Üzenetek: 1 153
Témák: 6
Értékelés:
1
No megnyitottam.. már csak Shalafinak kell ide átpakolnia az offból a dolgaimat.. és akkor teljes is lesz a téma.. ezután majd ide fogom pofázni a mindenféle szerelős történeteimet
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális
Értékelés:
1
Szóval itt folytatom a mondókáimat.. 
Vizsgáztattam úgymond kicsit a Vidi magnót. Tegnap krumplisütést szerveztünk a szobaszomszéd csajokkal, és kivittem a konyhába a magnót, rádiót hallgattunk. Azonban nem voltam vele megelégedve: az ablakpárkányon volt, és szinte csak vele szemben ülve voltak magas hangok, a konyha nagy részét mélyről jövő mormolással terítette be. Valami gubanc lehet már ezekkel a hangszórókkal. Kevés a magasuk, és az is nagyon irányított. Főleg, amikor sercegett az olaj.. no akkor igencsak tompa hangja volt.. Nosza, ma előszedtem a lomos dobozomból a pár hónapja vásárolt két SAL YD-103 szélessávú hangszórómat, és beleeszkábáltam (miért is stimmelt volna a méret..  de megoldottam  ). Igaz, a mély hangok zöme eltűnt, és a hangzás életszerűsége is, de a magasa kevésbé irányított, egyenletesen beszólja a teret.. Tudom hogy ezek elég vacak hangszórók..  De azt a célt, hogy minden körülmény között érthető hangot produkáljanak, ami szerintem ezeknek a magnóknak a célja volt, kiszolgálják. Tervezek beszerezni két HC 12,5-öt, vagy újrageneráloztatni az eredeti hangszórókat (szerintem a kosáron kívül minden felejtős.. a mágneskör is repedezett).
Értékelés:
1
Ma megint szétszedtem  Szerintem ez a magnó meg se tudja számolni, hányszor szedtem szét  Szerettem volna rajta egy olyan bemenetet, amire mondjuk számítógépet vagy MP3 lejátszót lehet dugaszolni. Elsőként a PU mebenet 1Mohmos ellenállásait cseréltem 330k-sokra.. működött is, szólt róla a lejátszóm, viszont csak felvétel üzemben. Ezt kiküszöbölendő, megszakítottam a panelen azt a bemenetet, valamint a DIN hüvelyhez tartozó kapcsolóhoz menő vezetékeket, amiket aztán fixen úgy forrasztottam, mintha mindíg ki lenne húzva a dugó. Ezután visszakövettem a panelen és a kapcsrajzon a jel útját, és a balansz poti előtti 100 nanósok előtt szintén megszakítottam a vezetéket. A balansz poti felé a kapcsolók középső lábát drótoztam. Az illesztő tranyós fokozat kimenete ment a kapcsoló felső, a PU din bemenetei pedig az alsó érintkezőkre. Szóval ha nincs bedugva a dugó, minden működik úgy mint eddig. Ha viszont bedugom, a külső forrás a végfokot célozza meg, csak a hangerő és hangszin potikon keresztül, megkerülve mindenféle előfokozatot. Rock hangszínt állítva az MP3 lejátszón egész hallgatható, még ezekkel a SAL-okkal is  Majd talán kifaggatom Shalát, hogy nem-e vállalná majd el az eredeti hangszórók felújítását.. mert az egyiknek a felfüggesztése már elég lágy.. valamint mindkettőnek nagyon irányított a magasa.
Valamint még a mechanikán külön kapcsolóra tettem a motort, mert mióta a 12V-os autómagnómotor van benne, egy kapcsoló kapcsolta azt is, és a stabra a bemenőfeszt is. Viszont így meg rádióüzemben is forgott a motor  Azért nincs épp benne a mechanika
Íme pár kép:
![[Kép: PB070023_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]](http://kepfeltoltes.hu/thumb/091107/PB070023_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
![[Kép: PB070017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]](http://kepfeltoltes.hu/thumb/091107/PB070017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
![[Kép: PB070019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]](http://kepfeltoltes.hu/thumb/091107/PB070019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
![[Kép: PB070022_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]](http://kepfeltoltes.hu/thumb/091107/PB070022_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
Egyébként vava már említette, hogy ennyit foglalkozok egy ilyen öreg cuccal.. nem vagyok normális  De meghálálta a vele való foglalkozást: egész stabil masinát sikerült belőle faragni..  Csak a teleszkópantennája lenne meg..  Ideiglenesen zománcozott 1-es rézből csináltam neki dipólantennát, amit a 300 ohmos bemenetbe dugtam be  (az a nagy karika a tetején  bár volt az mindenféle, míg szép kört nem csináltam belőle.. az egyik szomszéd csajszi pl. szivecskét hajtogatott belőle, mikor meglátta  )
Közben rákötöttem az MP3 helyett a Panasonic DVD/CD lejátszómat.. azzal is muzsikál.. sőt, szerintem egész szépen. Nekem tetszik a hangja.. hiába csak vacak ócsó 500Ft-os somogyi YD-103.. ennyi pénzért egész tűrhetően, sőt megfelelően szól  Még magasai is vannak módjával.
Üzenetek: 883
Témák: 4
Értékelés:
2
zupp87 Írta:Szerintem ez a magnó meg se tudja számolni, hányszor szedtem szét  Nincs rajta számláló? .oh.
Ezt majd kitörlöm. : - )
Értékelés:
1
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
mivel mobilon nem látom a képeket. xD
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
1
Akkor most ájultál el .haha. Vagy mégse.. ha most is mobilról néztél be ide  Mindenesetre tipus alapján biztosan sejtetted, mik csücsülhetnek most abban a magnóban.. Apropo Shala: ha eddig nem mondtam, most mondom: van két 12,5-ös kosaram, repedezett ferrittel (a csavarokat borító piros festék sértetlen volt a hangszórókon, szóval nem volt bántva.. magától lett olyan).. valamikor a közel-vagy távoljövőben meg tud az javulni?  Ha a pénztárcámat nézzük.. hmm.. kicsit távoli az a jövő (holnap tanfolyam a t-com-nál, hó végén kezdek diákmeló szinten, első fizetőképes fizu kb egy-másfél hónap  ). Egyébként a cél adott: ki kell szolgálják ezt a magnót, és ne legyenek annyira irányítottak, mint a mostani állapotukban. Egyéb extra követelmény velük szemben nincs. Igazság szerint egy sima H2000-res HC 12,5 is megfelelne elvileg 
Egyébként ami ilyen magnót anno 12 évesen kaptam, és másvilágra küldtem, annak a hangszórójának kicsit másmilyen volt a kosara. Mondjuk annak a mágnese mai napig egyben van. Majd otthon lefotózom (lágyrészektől már megfosztottam.. szakadt volt a membrán. A csévéje viszont még használható).
Értékelés:
1
No, a héten is szereltem.. méghozzá az erősítőt meg a tunert. A tunert sikerült kicsit hallgathatóbbá varázsolnom: megpiszkáltam a pilotszűrőt és a deemfázis tagot.. valamelyest előkerültek a mélyei is, és nem lett olyan harsogós a középmagas és a magas.. mivel 80us körül van most a deemfázis, és nem 18us körül, mint gyárilag, na és ezzel együtt a pilotszűrő sem kezd el ereszkedni 10k környékén már.. hanem csak 15 körül (azt hiszem pont 15k-nál van a -3dB-es pont PSpice szerint.. és 18,97kHz-nél a szívókör rezonanciája).
Az erősítőben pedig még két modot végeztem: Shalafi tanácsára kiiktattam az egyszerű áramkorlátot elsőként. Igaz Így ésszel kell használni, mint ahogy ő is mondta, de null hangszínállásban vonali jelről hajtva max hangerőn gyakorlatilag torzításmentes (köszönhetően a 82 helyett 47k-s visszacsatoló ellenállásnak, és a szabályzókörből kivett 2 kondinak). Dinamikusabb lett, és magas hangerőn mintha kicsit több lenne benne az élet középen, mint eddig. Mondjuk ehhez az is kellett, hogy lapátoljak még pár ezer mikrofarádot a táppufferre  Eddig nagy hangerőn halványodott a kijelző fénye.. most már nem halványodik
Értékelés:
1
Váltottam.. mármint hangot  Előszedtem megint a Visaton BoxSim-et, és paraméterek alapján lemodelleztem a dobozom meg a váltóm. Nem adtam még meg mért átvitelt, hanem csak azokat a görbéket figyeltem, amiket a boxsim az adatok alapján sejtett. És valamennyire tényleg helyesen gondolkodik a progi, mert 1k-n és környezetében mutatott nekem majd' 10dB-es gödröt, 10-12k felett meg meredeken emelkedett, majd 94-95dB-ig. Megfordítottam a magas polaritását, valamint egy párhuzamos 10ohmot a magasra (így a váltó a következő: mélyközép: soros 560uH; magas: soros 4,3uF+soros 5,7ohm+a hangszóróval párhuzamosan 10 ohm).. Boxsim szerint valamennyire kiegyensúlyoztam, 1-2dB-es 1,5k-s kiemeléssel.. És realizálva a dolgot, tényleg. Megjöttek a közepek, életszerűbbek, részletezőbbek lettek, talán picit sokan is vannak, de csak hangyányit.. valamint csillapodott a nagyonerős felső szekció. Lassan már meg is kéne mérnem, mit is csináltam. Viszont tehetem vissza a tunerbe az eredeti dekódert.. mert a buherált már nem sokat ér így.. eltűnt a magas, sok és tolakodó a közép..  De CD-ről kiegyensúlyozottabb, részletezőbb, mint eddig valaha. Megszűnt az AC/DC énekesének orrhangja, valamint Patricia Barber minden suttogását tisztán érteni.. és neki sincs annyira orrhangja. De még szerintem mindig nem tökéletes.. de egy fokkal jobb, mint volt
Üzenetek: 5
Témák: 1
Értékelés:
0
2013. 04. 09., 15:06
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2013. 04. 09., 15:07. Szerkesztette: dean01.)
Helló!
A vidi nagy magnóval nekem is anno ez a magas hiány és kis felbontóképesség volt a baj.
Nem tudom hogy gyárba frissen jobb volt?Én anno még gondoltam valami piezo elektros magasra finoman kiegyensúlyozva.Ha meg csere akkor már egy széles sávú autószórót próbáltam volna meg.Gondolom a vége az a Classic tba 810? Amúgy egy jól megépített stabil magnómechanikás cucc.Még nálam a motor fordulatszáma ingadozott.De mire hozzám került volna a tulaj elajándékozta.
Többre értékelem mint a mai egyszer használatos cd-s vackokat.
|