A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mitől jó a hangdoboz... (MDF, HDF, rétegelt-lemez, stb...
#1
Oké, köszi .zold. A dekopírt meg a fúrót már izzítom. 19-es MDF lap milyen árban mozog, ezt úgy számolják, csak annyit kell fizetnem amennyit elhozok felületre, mint a bútorlapnál?
Válaszol
#2
Én 2300/m2-ért láttam. Ebben már benne van a vágás.
A géppel megtervezik a kivágási mintát és ami marad hulladék (kisebb darabok), azt is beleszámolják.
Válaszol
#3
Miért nem szeretitek a bútorlapot? Ahogy itt olvasgatok nagyrészt mindenki MDF-ből csinálja a dobozokat, holott a bl. sokkal tömörebb anyag. .forog.
Válaszol
#4
Akkor olvass utána, mert az MDF sokkal tömörebb. Szemre is megnézheted a vágott élét. Az MDF sűrű és tömör, míg a bútorlap tele van lyukakkal.
Link Link2 Link3 Link4
Válaszol
#5
Bocs nem jól fejeztem ki magam ugy mondanám, hogy merevebb. Egyébként mennyivel jobb az MDF? Azért kérdezem mert eddig bl.-ból csináltam a dobozokat és többen is mondták hogy ilyen jó meg olyan jó az MDF de amikor megkérdeztem hogy miért senki nem tudta igazából megindokolni!
Válaszol
#6
Amit én láttam vágás után az nagyon szép volt, és tényleg nem lukacsos, az élek nagyon passzolnak.
Válaszol
#7
Majd az okosak is írnak addig, amit én tudok, hogy sokkal jobban megmunkálható, mint a forgácslap. Tetszőleges mintát lehet belemarni, úgy, hogy a marási (vágási) felület sima marad, nem úgy, mint a forgácslapnál. Ha a hangszórót be akarod sűllyeszteni, vagy az előlap élét lekerekíteni, akkor szép felületet kapsz. Ez fóliázáskor is nagy előny. De ha nem akarsz fóliázni, akkor akár festheted is, mert sima a felülete. A forgácslap lyukacsos, szálkás érdes felületet ad, amit elég nehéz helyrerakni.
Válaszol
#8
Tudom hogy nagyon szépen lehet vele dolgozni, főleg marózni. Az ilessztés viszont bl-nál is lehet ugyan ugy szép. Csak jó asztalos kell hozzá .zold.
Válaszol
#9
Mire leírtam a hozzászólásomat Lex is írt egyet. Szóval a megmunkálhatóságát és mechanikai tulajdonságait ismerem abból lesz a dobozom előlapja. Igazából az akusztikai tulajdonságaira lennék kiváncsi. Konkrétan: az MDF vagy a bútorlap jobb hangdoboznak?
Válaszol
#10
Ami nincs. És gondolom, a többség lapszabászatban levágatja a téglalapokat, a többit maga csinálja otthon azzal, ami van (bicska Big Grin ). Egyébként, ha megnézed a hangfalgyártók oldalait, prospektusait, akkor kiemelik, hogy MDF-ből készült a doboz. Ez már meggyőző. Tavaly olvastam valahol egy összehasonlítást a kétféle lapról, de nem találom. Sad
Valami olyasmi volt, hogy a forgácslap jobban berezeg mint az MDF.
Válaszol
#11
Shalafi!
Megkérhetlek arra, hogy ezt az MDF-fel foglalkozó részt átraknád egy MDF kontra forgácslap topikba! Köszi
Válaszol
#12
Hát ez egy jó téma lesz Lex! Egyébként van egy nagyon jó barátom aki mellesleg asztalos. Nála is mint mindenki másnál a jó munkához jó sok idő kell, de ettől függetlenül amit te kigondolsz és elmondasz neki azt úgy is fogja megcsinálni. Ritka dolog a jó asztalos, de van .zold. Big Grin
Válaszol
#13
Hoppá! Igen gyors voltál Shalafi. az előzőt is áttenéd a többihez? Köszi!
Válaszol
#14
Kedves Mindannyian!

Az MDF azért mondható jobb anyagnak, mert szép a vágási felülete, sima, szebben megmunkálható az éle. Könnyű csiszolni, ráspollyal reszelni.
Jól lehet a csavaroknak besüllyeszteni, előfúrni.
A bútorlap, vagy pozdorja nehezebben munkálható, alig csiszolható, reszelhető, az éle könnyen törik, csavar szétnyomhatja még előfúrással is.
Összenyomható az anyaga, a szorítót nem szereti, sérülékenyebb az éle.
Több utómunka van a pozdorjával, több merevítő-lécezés szükséges hozzá.
Mélyebb frekvenciákon rezonál, "döng" a pozdorja. Az MDF inkább kopog, magasan rezonál és hamarabb megnyugszik.
Üdv! SMA
Válaszol
#15
Érdekes, mert úgy olvastam, hogy az alap MDF sűrűbb a forgácslapnál és pont ez a jó benne, mert nehezebb anyagot, kevésbé mozgat a hangrezgés.
Válaszol
#16
Lex Írta:Érdekes, mert úgy olvastam, hogy az alap MDF sűrűbb a forgácslapnál és pont ez a jó benne, mert nehezebb anyagot, kevésbé mozgat a hangrezgés.
Viszont arra nincs általános érvényű recept,hogy mennyire kell merevnek lennie a "fal"nak.Van olyan eset,amikor szándékosan "hagyják rezegni" a dobozt,bekalkulálandó a végleges hangképbe.
Apropó faforgácslap,figyelni kell arra is,hogy natúr-e vagy laminált,mert az utóbbi igen merev tud lenni.
Üdv Doki!
Válaszol
#17
Klinger-könyv 142-147. lap talán segíthet egy kicsit. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#18
shalafi66 Írta:Klinger-könyv 142-147. lap talán segíthet egy kicsit. Smile
Miben is?Ismered pl. a spendor bc1-est?(persze,hogy ismered,te is a hifimagazinon nőttél fel Wink )Tipikus rezonáns dobozzal,és pont az benne a szép,hogy az egyik legjobb beszéd,illetve énekhang monitor.Még ma sem vallana szégyent,sőt. Wink Véleményem szerint a dolog azért ennél árnyaltabb,mint ahogy a klingerben lerendezik. Smile
Üdv Doki!
Válaszol
#19
A táblázat részre gondoltam, az anyagsűrűségekről, valahol ottvan, és valahol asszem a könyv is említ olyan dobozokat, ahol beleszámolják a dobozfalak rezonanciáit a hangképbe. Smile Meg valahol írtam már olyat, hogy nem kell szentrásnak venni ezt a könyvet. Wink
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#20
Az MDF liszt-szerű anyagból készül, a BL pedig durva forgácsból. Ráadásul teljesen más a készítés technológiája, de ezt egy asztalos jobban tudja nálam. Az MDF anyaga homogén(ebb), ez látszik is a vágási felületen.
Ettől függetlenül nem vagyok meggyőződve, hogy nincs jobb anyag az MDF-nél hangfalgyártáshoz. Kóstolgatni kellene. Megpróbálom Salalát rávenni ilyen tesztre ha lesz némi szabadideje. Wink Csinálok neki egy-egy típusú hangszóróhoz mindenféle anyagból dobozt és mérhet hosszú-hosszú napokig. Big Grin
Válaszol
#21
A kétutas dobozok topikban pont most volt szó a doboz anyagáról. Shalafi említette a Klinger könyv 142-147. oldalát. Ott le vagyon írva, hogy a nagy sűrűségű anyagok a jók, de ezek nehezek, ezért nem praktikusak (ólom, acél, beton) Úgyhogy 20-as vaslemezből fogom csinálni a hangfalamat, de lehetőleg egy hajókikötőben, hogy a rakodódaruval arrébb tudjam rakni. .haha.
Válaszol
#22
Kedves Lex és Többiek!

Nem lenne az jó, mert rezonanciába kezd a vastag anyag is és nehezebben csillapodik.
Ráadásul ez a vastag vaslemez "elszívná" a mágnes erejét.
Üdv! SMA
Válaszol
#23
Ólom sokkal jobb. Nem bántja a mágneses teret, és a sugárzástól is remekül véd. És próbáld meg berezegtetni. Semmi rugalmassága.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#24
A rezonanciákat én aszfaltozással gondoltam csökkentni .
Első lépésként , lestrapált pléddel kibélelni adobozt , úgy hogy tűzőgéppel jó feszesen rátűzni az oldalára . Ezután vizes alapu , sűrü aszfalt emulzióval jól átitatni az egészet . Így adva lenne a rétegvastagság is .
Oldószerest szerintem nem érdemes használni .
Válaszol
#25
Laikusként hangosan gondolkodok: ugyan olvastam a Klinger könyvben a bitumenes rezgés csillapítást, de míg a magasabb frekvenciájú rezgéseket jól csillapítja, addig a mély hangokat tönreteszi, mert szerintem amikor a membrán befelé mozdul, akkor a nyomás növekedésével rugalmasan összenyomódik, így a reflex nyíláson kevesebb levegő megy ki, majd mikor a membrán visszaáll, akkor újra kitágul és kinyomja a maradék levegőt, ezáltal egy sima kemény ütést elnyújt, azaz lágyítja a mélyeket. Szerintem ezért írják, hogy csak nyitott szerkezetű anyagot (szivacsot) szabad alkalmazni, mert abba be tud hatolni a levegő (akár a csillapító vattába) és nem tárolja a nyomást. Ha jól tudom, akkor a bitumenes kenést közvetlen az oldalfalra írják és nem plédre, ami lyukacsossá teszi a bitument, így rugóként működik.
Válaszol
#26
Úgy gondoltam a plédet teljes vastsgságában feltölteni bitumennel ,nem lenne az lyukacsos . Az az aszfalt amit valamikor használtam , száradás után is viszonylag képlékeny maradt , nem hiszem hogy túlságosan sok energiát tudna tárolni. Viszont a doboz rezonanciáit jól csillapítaná .
De ezt sajnos csak nyáron lehet csinálni .
Válaszol
#27
A dobozfalak és a belül keletkező állóhullámok csillapítását nem lehet egybemosni. Smile A porózus, nyitott szerkezetű anyagok az utóbbit szolgálják. A dobozfalak rezonanciái ellen visziont jó lehet a bitumen.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#28
Az aszfalt, kátrány, alvázvédő, mind bitumen alapú anyagok. A bitumen egy viszonylag képlékeny, puha, de tipikusan rugalmatlan anyag. Mint ilyen, erőhatásra alakváltozást szenved, de nem rúg vissza, nem tárolja az energiát, hanem elnyeli. Hogy mennyire, az erősen függ a vastagságától/tömegétől. Pont ezért jó rezgések okozta zaj csillapítására - lásd gépkocsi padlólemez. Ha a még lágy bitumenre/akármire felnyomsz valami laza anyagot, akkor sikeresen csillapíthatóak a falhoz érkező hullámok, tehát tovább mérséklődik a falra ható pillanatnyi nyomás okozta erőhatás. Két legyet egycsapásra. Azt hiszem ez a tömör összefoglalása a lényegnek. Rugalmas anyag biztos hogy nem jöhet számításba.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#29
A BC 1 , is aszfaltos .
Válaszol
#30
Első találkozásom az MDF-fel
Válaszol
#31
Kedves Mindenki!

Megmértem a doboz rezonancia-frekvenciáját, ha érdekel valakit.
MDF, 20mm-vastag, német anyag, kemény, de könnyen megmunkálható, szépen csiszolható. Viszonylag könnyű az anyag, de a kész doboznak van súlya.
Az anyag rezonanciája kb. 115Hz-en van.
Üdv! SMA
Válaszol
#32
Ez most mérettől független, vagy konkrétan a Te dobozaidé?
Válaszol
#33
Most olvasom a Praktiker katalógusát, amiben a 2. oldalon hirdetnek Polimerbetonból folyókát. A Klinger könyvben írnak Poliment betont. Lehet, hogy a folyókából is lehet hangdobozt készíteni? Big Grin Igaz, nem olcsó, mert 4600,- Ft az 1 m-es, de ha jól szól, akkor lehet belőle TL-t, vagy pl. Lancettát (Subvoice utólagos engedélyével), de akár egy sima dobozt is. Egy próbát talán megér.
Válaszol
#34
Kedves Lex és Többiek!

Ez konkrétan az Én dobozaim rezonancia-frekvenciája, legalábbis a méretekből adódó érték ez.
Nagyobb doboz mélyebben rezonál és az esetleg hallhatóvá válik, ezért kell merevítéseket beépíteni a dobozba.
Persze előfordulhat az, hogy valaki eleve rezonáns dobozt készít, hogy ezzel "erősítse" a mélyebb frekvenciákat, egy bizonyos tartományban.
Üdv! SMA
Válaszol
#35
A rétegelt lemezről nem esett szó, bár a hangdoboz mint hangkeltő eszköz felmerült itt a végén. Senkinek sincs tapasztalata vele? (majd nekem lesz ha egyszer megépül a ládám) Big Grin
Válaszol




Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég