A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszóró-, hangdobozjavítás, kérdések
Azt jelenti többnyire, hogy a lengőcséve nem egészen a légrés közepén (koncentrikusan) helyezkedik el, ezért egyes frekvenciákon hozzáér a vashoz.

Ha a hangszóró doboz és váltó nélkül is produkálja a jelenséget, akkor az a hibás, egyébként másfelé kell az okokat keresni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Hello
Szert tettem egy kiváló állapotú DC-2550 hangfalból való hangváltóra és az lenne a kérdésem hogy ezek a hangváltók milyen minőségűek érdemes-e őket használni ezekhez a hangszórókhoz ? :mély:HA31-422 közép:HA27-451 (már tárgyaltuk hogy nem a legjobb középnek de csak ilyenem van) magas:RFT l9821b
Válaszol
Sziasztok!

Van egy pár Videoton DB 3048 hangfalam és mivel valaki már szétszedte és leforrasztotta a két mély közepet, így az lenne a kérdésem, hogy ellen ütemben vagy azonos polaritással voltak bekötve?
A doboz gyárilag bass reflexes így gondolom jó lehet az azonos polaritás is.
ha zárt doboz lenne akkor gondolom ellen ütemben lennének bekötve jól gondolom?
Megköszönném ha valaki tudna segíteni!

Üdv.

Válaszol
Itt nincs ellenütem. Csak azonos fázisban tud szólni a két hangszóró egy légtérben.
Válaszol
Értem köszönöm!
Azért gondoltam mert zárt dobozban mint pl Sonus ha mindkét mély egyszerre mozdul befelé akkor ugye viszonylagos túlnyomás jön létre a dobozban ha kifelé jönnek akkor meg csökkent nyomás jön létre vagy hülyeségeket beszélek? Ezért volt az elméletem, hogy zárt dobozban az egyik egyenes fázisban a másik meg fordítva.
Egyébként lehet eladó lesz a két hangfal mit érhet egy ilyen most?
Az előéletéről:
Az előző gazdája próbálta javítani a habszélt de kínai vackot tett rá ami még méretben sem stimmel jól ráadásul valami fekete jól megkeményedett ragasztó kent össze vissza rajta.
Mindkettőben cserélnem kellet az egyik mélyet mert leégett az egyik oldal mivel a nyomorult ra6383-nak zárlatos lett a végfoka és még akkor nem építettem neki hangfalvédőt.

Üdv.
Válaszol
Zárt dobozban is csak azonos fázisban tud szólni a két mély. Smile Ha az egyik membrán fordítva mozdul csend lesz, és kioltás.

Attól függ, mennyit adnak érte. 5-15 000,-ig bármi előfordulhat.
Válaszol
Értem. Mivel rendeltem egy másik hangfalakat így ezért gondolkodom az eladásában. Megvannak az eredeti hangszórók kosarai és a membránok is csak azt ahogy írtam megkenték valami fekete cuccal a alumínium cséve és a tekercs hallott rajtuk de akkor azt is majd meghirdetem hátha valakit érdekel. Még egyszer köszi! A napokban jönnek meg a másik hangfalaim így lehet, hogy lesz még kérdésem..forog.
Válaszol
Hozzájutottam egy Videoton Altus F3-hoz. Mindig is kíváncsi voltam ezen utolsó szériás Vidikre főleg a Vifa magas hoz lázba. A hangsugárzó majdnem a szokásos problémával rendelkezik. Elporladtak a hangszórószélek. Ezeket szeretném beszerezni a H2000től.
Mély:1544-547 (ha16/1105)
közép: 1544-546 (HB10/0928)
Magas: Vifa
A mélyhez ez kell? (160 mm pozitív, 12mm széles rilnivel 626 habszél)
Viszont a középhez lövésem sincs mert az negatív habszéles. A költséghatékony megoldás miatt inkább javítanám mint cserélném.
Más: Mennyire indokolt a középhsz használata egy 16cm mély mellett? Nem mehetett volna ez 2útban?
Válaszol
Az eredeti 160-as habszél negatív rilnis volt, egy sorral feljebb van a listában. A 160-170-180-as hangszóróknak nem olyan szép a középtartománya, ezért házasították össze a 100-as középpel. Ahhoz csak egyféle hab van, ugyanaz, mint a mélyközép-hangszóróké.
Válaszol
Tényleg negatív széle van, képek alapján jól benéztem. A közép is az, pont ahogy írtad, viszont olyan szélt nem találtam a listában. Attól rendelhető?
Volt már szerencséd ilyen dobozokhoz? Mi a véleményed róla?
Lepusztult a doboz oldaláról a fatapéta van valakinek valamilyen tippje mivel lehetne pótolni? pl öntapadós vagy valami más.
Ha valakinek szüksége lenne rá:
Videoton Altus F3 :
Magas: Vifa d25tg-65 (6ohm)
Válaszol
A habszél megegyezik a 436-437-560-as hangszórókéval. A listában ez az első.
Válaszol
Akkor ez kell:
100 mm AB1011 autóbox mélyközéphangszórójához 437 habszél
De ez negatív?
Válaszol
Csak olyan van. A hangszórón is látszik, ha megnézed.
Válaszol
Szuper. Thanks.
Válaszol
Nincs mit.
[Kép: 43626.jpg]

Jó ragasztást. Ilyen a membránszél jó esetben.
Válaszol
Úgy legyen.
Nem tudod véletlen, hogy mi vezette a Videoton fejeseit a Vifa hsz vásárlására? Drágább lett volna javítani a hazai Hg-en vagy újat tervezni vagy licenset venni és itt gyártani?
Olyan kis mennyiségben vásároltak, hogy így volt olcsóbb? Mert az igaz, hogy Altus/Sonus/Bonus cuccokból nem sokat látni.
Válaszol
Mert azok már bevált hangszórók voltak, és minden nagyobb hangsugárzógyártó használta. Nem tudom, hogy valaha képesek lettek volna-e hasonló hangszóró gyártására.
Válaszol
(2013. 01. 19., 15:36)darthdenes Írta: Tényleg negatív széle van, képek alapján jól benéztem. A közép is az, pont ahogy írtad, viszont olyan szélt nem találtam a listában. Attól rendelhető?
Volt már szerencséd ilyen dobozokhoz? Mi a véleményed róla?
Lepusztult a doboz oldaláról a fatapéta van valakinek valamilyen tippje mivel lehetne pótolni? pl öntapadós vagy valami más.
Ha valakinek szüksége lenne rá:
Videoton Altus F3 :
Magas: Vifa d25tg-65 (6ohm)

Szerintem itt a kiváló lehetőség valami szépet alkotni:
http://www.heatwave.hu/furner.html
.hehe.
ha ez esetleg túl elrettentő lenne, akkor marad az öntapadós faerezetes tapéta, de hidd el ezt sem lesz egyszerű felragasztani még teljesen portalanított sima felületre sem hiba nélkül.
Viszont ez a doboz megérdemelné, hogy a felújítás után igazán szép legyen, így én az első módszerre szavazok, mivel kibicnek semmi sem drága :-)
http://www.gardrobtrend.hu/blog/2011/01/...lvegezted/
Itt meg kb megnézheted, hogy neked mennyire lenne drága
Válaszol
Sziasztok

Ha25/1018-as hangszórórol tudna valaki valamit mondani?Régi öntvény kosaras,mennyire használható vagy jó?
Válaszol
Kb. ugyanaz, mint ma a 479 rajzszámú, csak még gyengébb mágnessel.
Válaszol
Akkor annyira nem is jó,marad a 451 csak azért kérdeztem mert egy használt bejáratott szóró szebben szól szerintem,legalábbis mélyebbre megy.
Válaszol
Persze a régi hangszóró több szempontból is jobb mélyben, de főleg az alacsonyabb érzékenység miatt. Viszont nem csak az érzékenysége, a terhelhetősége is kisebb.
Válaszol
Hát igen,mondjuk egy lemezkosaras ami a 2550-ben is volt már jólenne nekem,viszont sehol nemtalálok 25-öst...
Válaszol
(2013. 01. 21., 18:49)Flatlander Írta: Hát igen,mondjuk egy lemezkosaras ami a 2550-ben is volt már jólenne nekem,viszont sehol nemtalálok 25-öst...

Azt hiszem nekem van egy pár, peremezésre váró valahol, HA25-1038, 8ohm. DC 2550-ből lettek bontva-cserélve. Megnézem a dobozaimat.
- VR
Válaszol
Köszi előre is Smile
Válaszol
(2013. 01. 22., 14:20)Flatlander Írta: Köszi előre is Smile

Nincs mit, majd utána köszönd. Megkerestem, itt vannak az asztal alatt, és bonuszként a két közép is itt van ugyanabban a dobozban, szétporladt peremmel. Budapestre bárhova el tudom vinni neked, de postára nem adnám ha nem muszáj...
- VR
Válaszol
A közép az nemkell,enyémbe 12es van 2550be csak 10es volt ha jóltudom,pont nemrég ajándékoztam el őket két ha20-al együtt.Sajna ritkán járok pesten... :S
Válaszol
Ha választani kellene melyikből lehet szerintetek jobbat csinálni gyári hangszóró készlettel,váltót módosítani,hangolás meg amit kell dc3011 vagy dcr3090ből?
Válaszol
(2013. 01. 24., 3:00)Flatlander Írta: Ha választani kellene melyikből lehet szerintetek jobbat csinálni gyári hangszóró készlettel,váltót módosítani,hangolás meg amit kell dc3011 vagy dcr3090ből?

Én személy szerint a 3011-et választanám. Új dómmal, a régieket pedig elajándékoznám SAL-os hozzáértőknek..@@.
- VR
Válaszol
Sztem kb. egyformák az esélyek.
A 90 nagyobb doboz, nagyobb helyiségekbe, jobb alsó, és az eltérő dóm miatt jobb felső határral.
Válaszol
Sziasztok

Hangszóró peremezéssel kapcsolatban kérdeznék.Soha nem csináltam még de megpróbálkoznék vele itthon.Úgy gondoltam hogy letakarítom a régi maradványait a kosárról és membránról is,levágom a porvédőt és egy papírlappal központosítom,majd felragasztom szépen körben a membránra az új peremet és miután megszáradt körben a kosárhoz is.Ez így nagyjából jó elképzelés?Ragasztónak faragasztóra gondoltam kipróbáltam hogy köt fémhez és habszivacshoz is,szerintem elég erős és száradás után átlátszó színű.HA25 1038-hoz melyik szél való? a nagycsapos?
Válaszol
Énis csak ezmiatt gondoltam rá,régebben mondtad még hogy az új ha31 egész jól passzolna a dobozba és nekem igazából a mélyhangokkal van a legnagyobb bajom,még a 3011 dómjait is elhallgatom most is olyanok szólnak Smile váltóba nagyob belekell nyúlni?azthiszem ezekben a mélyhez egy trafó a hangváltó. az biztos hogy a csövet hangolni kell.
Válaszol
(2013. 01. 24., 11:15)shalafi66 Írta: Sztem kb. egyformák az esélyek.
A 90 nagyobb doboz, nagyobb helyiségekbe, jobb alsó, és az eltérő dóm miatt jobb felső határral.

Igaz, viszont a régi HA31-1008 -asoknak jobb az impulzusválasza, ha bedugaszolod az eredeti doboz reflexnyílását. Ezért írtam, hogy én afelé indulnék, és a dómot kicserélném. Az új dómokkal már kb ugyanolyan lenne a magas is. Vagy nem;-)
- VR
Válaszol
Esetleg a mélyek lehetnek cserések Smile jobblenne egy reflex doboz,talán mélyebbre lemegy így.
Válaszol
Az 1,9-es magas mindig jobb volt a felső oktávban, mint a 2,5-es. Mindegy, hogy új, vagy régi.

A mélytartomány nem csak a hangszórótól-doboztól függ. A helyiség méretei és az elhelyezés legalább annyira fontosak.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 20 Vendég