Most a faltól kb 1méterre van és nem akarom a sarokba lévő ládákat kiberhálni.
El kell, hogy keserítselek: a polárja ezeknek a frekvenciáknak közel egy kör, szóval hangerő szempontjából is mindegy, hova teszed. Mint írtam, az viszon nem elhanyagolható, hogy a reflex=fázisfordító, így a cső 180fok fázissal szól.
Jó értem kösz a felvilágosítást!
Nincsen mit.. Ismerős volt a dilemma. Wink Smile
Kedves Mindenki!

Nem terjed 360 fokban a hang.
A szoba-sarok mint tölcsér, erősíthet bizonyos frekvenciákat, bizonyos helyen hallgatva jobb lehet a mélyátvitel. Ugyanígy viszont eshet is az átvitel, más pozicióban mérve, hallgatva.
Nehéz ez, egyszerre a jó, egyenletes átvitelt biztosítani és reflexióktól mentes környezetet biztosítani a hallgató számára.
A reflex-cső elvileg mindegy, hogy hol van, de méretezéskor bele kell kalkulálni a doboz elhelyezését, a járulékos kiemelést, vagy leszívást is figyelembe kell venni és ha lehet, korrigálni kell a szoba akusztikai viszonyait.
Na, legalább lesz itt ( is ) levélforgalom. Smile
Üdv! SMA
hát nem lett! Tongue
azért valaki kipróbálta hogy a saját szobájában melyik jobb (elől vagy hátúl a reflexcső)?
Igen, igazad van, csak mivel 100Hz alatt 360fokban ugyanakkora akusztikus teljesítménnyel sugároz, mindegy, hogy hol van a reflexcső, mert a falnak (saroknak) ugyanakkora "visszaverni való" jut. Smile
Az meg, hogy a hangok nem 360fokban terjednek, evidens. (legalábbis nem minden frekvencián) Egyre magasabb frekvenciák felé haladva (a jelenlegi technológiával) egyre irányítottabb lesz a hang. Ha véletlenül valaki csinálna egy olyan H2000 hangfalat, ami MINDEN FREKIN 360fokban szól, az gyorsan szabadalmaztassa... .foghijas.
Kedves spexcel és Többiek!

Hát nem! Smile
Továbbra sem terjed a hang 360-fokban, ez téveszme felsőfokon.
Az más kérdés, hogy egy zárt térben a kényszer-rezgés gerjeszti a légteret és így szinte körkörösen érzékelhetőek a mélyebb hangok, kb. úgy 150Hz alatt.
Valóban jó hangsugárzás a membrán kúpszöge által határolt térrészben van, a többi valamilyen kényszer-rezgés, reflexió, vagy rezonancia miatt alakul ki és hallható.
Üdv! SMA
SMA Írta:Kedves spexcel és Többiek!

Hát nem! Smile
Az más kérdés, hogy egy zárt térben a kényszer-rezgés gerjeszti a légteret és így szinte körkörösen érzékelhetőek a mélyebb hangok, kb. úgy 150Hz alatt.
Valóban jó hangsugárzás a membrán kúpszöge által határolt térrészben van, a többi valamilyen kényszer-rezgés, reflexió, vagy rezonancia miatt alakul ki és hallható.
Üdv! SMA

A Klinger könyv szerint egy átlagos méretű szobában a hangszórótól 1 m-nél messzebre már több reflektált hangot hallasz, mint közvetlenül hangszóróból jövőt.
Ezért hallgatok én az autóban zenét. .??.
SMA Írta:Kedves spexcel és Többiek!

Hát nem! Smile
Üdv! SMA

Már ne haragudj meg... De ki beszélt itt membránról??? .morcos. A másik pedig az, hogy egy szabadtéri mérésen is kör alakú a polár, akkor meg miről beszélünk itt??? Éppen én írtam annyit a baffle stepről...
De lenne rögtön két másik ellenérv is:
1./ Kit érdekel, hogy gerjesztett vagy sem? Nem ad lényegi eltérést. A polárdiagramokat nem a szórakozás kedvéért találták ki. Ez kb. olyan, mint hogy: ez a szub részletező mélyet ad, az meg nem... Ha valamit átvisz torzításmentesen, akkor az olyan (kis közelítéssel), mint kellene lennie. A szubhangok "részletezettsége" nem elsősorban a szubon múlik, de nem ez volt a téma. Ha valaki beleköt, majd úgyis elmagyarázom. .foghijas.

2./Ezek szerint a nem kevés neves gyártó (tannoy, mission, stb.) mind dilettáns, mivel ők - számtalan modellen - hátulra szerelték a szubcsövet.
Sziasztok!

Múltkor írtátok hogy reficső helyét ne tegyem előre hát nem is tettem, dupláztam a hangsugárzók számát .Most így néz ki:1magas hát ez cserére érett mert a hangja kriminális váltás 3000-nél 12dB meredekséggel,2 mélyközép 3000hz-ig 6dB-el vágva 15-15 literes zárt dobozban,2mélyközép külön reflex dobozba 40liter van a kettőnek egyik 750-ig szól a másik 250-ig szól.Szóval ez már nem is 2,5utas konstrukció Smile de így kezd jó hangja lenni.Még amikor 1magas 1mélyközép 3000-ig 1mélyközép 750-ig konstrukcióval próbálkoztam rájöttem kevés a közép meg a mély.A mélyen tudtam volna korrigálni de a középen nem igazán csak a váltó újraalkotásával.De ez most tűrhető sőt jónak mondható.
A másik konfig ami még jól szólt csak közepet hiányoltam kissé : 1magas 3000-ig 12dB -el vágva 1mélyközép 3000 6dB-el vágva 15literes zárt dobozban 1mélyközép 750-nél vágva 6dB merdekséggel 20literes zárt dobozban és még 40literes reflex dobozban 2 mélyközép 150hz-nél vágva.
Ennyi bocs a sok karakterért!
Engem nem igazán tud most megfogni hogy 360 vagy 180fokban terjednek a hangok mert úgy is a helyszínen adott körülmények mellet fog eldőlni a vélemény róla vagy jó, vagy még finomítani kell rajta!Persze a finomításban sok szerepet játszik az elmélet de a fülünk dönt úgyis a végén Smile
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8