Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
Péternek alighanem CAT 7-ből van . Remélhetőleg elmondja a véleményét . Az enyém 5-ös ből van fonva .
Üzenetek: 131
Témák: 0
Értékelés:
0
Az enyém 6-osból van fonva, de mostanában mindenki a 7-est dicséri (tisztább, gyorsabb,stb..). A "sima" 800Mhz-est is nagyon jónak tartják, de igazán "tutinak" a 1200 MHz -est, de azt nem nagyon lehet kapni.
Üzenetek: 219
Témák: 1
Értékelés:
0
bikabeka Írta:Az enyém 6-osból van fonva, de mostanában mindenki a 7-est dicséri (tisztább, gyorsabb,stb..). A "sima" 800Mhz-est is nagyon jónak tartják, de igazán "tutinak" a 1200 MHz -est, de azt nem nagyon lehet kapni.
------------------------
székely fonó ?
térjünk vissza a kezdetekhez...
a dobozokon belül vékonynak itéltem a hajlékony vezetéket ezért tömör vezetéket forasztottam mellé.
végeredményben az éles hangzás kerekebbé-teresebbé vált
a szoba 3x5 m. beton...ideális hangdoboz-hi! 3 m-es oldalon üvegfelület előtt,középen tv-vel + függöny.
az erősítőt a hangfalakkal összekötő vezetéket is párhuzamosítottam a tömör vezetékkel. lapos autóskábel.
nem tetszett,csípőfogóval az R-L végeknél elcsíptem itt is ,ott is. 3-3 drót maradt.
csípővel leültem halgatózni-ez fontos lehet,psychó akusztika hi !-és úgy maradt...
az eddig tv lött éneklő szereplők bevonultak a tv mögé,dobbal és nádi hegedűvel együtt.
nekem teccik...
pia nyer
Üzenetek: 1 290
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Péternek alighanem CAT 7-ből van . Remélhetőleg elmondja a véleményét . Az enyém 5-ös ből van fonva . Hú látszik, hogy nem sűrűn járok erre  Nos, nekem CAT6-os kábelem van. Hat CAT6 van fonta (hármasfonat, minden ere két kábel.) De csak leirni nehéz  csinálni könnyű. Egyet ide, egyet oda... 1-2 óra és kész is a kábel.
Még más kábellel nem hasonlítottam össze. Majd ha egyszer megteszem beszámolok a különbségekről.
Üdv, Péter
Üzenetek: 558
Témák: 2
Értékelés:
0
Kedves Mindannyian!
Hol tudnék venni kis mennyiségben 120 Ohm-os datakábelt?
Esetleg tudtok erre beszerzési forrást?
Kéteres, árnyékolt, de belül merev szálak vannak és vékony, kb. 1,5-2mm az átmérője a komplett kábelnek.
Hangsugárzóvezetéknek szerintem nem jó a CAT-kábel, még több ér párhuzamosan sem.
Persze, elkenhet bizonyos tozítást, szőrösséget a hangban, ami bizonyos rendszerben előnyös lehet, de a dinamikát megöli, a kis keresztmetszet miatt, még több ér párhuzamos eredőjeként is.
Sima, kb. 2mm átmérőjű, egyeres rézdrótot javaslok és ehhez képest kell eldönteni, hogy az a bizonyos "másik" kábel tényleg többet nyújt-e, vagy csak bebeszéljük magunknak, másoknak.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
SMA Írta:Sima, kb. 2mm átmérőjű, egyeres rézdrótot javaslok és ehhez képest kell eldönteni, hogy az a bizonyos "másik" kábel tényleg többet nyújt-e, vagy csak bebeszéljük magunknak, másoknak.
Üdv! SMA Merev 220-as kábelre gondolsz jelen esetben?
Fogadjunk csak a fekete szól jól  A többi szinű kábel miért nem jó? pl. egyik kék, másik fekete, ezzel mi lenne a gond? Egyszerűen eldönthetnénk melyik a plusz és a minusz, mig két egyforma fekete kábel esetén játszani kell hogy melyik drótnak hol az eleje és a vége .oh.
Üdv, Péter
Üzenetek: 577
Témák: 4
Értékelés:
0
Peti!
Azért ennyire ne gúnyolódj SMA-val,mert szerintem közel jár az igazsághoz!
Az utp kábel nálam is egyre jobban háttérbe szorul,és mit ad Isten,akarom mondani "hogy hogynem elvtársak" a zegyeres villanyspagóca mindíg jobb eredményt hozott a zútépével szemben.  de legalábbis nem sziszeg a magas ammár biztos. .haha.
Üdv Doki!
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Litze.
Üdv: spexcel!
Értékelés:
0
doki Írta:Peti!
Azért ennyire ne gúnyolódj SMA-val,mert szerintem közel jár az igazsághoz! Héééé !!! ÁCSI. Nem gúnyolódok !!!! Kikérem magamnak! .oh. .sir.
Ti nem tudhatjátok, de kb 1 évvel ezelőtt kérdeztem tőle milyen hangfalkábelt ajánl, és azt a választ kaptam, hogy fekete fali rézdrót 2.5 vagy 4mm2 keresztmetszetű kábelt használjak. És hozzátette, hogy a fekete szinü a legjobb.
Ha ő fogékony a poénra, akkor kuncog egy jót a válaszomon.
De így rámtámadni... háááát....
doki Írta:a zegyeres villanyspagóca mindíg jobb eredményt hozott a zútépével szemben. de legalábbis nem sziszeg a magas ammár biztos. .haha.
Egyébként én is egyre többet tűnődök azon, hogy a kábel szivat de időm nincs elkésziteni a falikábelből álló hangfalkábelt. Pedig csatlakozóm van, a vezeték meg csak pár száz Ft
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Na meg kéne valami "finomabb" hangú erősítő is.  Eztán lehet továbbgondolni a hanfalgondokat.
Üdv Doki!
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Túldramatizálod Peti.  Aztán SMA publikba is leírta a fekete madzagos ötletét.  Szóval ezt más is tudhatja, ha emlékszik.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 804
Értékelés:
0
spexcel Írta:Litze.  Bizony, nincs annál jobb.
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:Túldramatizálod Peti. Aztán SMA publikba is leírta a fekete madzagos ötletét. Szóval ezt más is tudhatja, ha emlékszik.  Valóban!!! Akkó meg Doki, Rocker Zsoltit idézve "neszójjábe!"  .puff. .hehe.
Mit értessz finomhangú erősítőn? mondj példát. Vagy inkább mégse, mert a HES-en neked homlokegyenes más cuccok tetszettek mint nekem....
Rossz a feltételezés, hogy cseréljem le az erősítőmet egy másikra. Egyelőre gondolatomba sincsen ilyen. .??.
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Há Peti!Nem is nekem sziszeg... .haha.
Üdv Doki!
Értékelés:
0
Nekem a kábel plusz ,minuszozása tetszik nagyon . Az UTP ereit ugy kell közösíteni ,színesek - fehérek , és mindíg a színesek a + .
A hangfalkábelen elvileg váltó szaladgál , akkor hogy is van ez a + ,- kérdés ?
Értékelés:
0
Kifelejtetted a kedvencemet... kábel iránya  DD
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Miután a hangszórón is van +/- jelölés, nem tudom mi a gondod a zútépével...
Egyszerűbb a színjelölés, meg azt következetesen alkalmazni, mint csomót kötni a drótra, mert az újabb induktivitást jelentene a jel útjában.
Az összetartozó, öszesodrott színpárok között garantált az egyenletes, kb. 50pF/m-es kapacitás, az egyéb vezetékek között ez jóval kisebb, így nehezebb lenne elérni, hogy egy gyengébb végfok begerjedjen a nagy kapacitású hangszórókábel hatására.
Nahát
Egyébként litze, ahogy spexcel mondaná.
Értékelés:
0
Kedves topeti és Többiek!
Tavaly óta sikerült eldönteni, milyen kábelt használsz a hangsugárzókhoz?
Valamiért nem emlékszem arra, hogy ez kiderült volna.
Sokan használnak UTP, STP vezetékeket, írhatnátok ezekről, hogy mire jók, milyen előnyük van a többi kábelhez képest!?
Üdv! SMA
Értékelés:
0
Fdsa.
Arról szólt a fáma , hogy akkor jobb a hangja ha a színes a + .
Értékelés:
0
SMA Írta:Tavaly óta sikerült eldönteni, milyen kábelt használsz a hangsugárzókhoz?
Valamiért nem emlékszem arra, hogy ez kiderült volna. Készitettem CAT6 kábelből (merev vezetékekből álló fali kivitel, nem a sokeres) hatosfonatot. Olyan mint a hármasfonat, csak minden ér dupla. Amióta elkészitettem (lassan van már vagy 2 éve) ezt használom, nincs is más hangfalkábelre alkalmas drótom  Úgyhogy ideje kipróbálni a filléres tömör eres kábelt meg valami Litze vagy ég tudja milyen huzalt.
IDŐVEL (meg pénzzel) ki is próbálom majd őket  Utánanézek, hogy itt vagy a szülőknél vannak a 4mm2 keresztmetszetű kábelre való dugók, mert még számomra ez is rejtély...
Üdv, Péter
Üzenetek: 182
Témák: 6
Értékelés:
0
Üdv!
Ha már CAT van otthon, akkor érdemes levágni róla a külső borítást. Érdekes eredmény lehet... 
Én most alisca-s kábelt használok, és csak ajánlani tudom.
Ha használtan felbukkan, érdemes rácsapni.
Egyetlen hátránya, h qrvára merev. .pia.
Értékelés:
0
Mekkora keresztmetszetű az a 6-os CAT kábel?
Pórbaképpen nem érdemes drága Litze-huzalt venni, csak ha mindenáron arra van szükséged.
Üdv! SMA
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Érdekes dolog, nem tartozik a ténmához, de valaha létezett litze huzallal tekert 2,5-es dóm magas is;  de az Re 2,0Ohm volt.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
0
SMA Írta:Mekkora keresztmetszetű az a 6-os CAT kábel? Nem tudom már, de az összefont 6 kábel olyan vastag lett, hogy a 4mm2-es dugóba bele sem fértek.
Olyan kábelt vettem ami 8mm2-ig fogad be kábelt és eléggé jól kitölti a teret a kábel.
Talán 6mm2 oldalanként a keresztmetszet. Annó megirtam a CAT5 mint hangfalkábel topikba,
ha meg tudom találni megirom  Lemértem tolómérővel 1 elemi szál átmérőjét és onnan
számoltam utána, hogy a 4mm2-esbe semmi szin alatt nem fér bele
Igy néz ki az én fonott kábelem is  (Ezt a képet "kölcsövettem" egy másik fórumozótól
azért, hogy mégis legyen fogalmatok arról, hogyan is néz ki amit fontam.)
A különbség annyi, hogy az általam használt zsugorcső fehér színű.
Megtaláltam a hozzászólásom. 3 órámba telt elkésziteni a kábeleket. Csak a fonás volt 3 óra.
SMA kérdésére is megvan a válasz.
Tolómérővel megmértem 1 darab CAT6 elemi szál átmérőjét, az eredmény kereken 0.6 mm. (ez 0.28274 mm2). Tehát egy CAT6 kábel össz keresztmetszete 2.262 mm2
Hat darab CAT6 kábelt fontam, kábelenként van 8 szál, összesen 48 szál. A fele megy egy-egy dugóba.
A 24 elemi szál összkeresztmetszete 6.8 mm2 (tehát 1 dugóba 6.8mm2 vezeték kerül).
Mindenki elégedett?
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Peti, nem probálod meg lebontani?
Csak pengével végig kell vágni.
Értékelés:
0
Egyszer már újra fonta , ha jól emlékszem .
Értékelés:
0
Nem kell szétszedni hozzá.
Időigényes ennyi madzag esetén, de nekem bejött a próbálkozás.
Értékelés:
0
Értékelés:
0
H levágja a külső burkolatot?
Nos, egy kábelt nemcsak az anyaga befolyásol, hanem amivel szigetelve van, az is.
Értékelés:
0
A Kábelhüllő Titka!
(Rémregény kézzel nőző szegény hifistáknak)
Darvas László a HiFi Mozaik első számában kezdett el foglalkozni a kábelhüllő rejtélyével. Ugyanebben a számban jelent meg egy korrekt cikk dr. Veszely Gyula tollából "Bevezetés a távvezeték-elméletbe" címmel. A cikk szerint hangfrekvenciás alkalmazásokban 1 km-es távolságig a vezeték koncentrált elemekből álló hálózattal helyettesíthető: soros ági ellenállás és induktivitás, valamint keresztági átvezetés és kapacitás. A soros ági induktivitás és a keresztági átvezetés hatása elhanyagolható, marad tehát egy T-tag, amely 2 db R/2 értékű ellenállásból és egy C értékű kapacitásból áll, ezek az értékek egy egyszerű alapműszerrel is mérhetők. A T-tag egy aluláteresztő szűrő, ami elvileg (és gyakorlatilag is) a magas hangok csökkenését okozza.
Van még egy frekvenciafüggő tényező, aminek a hatásával számolni kell, ez az áramkiszorítás jelensége, ez magasabb frekvenciákon a soros ági ellenállás növekedését eredményezi, tehát szintén a magas hangok csökkenését okozza.
A kábelhüllő hangjait hallgató megfigyelők szerint a CAT-kábelnek "magasba húzó" hangja van, ami a távvezeték-elmélet és -gyakorlat szerint lehetetlenség.
Az ellentmondás titka szerintem az erősítők TIM-je, vagyis tranziens intermodulációs torzítása. Egy rövid impulzus hatására az erősítő a bementi impulzust először a teljes nyílt hurkú erősítésével erősíti, majd, amikor megjelenik a kimeneten a jel, a visszacsatoló ellenálláson keresztül a jel egy része visszakerül a visszacsatolási pontra, beáll a visszacsatoló hálózat által meghatározott állandósult állapot. Az impulzus felfutó élének pillanatában nagyon nagy áram folyik ki az erősítőből, mert ekkor a végfok a kábel kapacitására dolgozik, a kábel paraméterei által meghatározott RC-oszcillátor lép működésbe. Szerencsés esetben ez a rezgés csillapodik, szerencsétlen esetben állandósul.
Az így létrejövő magashang-többlet azonban mindenképpen torzításnak tekintendő, hiszen az eredeti jelben nem volt jelen.
Értékelés:
0
OK, így már tudom milyen az a kábel, köszönet a képért és leírásért.
Maradok a szerényen árazott, merev, egyeres villanyvezetéknél. Ez nekem bevált, amit most használok, kb. 2x2,5m hosszan 2,5-es keresztmetszetű, de mivel már "öregedett" ki fogom cserélni 4-es keresztmetszetűre.
fdsa!
Hmm, elvileg ez így van, de megint csak "statikus" állapotra vonatkoztatva igaz.
Üdv! SMA
Értékelés:
0
SMA Írta:fdsa!
Hmm, elvileg ez így van, de megint csak "statikus" állapotra vonatkoztatva igaz.
Üdv! SMA Nem hiszem, Veszely statikus állapotot feltételez, szinusszal vizsgál.
Komoly ember viszont, aki TIM-et is mérni tud, nem használ CAT-kábelt a hangszóróhoz 
Nem a kábelnek van hangja, ebben teljesen igaza van Veszelynek, hanem az erősítő-kábel rendszernek. Ahogy a bassz-reflex doboznak "uborkásüveg-hangja" van, ugyanúgy fals a kábelkapacitás miatt lengedező, TIM-ből származó hang is. És ez csak dinamikus meghajtás esetén észlelhető.
Értékelés:
0
Léva, nem csinálok ezzel a kábellel semmit.
Majd veszek 4x2.5 méter 4mm2-es rézdrótot és kipróbálom azt is.
Akkor kiderül, hogy tényleg a CAT csinálja-e a sziszegést
Üdv, Péter
Értékelés:
0
Csak harmonikus torzításmérőm van , azzal mit lehetne kideríteni ?
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Csak harmonikus torzításmérőm van , azzal mit lehetne kideríteni ? Azzal nem sokat, csak az állandósult állapotot tudod vele nézni, a tranziens jelenségekhez tárolós szkóp kellene.
|