Üzenetek: 804
Témák: 2
Értékelés:
0
spexcel Írta:Ez azt jelenti, hogy a hangsugárzó 50Hz-nél -6db, míg az emelés 17Hz-nél +6db. Hol a beszakadás a kettő között? Hmmm. Ha 50 Hz-en -6 dB, 34 Hz-en mondjuk -9, de akkor 17 Hz-en is -9 dB. A +6 és -6 dB/oktáv meredekségű egyenesek "összeadódnak", az eredőjük egy vízszintes lenne.
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Hmmm. Sztem nem. 50Hz -6db, 25Hz már -12db. 34Hz legyen mondjuk -9db, az emelés ott viszont még 0db, eredő tehát -9db. Kellene, hogy legyen egy beszakadás. Kiegyenlítődés akkor lenne, ha lenne egy olyan keresztfrekvencia, ahol a gyengülés = kiemelés, de olyan nincs. Az persze lehet, hogy nem a feltételezett módon viselkedik a sugárzó. De nem is ez a lényeg: nem tudjuk hogyan készült a mérés. Ami viszont engem zavar, az a "mért" fázismenetben lévő már említett hiba. Annak nem úgy kellene lennie. .forog.
Üdv: spexcel!
Értékelés:
0
34 Hz-en legyen -9 dB. 17 Hz-en ebből a 9-ből kivonódik 6 dB a hangnyomáscsökkenés miatt, és hozzáadódik 6 dB a szoba emelése miatt. Az eredmény -9 dB.
A mérést valószínűleg a magassugárzó magasságában végezték, és viszonylag közelről. Ezért kisebb a hangnyomás 100 Hz-en, ahol a cső vége szól, és nagyobb 200-on, ahol a membrán. 100 és 200 Hz között akármilyen fáziskavalkád elképzelhető. 100 Hz-en a membrán hátoldala gerjeszt, ez 180 fokos fázistolás. Ehhez jön még 90 fok a lambda/4-es csőhossz miatt plusz a cső vége - mikrofon, ill. a membrán - mikrofon távolság útkülönbsége. Meg esetleg a falakról történő visszaverődések.
Értékelés:
0
Engem a 100Hz alatti fázis zavar, nem fölötte. -9db meg sehogy sem látszik a mérésen... .forog. A nominálisnak mondható 80db-hez képest az csupán -5db. De ez még mindig nem magyarázat a fázisra, amit ha "kavalkádnak" veszünk, akkor a mérésen is annak kellene szerepelnie. (visszaverődések miatti hirtelen emelkedések-beszakadások) Egyébként én a 20-100Hz közötti intervallumra gondolok, amikor azt mondom, hogy gyanús. 0fokos fázisátvitelű TL? Azonnal email az AES-nek!
Üzenetek: 605
Témák: 1
Értékelés:
0
spexcel Írta:....Az persze lehet, hogy nem a feltételezett módon viselkedik a sugárzó. ..... Mármint nem TL-ként. Akkor viszont maradna az akusztikus rövidzár már 250 Hz környékétől... vagy valami e két állapot között.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Értékelés:
0
Jobban belegondolva a dologba sztem ez a mérés - ahogy fdsa is írta - valahol messze a porttól készült, így a mérésben elsősorban a mélyközép közvetlen sugárzása "van benne". Így a fázis és az átvitel is stimmel. Ehhez már csak egy dolgot tennék hozzá: kicsit több csillapítással sokat javulnának azok a nagy anomáliák: ezt a mérést nézve uis eléggé alulcsillapított a doboz.
Értékelés:
0
Ha csak 4 méteres a szoba, akkor már 43 Hz-től emel. Arról ugyan még sehol nem olvastam, hogy ezen a határfrekvencián még 0 dB-t emel, vagy ez is úgy működik, mint egy RC-tag, hogy a törésponti frekvencián már 3 dB-t vág/emel. Mindenesetre a lépcső 43 Hz esetén nem nagyon lehet több 7 dB-nél.
0 Hz környékén a membrán 0 fáziskéséssel nyomja a levegőt, rezonanciafrekvencián 90 fok a lengőrendszer fáziskésése a gerjesztéshez képest, majd tart 180 fokhoz. Miután a mérést inkább a membrán közelében végezték, így szerintem nem csoda a 0 fok fázis. A 180 fokos fázist a cső végénél lehetne mérni.
Értékelés:
0
Igen, ezt írom én is. Az a baj, hogy így viszont (a fázist és az amplitudót is figyelembevéve) a csővég átvitele nincs benne a mérésben. Ez azt jelenti, hogy a sugárzó mélyátvitele valószínűleg jobb, mint ami a mérésen látszik. Érdemes lenne azért egy kicsit még tölteni rajta, azok a beszakadások 65, 180, ill. 320Hz környékén eltűnnének a fázishibával együtt...
Üzenetek: 24
Témák: 0
Értékelés:
0
Hallole!
Jobban belegondolva a dologba sztem ez a mérés - ahogy fdsa is írta - valahol messze a porttól készült,-
tévedsz az MNCfreqi 01.jpg-n pontosan fel van tüntetve a mikrofon távolsága a hangfaltól és az is ott van,hogy a mérést a progi automatikusan 1métere számolja át.
ezt a mérést nézve uis eléggé alulcsillapított a doboz. -bocsánat de melyik méréésre gondolsz pontosan,hiszen itt több mérés van: pegel=hangszint
freqi01=elektromos-akusztikus
freqiaa=akusztikus-akusztikus
klirr =klirrfaktor -csak úgy megjegyezném,még sehol nem találkoztam ilyen méréssel hobby berkekben,(kivéve a Bécsi út másik oldalát)
freqiaaviz01= vízesés diagramm -még ezzel sem találkoztam
Hátha segít: a 676mm TML rész, a cső 980 mm hosszú.
Cserébe a sok törpölésért küldök még két mérést-igérem az utolsó kettőt:nem küldök még nem jött meg a visszaigazolás a képfeltöltés.hu -tól. Ezek a mérések csökkentett rátában azaz 2000Hz-ig ,de mindkét akusztikus módban ,71cm mikrofontávolságról történtek,de ezeket a méréseket is 1m-re számolta át a progi!
Csökkentett rátában csak a referencia mérésnél tünteti fel a mikrofontávolságát,azért irtam én ide.
Na ez ma nem fog menni,de majd pótolom!
Üdv Klang a "szerző"
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Mit ér az a CSD, ha nem ér semmit..
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
Szerintem nem reális TL-t ilyen közelről mérni , a kilépő lik nagy távolsága miatt . Próbáld meg 3 m-ről is .
Értékelés:
0
Klang Írta:......
klirr =klirrfaktor -csak úgy megjegyezném,még sehol nem találkoztam ilyen méréssel hobby berkekben,(kivéve a Bécsi út másik oldalát)
freqiaaviz01= vízesés diagramm -még ezzel sem találkoztam
...... Ez biztos azért van, mert a mi dolgaink nem érdekelnek téged annyira, mint a tieid minket
Íme:
A felső az SPL, az alsó kettő a futási idő és a torzítás görbéi, közben meg a fázis (Terminál fórumon találod):
Ezeket a CSD-ket meg itt helyben az MNC téma közelében a Vifa-ban találod:
Üdv., Pagrus
---
Értékelés:
0
Klang Írta:Hallole!
Jobban belegondolva a dologba sztem ez a mérés - ahogy fdsa is írta - valahol messze a porttól készült,-
tévedsz az MNCfreqi 01.jpg-n pontosan fel van tüntetve a mikrofon távolsága a hangfaltól és az is ott van,hogy a mérést a progi automatikusan 1métere számolja át.
Hátha segít: a 676mm TML rész, a cső 980 mm hosszú. Alapvető szabály: egy hangsugárzót legalább a legnagyobb mérete kétszeresének megfelelő távolságról kell mérni, de minimum 1 méterről. Az adott sugárzó esetében ez 2 méter mérési távolság lenne. Egy érzékenységi adatot át lehet számolni más mérési távolságra, de egy frekvenciaátviteli görbét nem.
Most akkor mi a 676 mm TML rész, a függőleges csőszakasz? A 980 mm-t hol mérted a csövön? Mennyi a cső átmérője? Mennyi és milyen csillapítóanyag van benne? Mekkora szobában mérted?
Csak pár apró kérdés, hogy képben lehessünk.
Értékelés:
0
1m-nél valóban felesleges közelebbről mérni - pontosan amiatt, amit fdsa is írt: az érzékenységet korrigálja a program, de a mérésben ettől függetlenül az adott mérési ponton mért adatok maradnak. A tárgyalt mérésen is egy TL rendszer hangszórójának mérése látszik, nem egy teljes TL rendszeré - ezért is látod túlcsillapítottnak a rendszert. A CSD-vel pedig (hidd el tisztában vagyunk vele, hogy mi az) az a baj - amire shalafi is célzott, hogy az egész hülyeség, uis 0ms-nál olyan frekvenciamenetet mutat, ami köszönőviszonyban sincs a melette közzétett frakvenciaátvitellel, pedig ezek meg kellene, hogy egyezzenek.
Még egy tévedés van: hobbi berkekben ilyen méréseket itt már mindenki csinált... .zold.
Üzenetek: 577
Témák: 4
Értékelés:
0
Valamelyikőtök hallotta is ezt a tl-t szólni?
Üdv Doki!
Üzenetek: 24
Értékelés:
0
Valamelyikőtök hallotta is ezt a tl-t szólni?-Köszönöm doki ezt a kérdést!
Ez a beszélgetés nem szól már másról mint az én méréseim minősítéséről,pedig azt hittem a hfal érdekel benneteket! Ha valakinek lesz módja rá,menjen el Debrecenbe és nézze meg a Globiz Kft által újonnan felépített
mérőlaborokat. Nos ott mérték ezt a cemendét,és a méréseink hasonlóak voltak!
Az még nem dereült ki számomra hogy ti hogy hasonlítotok össze két hangfalat? Ismeritek-e az általam használt
DAAS3L+! Ha nem akkor honnan tudjátok ti ,hogy hogyan kell vele mérni? Lehet hogy a gépkönyve sem jó?!
De a választ már ne ide írjátok,hanem majd a honlapomra,ami kb hét múlva lesz teljesen kész!
A cemende egyéb adatai március közepépig nem publikusak,ha felszabadul akkor minden kérdésre válaszolok,ha kell rajzot is küldök,de mérést soha!
.szia. üdv Klang
Értékelés:
1
Azokból az állítólagos mérőlaborokból kerülnek ki az mnc.hu honlap módfelett pontos mérései 1/3-ad oktávos oszlopdiagramokkal, és egymásnak ellentmondó T-S paraméterekkel. .zold.
Értékelés:
0
fdsa Írta:Most akkor mi a 676 mm TML rész, a függőleges csőszakasz? A 980 mm-t hol mérted a csövön? Mennyi a cső átmérője? Mennyi és milyen csillapítóanyag van benne? Mekkora szobában mérted?
Csak pár apró kérdés, hogy képben lehessünk. Nem értem, mi sértő van ezekben a kérdésekben? Azért tettem fel, mert érdekel, választ szeretnék kapni rájuk.
Értékelés:
0
doki Írta:Valamelyikőtök hallotta is ezt a tl-t szólni? Múlt szombaton meghallgattuk Lipivel. Volt egy elképzelésem (nem előítélet!) a paraméterek és a fotó alapján a hangjáról, hiszen én is építettem néhány PVC-cső hangfalat és ezekben pl. jól jön a magasabb Qts a mélysugárzóknál.
Szóval, volt egy "papírforma", ami bejött, műszakilag azt hozta, amit vártam.
Nem csak a fotón szép, közelről is igényes, szép munka. A hangja nem az én ízlésem, de ez nem jelent semmit, menjetek el meghallgatni.
Üdv., Pagrus
---
Üzenetek: 577
Témák: 4
Értékelés:
0
pagrus Írta:...
Szóval, volt egy "papírforma", ami bejött, műszakilag azt hozta, amit vártam.
Nem csak a fotón szép, közelről is igényes, szép munka. A hangja nem az én ízlésem, de ez nem jelent semmit, menjetek el meghallgatni. Kicsit konkrétabban!Mindíg is kíváncsi voltam arra,hogy mely mért paraméterek szoktak korrelációt mutatni a hallott hanggal.Kicsit hallanék még a többi eszközről is,ami elé volt kötve,milyen zenéken,és milyen hallgató helyiségben...ilyenek?
Üdv Doki!
Értékelés:
0
doki Írta:.....mely mért paraméterek szoktak korrelációt mutatni a hallott hanggal.Kicsit hallanék még a többi eszközről is,ami elé volt kötve,milyen zenéken,és milyen hallgató helyiségben...ilyenek? Hát pl. a TL méretekből lehetett következtetni, hogy olyan "igazi" mélyei nem lesznek. Az erősitő egy kis kapcsolóüzemű volt.
Zenék... arra emlékszem, amit vittem, Söndörgő: Oj Stari, ez délszláv tambura zene, Bach Himmelfahrts-oratóriumának bevezető kórusa (BWV 11), Handel dalok Bejun Mehta szóló énekével... lehet, hogy mégsem emlékszem mindre?
Egyszer torzítást is hallottam, de nem a hangfal volt szerintem, hanem túlvezéreltük az erősítőt (a Bach kóruson).
Üdv., Pagrus
---
Üzenetek: 141
Értékelés:
0
Szia shala!
Régebben gyártottál nekem pár hangszórót mnc-ből!Légyszi csináld meg az adatlapjaikat mert így nem tudok mit kezdeni velük!köasz
Értékelés:
0
Szia shala!
Régebben gyártottál nekem pár hangszórót mnc-ből!Légyszi csináld meg az adatlapjaikat mert így nem tudok mit kezdeni velük!köasz
Értékelés:
0
Shala kukk át légysz az mnc-topikba köszi!
Értékelés:
1
Látom.
Értékelés:
1
Értékelés:
0
Köszönöm szépen!
Az lenne a kérdésem viszont hogy arról aminek ránézésre csak a pereme változott és 16cm-es annak nincsenek adatai?
Értékelés:
1
Hja, annál a pillét is cseréltem, nem csak a membránszélt. Az átvitele a eredetire emlékeztet, T-S-ben viszont a módosítottnak felel meg.
Értékelés:
0
 oké
Üzenetek: 2
Értékelés:
0
Sziasztok.
Valaki nem tudna segíteni abban , hogy egy 30 cm -es Big Bull X2 nek milyen méretű láda kell. (Szobába lenne zene+film hallgatásra). De teljesen kielégülök ha csak valaki a hangszóró paramétereit közölné....
Előre is kösz.
Értékelés:
1
Mérni kellene. Nekem a 250-es paraméterei vannak meg csak. Ahogy én gondolom, 40-50liter körüli zárt doboz lehet jó hozzá.
Üzenetek: 2
Értékelés:
0
slayer86 Írta:Sziasztok.
Valaki nem tudna segíteni abban , hogy egy 30 cm -es Big Bull X2 nek milyen méretű láda kell. (Szobába lenne zene+film hallgatásra). De teljesen kielégülök ha csak valaki a hangszóró paramétereit közölné....
Előre is kösz.
Annyit tudok mondani, hogy nekem 25-ös bigbull van tölcséres ládában. A teljesítménnyel csalnak rendesen, egy Quad405-el hajtom PC hangkártyáról, fél hangerő felett már szét akar esni.
Értékelés:
1
tölcséres? .sokk. teljesítmény? innkább terhelhetőség, bár ez nagyon-nagyon dobozolás-függő...
Üzenetek: 5
Értékelés:
0
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni?
Vettem 2db 30cm-es M.N.C Eclipse 2-es hangszórót, és 2db dome tweetert.
Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek róla és hogy mekkora doboz kéne neki ? Előre is köszönöm!
Üzenetek: 265
Témák: 5
Értékelés:
0
Szia!
Az MNC adatlap szerint ez a hangszoro inkabb zart dobozba valo EBP ~40.
De mivel tudjuk, hogy ennek lehet hogy a fele sem igaz , mindenkepp TS parameter merest ajanlanek mielott dobozt faragsz hozza....
Sajnos elegge egyenetlen az atvitele is...
Azokkal a domokkal lehet nem lesz egyszeru osszevaltani sem.
Igaz, hogy pontosan azt sem tudjuk melyik tipus is ez a dom...
Felek, jobban jartal volna ha elobb kerdezel, es utana vasarolsz.... :|
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
|