Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Ugyanmár, azt a végfokot aki nem képes megjavítani.... az....  inkább nem mondom ki. Olyan 5 percet ha adsz, megcsinálom.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Üzenetek: 674
Témák: 0
Értékelés:
0
Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
Én visszafelé a vonaton nézegettem a két végfokpanelt.. nem tűnik nekem sem túl bonyolultnak
Seas: egyébként az a nappalink
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Üzenetek: 191
Témák: 8
Értékelés:
0
Jáááj
Sok sikert hozzá,próbát mindenképp megér,gyorsan ki lehet ám deríteni mi a hiba
Bár amit korábban leírtam erről a típusról....egy kész rémálom
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Értékelés:
1
Nem olyan rossz az, csak kicsit variálni kell a visszacsatolással. Meg a szabályzóval is szoktam variálni.
Javítás: minden kis BC tranyót kidobni, BD139-140-eket is, gyanús ellenálltokat kondikat, és kész, filléres alkatrészeknél nem szórakozunk hibakereséssel.
Értékelés:
1
Idézet:Javítás: minden kis BC tranyót kidobni, BD139-140-eket is, gyanús ellenálltokat kondikat, és kész, filléres alkatrészeknél nem szórakozunk hibakereséssel.
Én is vmi ilyesmire gondoltam  Egyébként még annyi vele a gubanc, hogy az egyik panel az emitter ellenállásoknál fel van púposodva. Az ellenállások cserélve lettek, ahogy néztem, az egyik panelen (újszerű 0,47ohm, 5W). A másik panelen légmagos tekercsre hasonlító huzalellenállás van. Nem tudom, eredetileg olyan volt-e benne, meg az értéket sem tudom, annyinak kell-e lennie, mert a kapcsolási rajzát nem ismerem. Szerintem történtek a panelen módosítások, pl, láttam benne BC337-est is, valamint a fő módosítás: a végtranyók BD245-246. (Úgy tudom, hogy eredetileg BD809-810 párossal jött ki)
U.i.: Aki esetleg meg tud engem szánni egy komplett EA6383S kapcsolási rajzzal, annak örök hála  Aki pedig tud nekem ajánlani egy RT6303S-be való KF modult, annak lábat csókolok
U.i.2.: Közben továbbra is vizsgálgattam a végpaneleket, és nem a legszebb állapotban van maga a NYÁK. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha (persze a kapcsolási rajz alapján) lekoppintanám, és csinálnék neki egy vaciúj panelt?
Értékelés:
1
KF?
Értékelés:
1
A fószer így említette  Nem ismerem a tuner felépítését.. balról a második modul.. márha 3 van benne.. de lehet csak kettő.. nem jegyeztem meg, mert csak belenéztem, és nincs most itt bent a koleszban.
Szerk: kapcsrajz már megvan
Szerk2: a tuner blokkvázlatát nézve szerintem a hiányzó modul a sztereó dekóder modul, mivel az FM modulhoz elég közel van.
Üzenetek: 5
Értékelés:
0
Sziasztok!
1 Grundig XV-5000-es kapcsolási rajzáról 1 képet vagy 1 linket tudnátok küldeni?
Sajnos csak service manualt találtam meg ráadásul pénzbe kerül 
A segítségeteket előre is köszönöm!
Értékelés:
1
Fejlemények következnek a Vidi kapcsán 
Pár nappal ezelőtt nekifogtam, és atomjaira szedtem az erősítőt. Szépen kitakarítottam, megtisztítottam az előlapot, valamint (a táp, a kivezjelző és a fülhallgatócsatlakozás kivételével) az összes madzagot kihajítottam belőle. Előbbiek gyári állapotban voltak, a szűrő- és szabályzókör csatlakozóvezetékei azonban össze voltak gányolva. Ezeknél kihagytam a dugókat, és vaciuj árnyékolt kábelekkel forrasztva újrahuzaloztam az egészet. Majd eszembe jutott, hogy az Universum senator rádiós erősítőm is modulrendszerű.. nosza, kikaptam belőle az egyik végfokot (+40V kell neki), és bordástól felcsavaroztam a hátlapra, persze csak ideiglenesen. Most +34V-ot kap, igy kb. 10W-ot tudhat torzítás nélkül RMS-ben (kivezjelzö szerint, csúcsban vagy 20-at  ), de így is elég hangos (tudom, megköveztek: szimmetrikus tápról megy az egész, és a vég meg asszimetrikusan terheli.. húzgálja is a szabályzóköröket picit, mert nagy hangeről ringatózik a membrán  (az universum végnek valami eszméletlen alacsony az alsó határfrekije)). Az előfokrésze a vidinek tökéletesen működik, a potik sem kontaktosak, a kapcsolók is perfektek, csak a magnóbemenetek jó minőségű cd esetén kicsit köszörülik a torkukat az 1V-os kimenetű CDlejátszótól  (igen na, 200mV mégse 1V, de majd ezt is megoldjuk).
Tapasztalat: bár a végfok még nem a legjobb (az "öreg csont", amiből kiszedtem, DIN 45500 szerint készült, aminek pedig a teteje 12,5k elvileg..), de hallani, hogy más van előtte: több, és lágyabb a közép. Tényleg kicsit drasztikus a mélye jónagy kiemelés esetén, mint azt a retronomon többen írták, viszont ezt alapul véve a Senatoré meg brutális  Annál valamivel lentebb van a szűrő vágási pontja, és ezt a nagyonmély tartományt emeli ki főleg. Kíváncsi leszek, mit fog tudni a megjavított, eredeti végeivel. Vagy akár a Conductorral.. mert most a vidi végekkel párhuzamosan készül két olyan is..
Szerk: Látjátok, mit tesz, ha pár napig nincs fórum.. egyből regényt írok
Értékelés:
1
Madzagolásnál a földhurokra figyelni kell.
Értékelés:
1
Tudom. Tudom, hogy most rontom mérnöki imázsomat, de el is követtem egy földelési hibát A végfok GND-je, ami egyben a jelGND is neki, nem esett egybe a többi jelfölddel, amiket szépen csomópontosítottam (az árnyékolásokat is csak egy ponton kötöttem be, és végigbogarásztam a gnd útját, hogy ne legyen hurok, meg előkapartam a fejeből az összes ide tartozó tervezési szabályt..), valamint a kettőt összekötő szakasz egy részén átfolyt a végfok árama  Magyarul: lusta voltam meg fáradt, és siettem, és a végfokot bemadzagoltam a kondira  Meg is lett az eredménye: bzzzzzz...  De mentségemre váljék: kijavítottam, valamint amikor ezt elkövettem, éjjel 1 óra volt  Most jól működik.
Értékelés:
1
.torz. akkor szép az élet.
Értékelés:
1
Jah.. főleg, hogy szinte minden téren engem szivat.. de mondjuk ez egyéni szocproblem..
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
Az élet egy szar játék csak qurva jó a grafikája
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
0
Ezt valahol már olvastam..
Értékelés:
1
Közben alaposan átnéztem a tunert is, és mint kiderült, a srác által "KF modul"-ként emlegetett cuccot a gyári kapcsrajz FM-modulként említi. Na ha valaki engem oldalba tudna dobni egy olyannal, annak örülnék  Az AM része működik, egész jol szolt vele a kabaré a kossuth-on
Értékelés:
1
azt nehéz lesz szerezni..
Mervégfokpanel még talán akadna, de FM-es cucc nincs pluszban.
Értékelés:
0
Nekem van egy beteg Aidám.
Abban is modulok vannak.
FM-modulra is kifejezetten emlékszem.
Jobban szeretném egyben a cuccot elpasszolni.
Ha nem kell az se baj,ha jó bele a modul,egy sörért odaadom
Biztos vagyok benne,h. a Föld körül 2345m magasan 1 pár rendörcsizma kering,csak persze meg kell tudni azt keresni.
Értékelés:
1
Közben restaurálom a végfokokat. Ugye eredetileg BD809/BD810 van benne. Legalábbis a gyári kapcsrajz és a HiFi magazin is ezt mondja. Nos, néztem, egyik nagyker sem tart ilyen típusú tranyót. Ezért összehasonlítottam az adatlapját a BD243-mal és a BD245-tel. Igaz, a 243 csak 6A-t tud folyamatosan, de ahogy néztem, hFE terén és egyéb görbék alapján is közelebb áll a 809-hez, mint a 245. Tapasztalati beszámolót kérnék, mivel én inkább elméleti ember vagyok egyelőre  : melyikkel is szoktátok javítani. Aki előttem javítani próbálta, ő 245/246 párost tett bele, csak azok ki vannak purcanva.
Értékelés:
1
911-912 egyértelműen.
Értékelés:
1
No olyan már van a sósba..
Értékelés:
1
No végre kész vagyok az EA6383S egyik végfokjával. Ma a tanszéken megcsináltam a NYÁK-ot (eagle-ben megkreáltam a gyári kapcsrajz valamint az eredeti nyák alapján), és ma este pedig beültettem. Franc se gondolta volna, hogy összeforrasztom, beszerelem, és nem ég semmi, ráadásul szól is  Ráadásul kora este elmentünk haverokkal sörözni is 
Bár meghajtani még nem hajtottam meg, hogy bírja e a strapát, mert szobatársam alszik, de működik szépen, nem torz, semmi problem. Egyedül az érintésre némítás nem akar mindíg működni rendesen. Viszont ha az asztali teleszkópos lámpám fém teleszkópját fogom a másik kezemmel, akkor némít, ahogy kell. Az is elég, ha kb 5 centire van tőle, vagy a trafójától a kezem. De ha eltávolítom, megint nem némít. Ugyanezt csinálja a laptoptáppal. De a lényeg, hogy működik a végfok  Holnap kiderül, mit művel nagyobb teljesítményen  Ha szerencsém van, jó sokáig megmaradnak a tartalék 911/912-esek
Egyébként akitől kaptam, úgy kaptam, hogy két BC327 helyén BC212 ill. BD140 volt. Végtranzisztoroknak meg BD245/246-ot használt. Ebben most minden olyan, amilyennek lennie kell, kivéve a BC213-asok, mert csak 212-t tudtam beszerezni. De ahogy néztem, egy adatlapon vannak, és csak a hFE minimuma tér el. És a némító FET meg BF245. Holnap teszek fel képet is róla
Apropo: akit érdekel, feltöltöttem a NYÁK-tervet a hobbielektronika.hu.ra. Most már bátran után lehet építeni, ki van próbálva élesben
http://www.hobbielektronika.hu/forum/top...75453.html
Értékelés:
1
Íme a képek:
http://zupp87.extra.hu/ea1.JPG
http://zupp87.extra.hu/ea2.JPG
Jó, tudom.. az az alsó tranyó kicsit ferdén van.. de már kicsit nagyon éjszaka volt.. azt kellett volna először felrakni, lehet akkor szépen egyenesbe tudom állítani
Üzenetek: 703
Témák: 12
Értékelés:
0
szép! Gratula .ok.
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Értékelés:
0
„VÉGFOKOZAT”
Ezt olyan jó így leolvasni
Értékelés:
1
Egyébként megcáfolom a Fész állítását, hogy kész rémálom ez az erősítő. Egy fészerben állt hibásan vagy 3 évig, mielőtt megkaptam. A potiktól és a kapcsolóktól féltem, azonban kutya bajuk sincs. A hangerőpoti elől a kattogást okozó valamit kiszedtem: nekem simán jobban tetszik  De lehet visszateszem valamikor. A belső kábelezést kompletten kidobtam, és újrakábeleztem a csatlakozók nélkül, forrasztott kötésekkel. A végfok hosszú csatlakozója megmaradt, de mikor megkaptam, maga volt a kontakthiba. Teljesen el volt oxidálódva, a tápcsatlakozás fülei meg is voltak kicsit égve. De kiszedtem őket a műanyagból, és egyesével fényesre pucoltam mindet. Igaz, egy órámba telt a művelet, de türelmes ember vagyok  Már csak a másik oldalt kell megcsinálni, felcsavarozni a hangfalcsatlakozó aljzatokat (kötelezően hagyományos hangfalcsatik és dugók  bár ebbe a nyákba valót nem kaptam, csak felcsavarozhatót). A DIN-dugós bemeneti kábelek is kész vannak (most azokkal megy), valamint a jó öreg Panasonic fülesemre felteszem a nagy nehezen beszerzett domino dugót  Ha már elkezdtem, legyen original  Bár régen sok buherált cuccom volt, mostanság szeretem megőrizni az eredeti értékeket 
Lehet most megmondja valaki: mért ne lenne rémálom, ha ennyi munka volt vele? Igaz, hogy el volt hanyagolva eléggé, de ha alaposan és türelmesen átnéz és rendbetesz az ember rajta mindent, akkor meghálálja azzal, hogy szépen, megbízhatóan működik
Még 1 megjegyzés: az a két axiális elkó is vadonatúj  Igaz, nem 15Ft volt, mint az ugyanakkora értékű radiális, hanem 120, de vagyok annyira nemnormális, hogy megvettem inkább azt, csakhogy minél jobban hasonlítson eredeti önmagára
Értékelés:
0
Gratulálok a restaurációhoz,szép dolog rendberakni régi készülékeket,magam is(ha van rá időm) ilyenekkel foglalkozom.
Nálam rémálom volt,leírtam miért.
Másrészt én(ne érts félre) már ilyenekkel nem foglalkozom.
Sokáig volt Aidám,Cleom,de ezeken az ember lazán túllép,ha egy picit belekóstol"nívósabb" technikákba.
Számomra a hangzás a legfontosabb és ez a vidi erőlködő,ha full gyári is nem ad megfelelő "hangzáshűséget".
Csak ha vkit érdekel,jelenleg egy 1985-ös Pio erőlködőt élesztgetek.
'85-ben a Pio "ellite serie"-e volt. A-77X.
Visszatérve a rémálomra,na ez is veri a palánkot,pl. a hangszín-szab.-részt a neg. vcs.-ba tervezték .sokk. .haha.
Másrészről olyan ic-t tratalmaz,melyet csak is kizárólag a Pio gyárt,rendeltem külföldről nem kis delláért(lehet nem ér annyit az egész... .haha. )
Értékelés:
1
Általában azok, akik Videotont vagy Oriont restaurálnak, nem a tökéletes hanghűség miatt teszik, hanem legtöbbször érzelmi okokból, mint mondjuk most én is. Én is átépíthetném, csak hogy minél szebb hangja legyen, de nem teszem. Legyen csak eredeti, vagyis ahhoz minél közelibb állapotú. Tervezem még a tunert is rendbehozni. Abból csak az FM modul hiányzik, az AM rész működik szépen, kipróbáltam  Valamint egy hozzá való AKAI deck-et kellene még szereznem valahonnan. Tudom, hogy manapság a kazettát senki sem használja.. de mint tudjátok, vagyok olyan hülye, hogy pár ezerért megveszek egy felújítandó példányt  Már elképzeltem azt is, amikor mondjuk egy szakavatottabb emberke jön hozzám a koliba, és a folyosón harsognak a távolkeleti x.1-es hangfalak (ugye most az a trendi), aztán bejön a szobámba, és ott áll előtte a legendás Vidi nagytorony két DC2550-nel (ha nagyon elmegy az eszem, olyanom is lesz  ), és megszólal: "igen, ez magyar, ez a miénk.."
Értékelés:
0
Értelek .haha.
..ha már a miénk,akkor inkább orion...
Pl. Háess 280van,hozzá meg egy se260.
ezeket talán még be is engedném a szobámba,feltételekkel
Értékelés:
1
Ha már a "ha" szócskánál tartunk:
Ha hanghűség, és ha megtehetném, akkor NAD 
Egyébként a 80-as évekbeli japán cuccok terén 2 tapasztalatom is van: unokatesómtól sokáig kölcsönöztem egy Marantz erősítőt (úgy tudom a Marantz amcsi cég, de ezen MADE IN JAPAN felirat volt). Nem volt rossz cucc, de hallottam már tőle jobbat is. Viszont sajnáltam, amikor unokatesóm lefüstöltette, és nem találtam bele meghajtó IC-t. A másik tapasztalatom lakótársam 2x50W-os (zenei) Toshiba erősítője volt. Kívülről igen szép állapotú volt, szép Deprez műszerekkel, de a potmétereit tekintve maga volt a kontakthiba, csúnyán recsegett tekergetéskor, akármit is csináltunk vele.
Értékelés:
0
..én most ezért(is) "csövezek"
Az nem füstöl le,nem kontakthibázik,ja, és jól is szól .haha.
Értékelés:
0
Télleg,nem kell az FM-modul?
Nekem van egy egy aidából,szerintem ugyanazok.
Értékelés:
1
Újabb fejlemény: elkészült a másik végfok is, így már sztereóban szól a drágaság  Mindkettőben vaciúj minden: panel, alkatrészek.. egyedül a panelcsatlakozó régi, de az érintkezőit egyenként fényesre vakartam  Valamint elvégeztem a shalafi által javasolt módosításokat a szabályzón és a végfokok visszacsatolásán, és így már a -10dB-es kapcsoló nélkül, max hangon sem vezérli túl a CD-játszóm 
Ja, és a jó öreg Panasonic fejhallgatóm pedig átszereltem domino-dugósra, és azzal leellenőriztem: se brumm, se sziszegés  Ja, és gyönyörűen együtt szól a két oldal közép balansznál. Az LM1036+2xTDA7294 kombinációmnál vmiért nem szólt egyformán a jobb és a bal középállásnál, hanem kicsit odébb kellett tekerni a balansztot  .
Értékelés:
1
Sokan mondták, hogy az EA6383S-sel basszusra nem határozottan lendül, hanem libeg, úszik előre hátra a membrán. Észrevettem én is, hogy van pár zeneszám, amiben jelentős ez a libegés, és nagyobb hangerőn jelentősen lecsökkenti a linkitérést, mert előre hátra tologatja a membránt, néhány Hz-es rekivel. No én találtam erre egy megoldást: be kell kapcsolni a rumpliszűrőt  A jelenség megszűnik, a mély hangok is megmaradnak
|