Tisztelt hozzáértők!
Egy házimozi rendszer átépítéséhez fejlesztéséhez szeretném a tanácsotokat kérni.
Ami van:
2 db 20 l. front hangfal shalafi66 által peremezett illetve felújított hangszóróval.
HA13/13k régi Vt dóm. nagyon jól szólnak.
2 db 11 l hátsó hangfal sal sbx 1320.és dtf 12.
1 db 18 literes sal center doboz.
Mélynyomó még nincs azt majd most szeretném hozzá építeni.
A következő lenne az elképzelésem. A két hátsó maradna a fentebb említett sal.
A centerbe belekerülnének az eddig frontnak használt videoton hangszórók,esetleg magas cserével,de inkább a véleményetekre bízom magam.
Frontnak maradna az eddigi 20 literes,csak másik hangszóró készlettel váltóval,stb.
Azt szeretném ha ajánlanátok a hogy frontba milyen hangszórókat,és váltót vegyek.
Természetesen az előlapot cserélem az új hangszóróknak megfelelően.
Még egy kérdésem lenne,hogy olvastam itt a fórumon,hogy nem jó ha a centernek a rövid oldalai párhuzamosak,ha nem inkább trapéz kellene,hogy legyen.
Éppen ma jött meg a lapszabászatból a center hangfalam,de sajnos párhuzamos,mert csak olyan rajzot találtam. Úgy meg lehet oldani,ezt a trapéz alakú dolgot,hogy be ragasztok a dobozba,a rövid oldalhoz egy az előlapra merőleges oldalanként 45 fokos terelőt,és már meg is van a trapéz,és csak kívülről téglalap. De lehet,hogy pont az a lényege,hogy kívülről legyen téglalap?
Bocsi a sok kérdésért,de nem értek annyira hozzá.
Bocsi,hogy ilyen sokat írtam,tudod aki keveset tud,az gyorsan akar sokat.tudd be a tudás szomjamnak.
Akkor menjünk sorba.
A center(18 literes sal terv) : Az anyaga tegnap jött meg,így azt szeretném megcsinálni elsőnek.
Mint írtam azokból a hangszórókból,amit felújítottál nekem. .Lehetséges-e?
Ebben is szeretném a véleményeset kérni.
Köszi
Ilyen a Center:
[attachment=264]
Még a hangszóró kivágások nincsenek kivágva,tehát még közelebb tudom tenni egymáshoz,és a magasat is lejjebb,vagy följebb tudom rakni.
Csupán az oldalai vannak méretre vágva.
Szerintem eljött az idő, hogy segítséget kérjünk fdsától. :-)
Szóval fdsa, te mit tennél hogy ebből a fektetett dobozból valami tűrhető iránykaraktert kapjunk?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Csinálnék belőle egy Onken-dobozt, ha már d'Appolito. A fekvő doboz előlapjának szélére egy-egy függőleges rés, megtoldva az oldalfalakkal párhuzamos lapokkal.
Onken-kalkulátorokkal tele a net, valami jót biztos ki lehetne hozni belőle.
A magassugárzó elé is tennék egy lapot, amin van egy függőleges rés, hadd terítse a hangot a vízszintes síkban.
Nekem ez így "kínaiul" van.Talán ha lenne rajz áttudnám alakítani olyanná.
Ha tudok szerezni hozzá rajzot,és meg csinálom,akkor jó bele a már említett vidi hangszórók? És ehhez a fajta centerhez amit ajánlotok.
Jó lenne ez frontnak? http://logotech.hu/index.php?module=term...3&csid=117
Értem,ezt én is olvastam már valahol.
Akkor ki cserélem a két hátsóból a sal hangszórókat is.
Milyen hangszórókat ajánlasz frontnak,centernek,hátsónak,mélynyomónak?
A videotonokból.Valószínű akkor nem tudom használni azokat amiket megcsináltál,mert olyat már nem kapni.
köszi
Igaz amikor megcsináltattam akkor csak zenére kellett.
Úgy látszik túl nehezet kérdeztem.
Ide kis pénzű emberek írnak akik elhiszik,hogy ha maguk csinálják jobb lesz mint a félmilliós hangfalak. Akinek van pénze az nem itt fog görcsölni,és hallgatni a tudálékoskodást amihez nem is ért,neki a végeredmény számít,hogy legalább azon a szinten szóljon amin ő van.
Ha nem megveszi a minőségi hangfalakat.
A SAL legalább kiadott egy hangfalépítő füzetet ami azért hallgatható.
Ha már itt tartunk itt állandóan szarozzák a SAL-t meg az MNC-t,még is mind a kettőnek nagyobb a forgalma,és a piaci részesedése.Ha annyira "tuti" hangszórók vannak a Videotonnál miért maradt le ezektől,de nagyon. Valószínű én hibáztam,hogy házimozi rendszerhez kértem tanácsot,hiszen a videoton nem gyárt házimozi rendszereket.Honnan tudnák melyik a jó.
A stúdióban, ahol a felvett filmhangot visszahallgatják és keverik, tényleg egyforma hangsugárzók vannak, kivéve a centert. A centerbe rendszerint a párbeszédeket keverik, a zenék, effektek inkább a szatellitekbe kerülnek.
A hátsó dobozok elméletileg lehetnek gyengébbek, de keveréskor figyelembe veszik a fül irányérzékenységét és azt, hogy egy elölről jövő, de kis késéssel egy hátsó felületről visszaverődő hang mennyit veszít a magashang-tartalmából. Emiatt mégsem célszerű, ha a hátsó hangszórók gyengébbek.
A d'Appolito doboz azért veszélyes centernek, mert a két mélyközép hangszóró eredő hangnyomásgörbéje a vízszintes síkban csipkézetté válik a keresztezéshez közeli frekvenciatartományban, emiatt a középen ülő hallgató egész mást hall, mint a mellette ülők.
Értem,és köszönöm a részletes válaszod.De mint már írtam,nagyon kezdő vagyok,én azt sem tudom mi az a d'Appolitó doboz(most néztem meg a neten) ahogy elnéztem több rajta a kivágás,meg a ráragasztott elemek.Valószínű a hangterelés miatt. Én csak egy "mezei",átlagos centert akartam,hogy össze tudjak rakni egy házimozi rendszert.
Azért kértem,hogy a meglévő dobozba ajánlatok hangszórót,illetve az egész rendszerhez milyeneket vegyek doboz,hangszóró,váltó,stb. Amit az első hozzászólásba írtam az csak a meglévő dolgaim,de nem szentírás,hogy azokból legyen a szett ,csak az én ötletem volt,hogy használható-e valami belőle. De egy teljesen új,koncepciót is elfogadok.
Köszi a válaszod.
Kedves topaz45. :-) Itt nem mi, a fórumozók vagyunk az ügy korlátozói, nem is a hangszórók, vagy a rég nem létező Videoton, hanem te, és az ötletek, amikhez annak ellenére ragaszkodsz, hogy nem tudod mi és mitől (nem) működik. ;-)
Mindegy milyen hangszórókat építesz be, igazán jó nem lesz. Nem azon múlik, hanem a többi részleten, amit ki akarsz hagyni, és amit a "félmilliós" idézőjeles "gyártók" sem tudnak, nemhogy az MNC vagy a SAL. D De ez a te választásod, miért kell másokat okolni a saját döntéseid következményéért?
Senki nem azért fórumozik, hogy ilyeneket olvasson a segítségért és az itt eltöltött időért cserébe.
Hogy gyorsan rövidre zárjuk. Jelen esetben, én mozis hangsugárzók összerakásakor maradnék a Tannoy hangszóróknál. Azokat eleve arra készítették, nem több, nem kevesebb, de erre éppen jó. Ezekből egyszerűen összerakható, gyakorlatilag hangváltó nélküli megoldásokat tudok ajánlani, úgy, hogy egészen elfogadható, sőt meggyőző lesz a hallott/mért eredmény.
Kedves Shalafi66!
Köszi a válaszod.Nem okolok senkit a döntéseimért,ellenkezőleg azért érdeklődtem itt a fórumon,mert nem tudtam dönteni,és a meglévő dolgok felhasználásából akartam megoldani. De természetesen ,mint hogy írtam,csak ötlet,egy teljesen másik koncepció is jó,csak "rendesen" szóljon. Tehát a meglévő dobozaimba belerakok 6 db Tanoy-t az jó lenne? Magasak?
Vagy ,eladnám a videoton hangfalaimat,és frontnak vennék a Logotechnél forgalmazott B&W CDM1 NT és beleraknám a Tanoyt. Szerinted megoldható lenne így? Ha úgy látod,hogy kivitelezhetetlen írd meg légyszíves
Senkit nem akartam megbántani a fórumon.Ha mégis ,akkor elnézést kérek.
Nincs mit igazán. :-)
A Bowers dobozba ezek nem szerelhetőek, egészen más a kosár kialakítása, és a magashangszórónak sincs hely.
A meglévő dobozok hellyel-közzel használhatók.
A 10 ohmos 170mm-es mélyközepekkel és az egyszerű M1 dómokkal dolgoztam legutóbb, ennek 20 liter megfelelő 50Hz-re hangolt b-reflexként, ugyanezzel a hangszóróval 10-11 l zárt lehet a háttérsugárzó, és centernek én legutóbb azt a megoldást választottam, hogy egy db 13-as 4R Tannoy mélyközépből szélessávú hangszórót készítettem. Költségtakarékos, és egy hallgatási pozíciótól függő kioltással kevesebb lesz. Viszont ehhez kicsit sok a 18 liter, de csökkenteni utólag még lehet a doboz belső térfogatát, az nem olyan nagy probléma.
A front az teljesen jó azokkal a hangszórókkal amiket mondtál egy előlap cserével meg tudom oldani,csak mekkora reflexcső kell bele,és hova? Az elején van egy kicsi,de szerintem az nem elég.(Jupiter vagy Mercury széria?) kell bele?
A háttérsugárzó már problémásabb,mert nem fér bele a a 170-es,mert 18 cm széles,és 42 magas magas(bruttó),és bass-reflex,mert egy állófront lett elvágva. 130-as való bele.
De csináltatok olyat amibe belefér a 170-es ha szerinted úgy jó. De az angol tudásom miatt nem tudom használni a hangfal tervező programokat a méretezéshez.Ha segítenél mekkora dobozt csináltassak meg köszönném. A centernél is teljese rád bízom magam,ha nekem is készítenél olyan hangszórót mint fentebb írtál.
Bocsi,még a hangváltókat elfelejtettem meg kérdezni,valószínű (gondolom)az is Tanoy legyen.
Köszi
Az egészben az a jó, hogy ezekkel a hangszórókkal az összes hangváltó amire szükség lesz, egyetlen 4,7uF soros kondenzátor a magashangszóró előtt. :-)
A reflexcsövet megnézem, hogy melyiket választottuk végül, nem kellett toldani, épp megfelelt alapállapotában, 20 literben hozta az 50Hz-es fb-t.
A háttérnél végső esetben a 18cm széles előlap is elmegy még, hiszen a mélyközép külső mérete 170*190mm, a beépítéshez pedig 148-as kivágás kell. Ha a hosszabb tengelyt fordítod függőlegesen, talán el fog férni. Nézd meg.
Ha mégis új doboz lenne belőle, nem kell nagyon számolgatni, a 10-12l zárt dobozként megfelel ennek a mélyközépnek, az oldalarányokat megnézzük, hogy nagy szarvashiba ne legyen benne, de ez minden.
A szélessávú átalakítást megcsinálom szívesen. Nem tart sokáig, és van még magassugárzó tölcsérem hozzá.
Köszönöm a válaszod. Talán neccesen belefér,de ha nem tudom a meglévő kivágást nagyobbítani,akkor vágatok másik lapokat,és ragasztok egyet.
Ha leírnád az alkatrészlistát(hangszórók,reflexcső meg ami kell hozzá) típusra,hogy milyen,és hány darabot rendeljek a Logotech-től megköszönném,és az átalakítás árát is.
Gondolom csillapító anyag,piramis alakú szivacs,csatlakozó,stb. kell bele.
Köszönöm a segítségedet.
Összeírom, de valamikor a közeljövőben (kb. 1 héten belül) még visszakapom a végleges dobozokat mérésre, lehet, hogy egy kicsit még alakítok az egy kondenzátoros hangváltón. :-) Várjuk meg szerintem.
Nagyon szívesen, de nem csináltam semmit. :-)
Igen lehet,hogy úgy is elég lesz,ha csak az előlapot cserélem,de ha ujjat csinálok megírom a méreteit. Köszönöm az eddigi tanácsaidat,és egy héten belül érdeklődöm.
DE mégsem kínlódok a hátsókkal,mert össze van ragasztva,és csavarozva ,belerakom a SAl hangszórókat,és eladom. Hátsónak megcsináltatom 19 mdf,vagy rétegeltből.a Tannoy fusionnak a hátsó dobozait. Fusion 2 380 x 204 x 275mm , ez jó,vagy keressek kisebbet?
Az olyan 18 literre jött ki.Az gondolom nagy.
Én ilyenekre gondoltam a hátsóknak 205x250x232 ez közel 12 liter.
Ha szerinted is jó,akkor a jövő héten levágatom a Woodexpress-nél.
Frontnak is vágatok,mert a videotont elkérte az öcsém.
A méretei 500x250x250 25 liter lennének.
Várom a válaszod,hogy megfelelnek-e ezek ,és hogy milyen típusú Tannoy hangszórókat rendeljek H2000-től.Ha jól értettem a hátsókba nem kell magas hangszóró?
Végülis tőled függ. A front és a rear is lehet egyforma, de a hátsóknak ha zárt dobozt veszünk, elég 10-12 liter is. Előre én 20 liternél megállnék, nem kell a 25, ha úgyis lesz majd szub.
Oldalarányokkal kapcs. Kerülni érdemes a megegyező, vagy egymás egész számú többszöröse belső oldaléleket, így az 500 és a 250mm rögtön kiesnek. 50*18*23 mondjuk jobb lenne.
A mélyközép hangszórók TANNOY 303-503 A10, ebből 4 db. A magas a legegyszerűbb TANNOY DÓM M1, szintén 4db. A centerben nem lesz magas, oda kerül a szélessávú.
Köszönöm a válaszod,hamarosan megrendelem a hangszórókat.
Mondtad,hogy nem kell bele hangváltó.Azért a zene is jól fog benne szólni? Tudom,hogy elsősorban házimozi szettet építünk,de azért nem ártana ha "csak" zene is élvezhető lenne.
Köszi.
Nincs semmi gond az egyszerű váltás miatt. Sokkal bonyolultabb szűrőkkel lehetne talán jobb hangot kicsikarni a hangszórókból.
A próbadobozban ezt mértem:
[attachment=265]
így merem ajánlani másnak is.
Köszönöm a válaszod.Teljesen megbízom a véleményedben.
A hangszórók,és a dobozok meglesznek remélhetőleg kb 1 hét.
Front: 500*180*230 20,7 l
Hátsó:270*180*230 11,2 l
Center:500*205*167 18 l Mondtad,hogy nagy a 18 literes doboz.Hogyan alakítsam át? Már le van vágva,de nincs összeragasztva.
A centerhez kell hangszórót rendeljek,vagy azt megcsinálod nekem?
Csillapító anyag,hangfal lábak,mert ezekről is annyi mindent olvastam,hogy nem igazodok ki rajta.Ha javasolnál valamit,hogy meg tudjam a hangszórókkal együtt rendelni,hogy ne kelljen kétszer rendelni,és 2 x szállításra várni.
Köszönöm.
A centernél elég lenne szintén 10-12 liter, sokféle módon lehet csökkenteni a térfogatot, van aki feltölti sóval (pl. Sonido) ez azért nem jó, mert a levegő nedvességtartalma ott fog kikötni, vagy homokkal, vagy akármilyen szilárd, nagyobb sűrűségű anyaggal. De én inkább úgy csinálnám, hogy a dobozon belül, a hátlap ne legyen párhuzamos az előlappal, tehát bekerülne még egy, vagy két lap a dobozba, ezzel leválasztva a fölösleges 7-8liter térfogatot.
A szélessávú hangszórót megcsinálom neked. A 10 ohmos 17-es mélyközép kosárpereme alapesetben aranyszínű, a 13-as is ilyen legyen?
Csillapítóanyagnál nem kell túllőni a célon, a szokásos műanyag szálas fehér vagy szürke változat megteszi.
A tüskék-lábak-állványok, ahogy látom, általában mindenkinél ízlésfüggőek, biztosan van valamennyi haszna, ha csak kis felületen nyomja a padlót a hangsugárzó, de nem fog felírni a rendőr akkor sem, ha valami más megoldást választasz.
Köszönöm a válaszod,igen a 13-as is legyen olyan mint a 17-es.
A centert leválasztom úgy,hogy 7-8 liter legyen illetve trapéz alakú.
Ahogy megérkeztek az elemek: hangszórók,fa anyag ,stb. jelentkezem. A centert illetve a készülő hangszórókat,privátban beszéljük meg?
Köszi,megcsinálom olyanra,mint a rajzon..Az elején beszéltünk,hogy b-reflex doboz lesz a két front,mekkora csövet kellene bele venni.És hova kell szerelni.(előre,hátra?)De lehet,hogy én félre értettem.