A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
Tárgytalan, mert most szembesültem azzal, hogy ha25/1128 van benne. Ez mennyire különbözik a ha25/1038tól?
Válaszol
Jaj, tudtam, hogy valami kimaradt. Smile A magashangszórót másféle anyagokkal, másféle membránnal, bevonattal, stb. készítem.
A két hangszóró sokban különbözik, ahogy most is látható a 479 és 451 rajzszámú mélyeken. Nagyjából ekkora a különbség a régiek között is, csak még gyengébb mágnessel kell mindkettőt elképzelni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Sziasztok!

Videoton DC2050E hangfalpár, valami régi videoton HIFI-vel, a hangfalak egy panellakás két sarkában állnak, linóleum van, de a hangfalak alatt egy-egy járólap van. Gyári állapotából 1x már tönkrement, a mélyhangszórókat cseréltetem (gumiperem miatt). Most újabb 10-15 év után megint. VT848 hangszórókat vettem bele, boltban aztmondták ez jó bele, 8 ohmosakat. A hangszórókat bekötöttem (azzal a polaritással ahogy a hangszórón jelölve van), régi megszáradt gumit körben leszedtem a dobozról, újragumiztam majd betettem a helyére a hangszórókat.

Most:
- Megjöttek a térhangok, a visszhangok, jobban érthető a beszéd, viszont a mély mintha kevesebb lenne.
- Az erősítőn keresztül szól a TV is (Samsung UE40D5000) és bizonyos adóknál időnként ilyen kis "ciripelő" hangokat hallani, mintha gerjedés lenne?!
- Számítógéppel még nem próbáltam hogy szól.
- iPhone-t rákötve a zene tisztábban szól, viszont a zenelejátszót lekapcsolva hallhatóra erősödik valami alapzaj (olyan mintha az 50Hz-es brumm hallatszódna a hangfalakból, a hangszórócsere előtt ez nem volt)

Mi lehet a gond?

Köszi!
Válaszol
Nekem úgy tűnik, hogy a mélyközép-hangszórókkal semmi baj.
Válaszol
(2013. 01. 08., 17:10)shalafi66 Írta: Nekem úgy tűnik, hogy a mélyközép-hangszórókkal semmi baj.
Azaz konkrétan mi lehet a baj?

Annyi más ebben a hangfalban még a gyári állapothoz képest, hogy hangfalkábel lett cserélve vastagabb, jobb minőségűre, mint az eredeti tyúkbél.

Köszi a segítséget.
Válaszol
Mivel újak, remélhetőleg úgy 5-6 évig semmi bajuk nem lesz.

Amit írtál, az alapján nem a hangszórók-hangsugárzók körül keresném a hibát.
Válaszol
(2013. 01. 08., 17:26)shalafi66 Írta: Mivel újak, remélhetőleg úgy 5-6 évig semmi bajuk nem lesz.

Amit írtál, az alapján nem a hangszórók-hangsugárzók körül keresném a hibát.

Merrefelé keresnéd a hibát? Gondoltam arra, hogy esetleg a hangszórók mégsem "passzolnak" össze a többi elemmel. Esetleg lehet még a forraszanyag minősége (sajnos elég régi, nehezen vált folyóssá és a hangszóró forrpontján nehezen maradt rajta, bár a vezetékhez kicsit könnyebben).
Esetleg a polaritás ellenére az egyik vagy mindkét hangszóró fordítva lenne bekötve? Netán a hangszórókábel polaritása nem megfelelő (bár ez nyilván nem csak a mélyekre hanem az egész hangfalra hatna)?

Kicsit segítesz még merre induljak?

Köszi!
Válaszol
Ha rossz a forrasztás, az recsegő, szakadozó hangot okozna, ilyen hibajelenségek ebből biztos nem adódnak, a rossz fázisú bekötés kioltásokat okoz középtartományban, ez sem következik a te problémáidból. A hangsugárzó és erősítő közötti kábelnél gyakorlatilag mindegy, milyen a bekötés, a lényeg az, hogy mindkét hangsugárzónál azonos legyen.

Én valahol az erősítő előtt keresném a problémát.
Válaszol
tippem, erősítőd okozza a gondot.
potméterek, vagy kondik legikább. (elko mindíg gyanús)
a régi hangszórók már le voltak rongyolódva s nem hallottad rajtuk.
az újakon meg hallod.
Válaszol
Most így hallgatva tisztult kicsit a hangja, az 50hzes bummhoz hasonló hangot még leellenőrzöm (tv-t nézve nincs ilyen probléma).

Ami továbbra is furcsa, érzésre miért kevésbé van mély, mint a szakadt peremű mélyhangszórókkal?

Amúgy a rendszer hangjával elégedett lennék.

Olvastam itt a fórumon hogy a 2050E hangváltói "nem annyira rosszak".
Akkor ezzel gondolom nem is érdemes foglalkozni. A hangfalkábel cserélve lett korábban azt írtam, kérdés érdemes-e a hangfalon belüli kábeleket is esetleg cserélni?

Az erősítő bár elég régi (majd postolok képet - a tipusából ítélve Videoton bár ez sehol nincs ráírva), problémás megfolyt, kinyílt kondit nem láttam. Bár igaz, attól még kiszáradva lehet...
Válaszol
Egyszerűen eldönthető. Ha az erősítő mindenféle rácsatlakozó eszköz/kábel nélkül is produkálja a hibákat, akkor belül van a gond, ha nem, akkor azon kívül. Utóbbi valószínűbb. Akár bekötési probléma, földhurok, árnyékolatlanság.
A (sz)Ifónt kikapcsolva jelentkező 50Hz-es brumm is erre utal, a környezetből szedheti fel.

A fórumokon mindenfélét összeírnak. :-) A DC 2050 váltása sem jó, ahogy az akkoriban készült VT-k szinte mindegyikénél gondok vannak.

Az új, most kapható hangszórók nem Videotonok, és nem helyettesítők. Az eredeti HA20-402 a '80-as években jelentősen gyengébb mágnessel készült, ezért is volt jobb mélyátvitele, mint a mai HA20-484-nek.
Válaszol
Az a hangszóró amit most kicseréltem, az is már csere volt. Mégis erősebbnek tűnt a mélye 1 kicsit, mint a mostaninak. Egyébként lehet csak be kell járatódnia?

Az erősítő egyébként szégyenszemre földeletlenül csatlakozik a konnektorbaSad
Kinézetre Videoton, de csak annyi van rajta, hogy ERRES RT434 Integrated Stereo Amplifier.

Köszi!
Válaszol
Ha kettős szigetelésű készülék, nem szabad földelni. Smile Nem tudom, melyik VT lehet, még nem hallottam ilyen típusjelzésről.

Nem tudom milyen volt a cserehangszóró, konkrétumok nélkül nehéz bármit írni. Bejáratással csökken a rezonancia pont frekvenciája, valamivel javul a mélyátvitel, de nem kell hangnyomásban 1dB-nél nagyobb változásra gondolni.
Ha jobb volt az előző, meg lehetett volna javítani a csere helyett.
Válaszol
(2013. 01. 09., 0:48)shalafi66 Írta: Ha kettős szigetelésű készülék, nem szabad földelni. Smile Nem tudom, melyik VT lehet, még nem hallottam ilyen típusjelzésről.

Nem tudom milyen volt a cserehangszóró, konkrétumok nélkül nehéz bármit írni. Bejáratással csökken a rezonancia pont frekvenciája, valamivel javul a mélyátvitel, de nem kell hangnyomásban 1dB-nél nagyobb változásra gondolni.
Ha jobb volt az előző, meg lehetett volna javítani a csere helyett.
Az több idő, ráadásul itt pesten többe kerül(t volna) a peremeztetés, mint venni 2 újat. Lehet ez az új is jó lesz, csak járatódjon be. Pl tegnap már nem volt az a csilingelő hang a tv-ből, nem volt olyan mintha gerjedne. Olyasmi hülye hang volt, mintha rossz fázisban jönnének ki a hangok.

Mondjuk mostmár mindegy, ki van cserélve. Esetleg a hangfalban lévő vezetékeket is kicserélem. Szóval akkor a hangváltókkal érdemes kezdeni valamit? Azokhoz nem volt hozzányúlva. A közép meg a magashangszórók pedig gyáriak (és működnek).

A 2 régi mélyhangszórót szivesen odaadom bárkinek, aki pesten eltud érte jönni, inkább minthogy kidobjam. Nemigazán tudok vele mit kezdeni, a bolt ahol pedig az újakat vettem, sajnos csak hulladéknak venné át (arra pedig sajnálom).

Amit még sajnálok, hogy kb 10 évvel ezelőtt a gyári hangszórókat nem tettem el, sajnos kukában landoltakSad
Válaszol
A javítás valóban hosszabb idő, átlagban kb. két hét, mire rendeződik a procedúra. De 1000-1500,-zal olcsóbb, mint az új hangszóró.
Válaszol
(2013. 01. 09., 13:29)shalafi66 Írta: A javítás valóban hosszabb idő, átlagban kb. két hét, mire rendeződik a procedúra. De 1000-1500,-zal olcsóbb, mint az új hangszóró.

Sajnos azzal együtt, hogy el is kell oda juttatni, már pont ugyanannyiba kerül Sad
Válaszol
:-) De megmarad az eredeti hangszóró. Valamit, valamiért. Az újnak is van postaköltsége, ha nem sikerül szerencsésen a viszonteladónál találni.
Válaszol
Erős a gyanúm, hogy RA 6363S lesz az az erősítő, ami egyébként hirhedt volt a földhurokról. Ha küldesz képet, pikkpakk beazonosítjuk melyik vidi erősítő lehet. Vagy nem is Vidi, és akkor passz.
Videoton erősítőben nem fogsz púpos kondit találni, de egy idő után mind kiszárad. Ahogy Shala mondja: ha üresen is búg akkor benn a hiba, ha üresen nem akkor kinn. De semmiképp nem a hangládában.
- VR
Válaszol
Sziasztok!
DC 2510A hangfalakról mi a véleményetek, mert erről a típusról nagyon kevés információt találni. Érdemes lenne-e megvásárolni? Állítólag nagyon jó állapotban vannak, a mélyeket H2000-nél javították.
Köszi.
Válaszol
Kb. olyan, mint a 2540, csak kisebb a doboz, és más az előlap.
Válaszol
(2013. 02. 22., 11:45)lsebestyen Írta: Sziasztok!
DC 2510A hangfalakról mi a véleményetek, mert erről a típusról nagyon kevés információt találni. Érdemes lenne-e megvásárolni? Állítólag nagyon jó állapotban vannak, a mélyeket H2000-nél javították.
Köszi.

Szia!

Hát én szinte elég hasonlót építettem újjá,bár nagyobb középsugárzóval és nagyobb dobozzal 38liter a térfogata és megfelelő csillapítással azt kell hogy mondjam egész szép hangja van.A kiindulási alap egy dc 4018volt ennek a váltóját használtam fel.Mivel kicsi a doboza túl sok mély hangot ne remélj tőle,de ha tényleg jó áron van én megvenném egész jó ki ládikót kilehet hozni belőle Smile Én kifejezetten örültem neki,ennyi pénzből amit ráköltöttem alig ha lehetne jobb minőséget kihozni,ha mindent jól csinálsz kellemes élvezhető hangú ládikát kapsz.
Válaszol
(2013. 02. 23., 4:34)Flatlander Írta: ennyi pénzből amit ráköltöttem alig ha lehetne jobb minőséget kihozni
Azért erről én nem lennék meggyőződve. Smile

A tiéd nem hasonlít a 2510-re, ott a legkisebb 100mm-es középhangszórót használták, és kiscsapos lemezkosaras mélyhangszórót.
http://hangszoro.net/oldbox/
Válaszol
Valóban összekevertem, az enyémet 3010 mintájára csináltam.Hát ennyi pénzből amibe nekem fájt,alig ha lehetne bármit is összehozni.Ha csak egy két utassal számolok akkor is a 4hangszóró,hangváltók,csatlakozók,faanyag,ragasztó csavarok stb.nekem picivel 10ezer fölött állt meg,ennyiből max két mélysugárzót lehet venni.
Válaszol
(2013. 02. 22., 13:13)shalafi66 Írta: Kb. olyan, mint a 2540, csak kisebb a doboz, és más az előlap.

Nem várok nagy csodát tőle, de a most már jól működő DC2016A párt szeretném lecserélni. Egy RA6363S-el hajtom őket, ami miatt mély hang van bőven, de félek, hogy egyszer csak túlhajtom. Ezért keresek egy nagyobb teljesítményűt, de a helyszűke miatt sokkal nagyobb dobozok nem férnek el (pl. DC2050).
Válaszol
Smile Elméletileg jók az esélyek, lesz egy nagyobb mélyhangszóró és egy dóm magas a papírmembrános helyett. Smile A többi meg majd kiderül.
Válaszol
Sziasztok!

Végigolvastam a fórumot és egy dolog nem volt nekem teljesen világos.
Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a Logotech által árult h2000 hangváltók közül a Trio8/90-t ha megvenném, akkor kell-e módosítani, vagy elegendő önmagában, ha új h2000 hangszórók vannak a DC2550-ben, vagy csak az eredeti DC2550 hangváltót kellene módosítani, ha új hangszórók vannak benne?
Tehát rövidebben: a h2000-es hangváltó tartalmazza-e azt a javítást, miszerint a régi DC2550-ekben nagy volt a magas ill. a közép kiemelés.
Előre is köszönöm a segítséget!
Válaszol
Ezek csak univerzális hangváltók, nem konkrét hangszórókészletekez lettek összerakva, a megfelelő váltáshoz mindenképp pontosítani kell rajta.
Konkrét tanácsot nem tudok adni, mert a 90-es váltót én még nem használtam.

A 2550-nél általában elég, ha a közép- és magashangszóró hangnyomását egy-egy soros ellenállással csökkentik.
Válaszol
Akkor még egy kérdést feltennék. Mivel nem tervezek hangváltót készíteni, ezért az lenne a kérdésem, hogy a DC2050 és a DC2550 eredeti hangváltója között nagy a különbség? Természetesen kérdés az is, hogy korábban írtad, hogy a DC2050-nél soros ellenállást kapjon a magas 4,7-et és a közép 1;1,5-öt. A DC2550 hangváltójával is ez a helyzet, vagy más alkatrészek kellenek bele?
Előre is köszi a választ!
Válaszol
Nincs semmilyen egyezés a 20 és a 25 között.

A hangszórók konkrét állapotától is függ a dolog, de valószínűleg elég lesz a magasnál 2,2R, a középnél 1-1,5.
Válaszol
Sziasztok!

Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy a HA25-1038 mély sugárzónak pontosan mik is a TS paraméterei? Előre is köszönöm ha segítetek!
Válaszol
Attól függ, mikor és milyen alkatrészekkel gyártották. A lényeg, hogy 40-50 liter közötti zárt dobozban jó.
Válaszol
(2013. 02. 25., 13:54)shalafi66 Írta: Smile Elméletileg jók az esélyek, lesz egy nagyobb mélyhangszóró és egy dóm magas a papírmembrános helyett. Smile A többi meg majd kiderül.

Megvan a DC 2510. Első hallásra feltűnő a szebb magas hang (talán a dóm miatt), de nekem soknak is tűnik. Nem néztem még bele, de lehet, hogy itt is hozzá kellene nyúlni a hangváltóhoz? (plusz előtét ellenállás?) Egyáltalán a hangváltóról lehet tudni valamit?
Válaszol
Szerintem nem érdemes nagyon belemenni, a hangszóróval van a baj, egy új pille elég lesz hozzá. Ha még mindig hangos akkor lehet ellenállással csillapítani.
Válaszol
(2013. 03. 26., 13:37)shalafi66 Írta: Szerintem nem érdemes nagyon belemenni, a hangszóróval van a baj, egy új pille elég lesz hozzá. Ha még mindig hangos akkor lehet ellenállással csillapítani.

Volt már nálad ilyen hangfal? Ha igen, milyen tapasztalataid voltak vele?
A mostani dóm helyett nem lenne jobb egy mostani hg2,5, mert sokan szidják ezt a régi dómot. Ez a pillecsere hogy működik? El kell küldeni őket Sz.fehérvárra?
Amit én is tapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy 25cm-es a mély, nagyobb a láda, kevesebb mélyet érzek, mint a megjavított DC2016-nál. Az nagyon jól sikerült az itteni HA20-al.
Válaszol
Ez csak az arányok, esetleg a helyiség/környezet hatásai miatt van, nem a HA20 jobb mélyben.
Szét kell szedni a hangszórót és kicserélni a műanyag keretre szerelt membránt.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 60 Vendég