A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Házimozi hangfalak
shalafi66 Írta:Az aktív váltást úgy kéne megoldani, hogy azonos meredekséggel essen a szub és a két kisebb hangsugárzó átvitele. Tehát figyelni kell arra, hogy a zárt doboz önmagában is akusztikus szűrőként viselkedik, és 100Hz alatt kb. oktávonként 12dB-vel esik a hangnyomás.
A 620+2,5-es dóm közé van váltó-ötletem, mailben elküldöm.

A két 25-639-es már megvan a két 620-ast szerdán kapom. Amíg várom a váltó-ötletet még egy kérdés. Ha a két 25cm-est két 50W-os erölködő hajtja, mekkora kell a két sat-nak? (2×10W)?
Válaszol
Köszi a váltó-rajzot! Viszem magammal azt is ha megyek a hangszórókért. Lassan csak össze gyüjtök mindent. Smile Minden az anyagin mullik! Wink
Válaszol
Várok-várok, de csak nem jönnek azok a váltóalkatrészek. Mennyi idő szokott lenni amíg megérkezik? .forog.
Válaszol
Kellene nekik? Én nem tudok semmiről. Ha elfelejtettem, bocs.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
shalafi66 Írta:Kellene nekik? Én nem tudok semmiről. Ha elfelejtettem, bocs.

Igen. Elfelejtetted. .sir. Küldtem egy mailt.
Válaszol
Hja igen, most a cégvezető, aki az alkatrészekkel foglalkozik, szabadságon van, nem tudom, hogy a többiek össze tudják-e szedni, ami kell hozzá, remélem.
Válaszol
Nehezen, de csak sikerült hozzájutnom a hangváltóhoz. Köszönöm! (Érdekes postásunk van, nem ismeri a csengőt.) A 620 - 639-es páros egy 10L belső ürtartalmu zárt dobozba kerül. Kell ehez csillapító anyag? Tojástartó szivacs, vatta, egyéb és mennyi?
Köszönöm a segítséget!
Válaszol
walnut Írta:Kell ehez csillapító anyag? Tojástartó szivacs, vatta, egyéb és mennyi?
Köszönöm a segítséget!
Vatelin körbe, de nem megtömve.
Válaszol
Shala!
Én is 620+639 (csak árnyékolt) hangszóróból építenék házimozi hangfalakat, első körben hátsók+center. 13-14 liter környéki reflexre gondoltam a helyszűke miatt. Sub már van, úgyhogy nem gond, hogy csak kb. 60Hz-től szólna. Vélemény?
A váltó 5letedre én is kíváncsi lennék.
Jelenleg frontnak kettő régi DC2050 van, viszont a mély már cserélve lett (484 van az egyikben, a másikban meg valami nem vidi), és a közepek is ki vannak pukkadva szvsz. Van még értelme ezzel a dobozzal foglalkozni? Vagy építsek inkább majd 620+639-ből egy 22 literest? Csak azért kérdezem, mert ahogy elnézem, méretre ebbe a dobozba való közép és magas hsz-ról zéró adat van, de ha nem muszáj, akkor nem feltétlen építenék egyből 5 hangfalat...
Válaszol
Ha úgyis van szub, inkább zárt doboz lenne jobb. Főleg a centernek, és elvileg az volna a legjobb megoldás, ha egységes hangszórókészlettel épülne a rendszer. Egyébként a DC2050 is hasznosítható, van rá egy viszonylag jó megoldásom (nem olcsó, új váltó és hangszókészlet).
Válaszol
Köszi, és ha időd engedi, várom mind a 620+639 váltótervét, mind a 2050 "felújításához" a tervet.
Válaszol
Üdv. mindenkinek !
Sok mondanivalóm van és kérdésem, nem is tudom hol kezdjem... talán ott, hogy össze kell állítanom egy teljes házimozi hangfal szettet ! Néhány első gondolatom a kezdéshez ! Nagyjából egységes hangszóró készletek, megbízható, és szép hangzás, a hangerő nem számottevő tényező ! Elsőnek arra gondoltam, hogy surround hangfalnak ha15 618at használnék HG2.5 639es dómmal, zárt dobozba ! CEnternek 2 darab ha15-610 és egy HG2.5 639es dóm szintén ! Frontsugárzónál akadtam le egy csöppet, mert láttam másik topicban, hogy Tarsy nem talál kiutat bass reflex és zárt között a HA22 vel ! Éspedig énmagam is azt néztem ki front hangfalba egy HG2.5-639 es dómmal ! Nos a kérdésem először is az lenne, hogy mit ajánlotok frontsugárzónak, esetleg valami kész ötletet is elfogadok, vagy ha a többi párosításhoz lenne ötletetek esetleg jobb, akkor azt is örömmel fogadnám ! Ha az általam kitalált párosítások jók, akkor valami hangváltó tervet, esetleg ötletet is szívesen fogadok ! Előre is köszönöm mindenki válaszát, hozzászólását !
Válaszol
Kedves bluefish és Többiek!

Azonos hangszórókat javaslok, minden sugárzóba, ez az egységes és jó hangzás feltétele.
Én régen a HA17-634M-el és HG 2,5-639M magassal építkeztem, mindkét hangszóró kompenzált-mágnesű, nem éppen TV-közeli használatra, de így is megfelel.
Most inkább a HA18-620 és a HG2,5-639-es párosítás, vagy a HG1,9-es magas lenne jó párosítás, kb. 20-22l-es reflex dobozban. A hangváltóról már több javaslat is volt itt-ott, néhány oldalon leírva. A "topeti" weboldalán láthatsz képeket is az általam elkövetett hangsugárzókról. Már több éve működnek, házi-mozihoz megfelelnek, bár tudnék jobbat is, de nem ennyi pénzért.
Bármilyen hangsugárzót is építesz, házi-mozi használat esetén arra kell mindenképpen figyelni, hogy azonos magasságban legyenek a hangsugárzók.
Gyakran ezt a legnehezebb megvalósítani, pedig ezen sok múlik a hangzásban.
A duplázott mélyhangszórós, koppintás-által létrehozott center-hangsugárzók általában gyengék, mindenféle szempontból. Ez inkább a TV-tetejére kerülő és egyébként gyenge mágnesű hangszórókból, divatos megoldást képviselnek, de nem jó hangzást.

Üdv! SMA
Válaszol
Köszönöm SMA ! Az a felállás, hogy még fronsugárzónak elmennek a nagyobbacska állóládák, de surround, és center téren már azért szerényebben kéne bánni a méretekkel ! Arra gondoltam ezek után, hogy front :HA18-620+HG2.5-639 refi láda 20 liter, surround/ center , hangszórók ugyanaz, de 10 literes zárt dobozka lenne a téren ! Igy az egység megmarad, center sugárzót nem utánzunk... az igazat megvallva bátyám kért fel hogy építsek neki egy házimozi rendszert ! Boltban aminek szép hangja van az drága, ami olcsó az meg tr-á-gya ... Sad
TEhát akkor HA18-620 + HG2.5-639 (nem kompenzált verziók) hoz várnék váltó tervet örömmel, és mégegyszer köszönök mindent !
Válaszol
Nem jó a gondolatmenet egészen, a kompenzált illetve árnyékolt mágneskörű hangszórók használhatók csak TV közelben, a sima 620 és 639 erre nem alkalmas.

Más, a 634-es hangszóró is másra képes, meg a 620 is, utóbbi mélytartományban jóval kevesebbet nyújt, előbbi 25 literes dobozban 36Hz-es alsó f3 pontot ér el. El kell dönteni, hogy szükség van-e erre az "extrém" képességére a hangszórónak, vagy elég ha a frontok csak 45Hz-ig szólnak.

SMA-nak kiegészítés: a HG1,9-es dóm kétutasban a jelenlegi standard mélyközéphangszórók közül egyikkel sem használható.

bluefish, a 620-nak olyan 22 liter nettó térfogat kell, de maga a doboz ettől nagyobb űrtalartalmú, mert le kell vonni belőle a reflexcső, a hangszóró és a váltó által kiszorított levegő térfogatát. Ehhez a két hangszóróhoz a kétutas topikban van valahol egy viszonylag használható váltó-terv.
Válaszol
Tervbe van véve egy HA25 BRAUN-nal szerelt aktív szubláda is, én sztem elégnek kell lennie a 620nak ! Én mindenképpen a HG2,5öt szeretném beépíteni a hangfalakba ! A mágnes kompenzáció nem fontos csak talán a centernél, a két front kb 1-1.5 méterre lesz a TVtől Smile És nem tudom mit gondolsz arról, hogy HA18 620nak kb 10 literes zárt dobozban lenne a helye ? Frontnak pedig egy nagyobbacska kb 25 literes reflexben ! A váltórajzot keresem mindjárt !
Válaszol

Továbbra is azt javaslom, azonos hangszórókból kell építeni az összes hangsugárzót, azonos kivitelben, méretben - meglátod majd, megéri. Tehát HA18-620M- azaz, a mágnesesen kompenzált kell mindegyik pozicióba, úgyanígy a magasak is kompenzáltak, árnyékoltak legyenek. Ekkor bármelyik, bárhová elhelyezhető, akár a TV közelébe, akár máshová. Mert gondolnunk kell arra, hogy esetleges szoba-átrendezéskor, felcserélve a hangsugárzókat, borzalmas képet láthatunk a TV-ben, ha nem a megfelelő doboz került a közelébe, ez ugye utólag nem látható, csak ha kibontjuk a dobozt, ellenőrizendő, hogy melyik hangszóró van benne.

OK. shalafi66, már tudjuk, hogy a HG2,5 párosítható a HA18-620-hoz és a HA18-620 bőven elég házi-mozizáshoz. A szubbasszus lehet az a "Braun", vagy HA31-es, - Én ez utóbbit építeném meg szubnak. Nem a teljesítmény a lényeg, hanem inkább a sugárzó felület mérete és ehhez is lehet jó dobozt készíteni, akár egy csillapított-reflex dobozt, amiben kellően mélyre lemegy.

Üdv! SMA
Válaszol
Nagyon szeretnék én is egységes hangfalakat, mind hangzás, mind esztétika, és mind egyszerűség miatt Smile De nem tudom, hogy HA18-620ból honnan kaparok elő mágnesesen kompenzáltat...hacsaknem shala legyárt az én kedvemért 5 darabot , Hg2.5el együtt Smile(na persze még nem most) Az egyszerű az lenne ha bratyóm venne egy LCD Tv-t Smile :?
Válaszol
Én továbbra sem gyártok standard hangszórót, de az üzem megcsinlja.

szubhoz kapcs: a kisebb 250mm-es hsz átvitele mélyebből indul mint a nagyobb 310-esé, ennek az az ára, hogy a 25-ös braun kevésbé terhelhető, és alacsonyabb az érzékenysége.
Válaszol

Utólag is feltehető, ragasztható a kompenzálómágnes, ezt shalafi66 talán megerősíti.
Ha mégsem, akkor csere-bere.
Inkább plazma, mint LCD. ( Én is kinéztem egyet, magamnak, de nem futja rá, egyelőre. A Panasonic PV42-700Y, ha jól írtam a tipusát, az már igen, HD-minőség és mindent tud, - bocs, majdnem mindent. )

Mélytartományban még +0,5dB is számít, nem beszélve a nagyobb membrán-felületről, lehet, hogy szubjektíve ez ad több, "jobb" mélyet. Akkor talán az a HA31-es mégis jobb lenne....

Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Mélytartományban még +0,5dB is számít, nem beszélve a nagyobb membrán-felületről, lehet, hogy szubjektíve ez ad több, "jobb" mélyet. Akkor talán az a HA31-es mégis jobb lenne....
Az biztos, mert a 31-es 4dB-el érzékenyebb. De a 25-ösnél meg tényleg 30Hz alatti az f3 pont. Dönteni kell, hangosabb és pontosabb legyen, vagy halkabb de akkor mélyebbről indul.
Válaszol
Fejemben már nagyjából összeállt a kép mindenről ! Kivétel a frontsugárzó idegesíti a csőrömet, mivel annak általában kicsit nagyobb hangerővel kellene rendelkeznie mint a többi hangfalnak... A másik most ez a mágneses dolog... Akkor most ez a kompenzált 620as mennyibe is fájna nekem ? :-) És akkor a HG2,5-639 kompenzált változat árát is szeretném tudni ! Jah ha itt járunk, akkor ehhez megfelel ez a hangváltó ? http://img225.imageshack.us/img225/4688/620639ow0.gif
Vagy ide ez nem lesz jó ? Big Grin Kezdek rátapintani a lényegre, shala te gyártod saját kezeddel a spéci hangszórókat, a sorozatot meg az üzembe csinálják !? 8-) Nem bánom lehet HA31-is de több mint valószínű 4 ohmos, többek közt azért, mert akkor a szuberősítőnek egy nem akarok márkát mondani de a típus az SUB100 lenne xD Ja meg az 1dBel érzékenyebb Smile Az sokat számít ! ;-) Én megvagyok elégedve a HA31ekkel mélységben is meg mindenhogy Smile Köszi mindent SMA és shalafi66 !
Válaszol
A frontban lehet pl. duplázni a mélyközéphangszórókat. A 620-at és 639-et árnyékolni lehet, kb 500Ft körüli pluszköltséget jelent. Én mostanában nem gyártok H2000 hangszórót semmilyet, csak a még elmaradt kéréseket dolgozom fel.
Azzal a 4 Ohmos HA31-el is csak az a gond, hogy 38Hz-től jobb alsó határfrekit nem tud még a max. 83 literes dobozában sem.
Válaszol
Remek ! Smile Hát nekem a 8 ohm eredő jól jönne, szóval akkor 2 darab 595 sorba belecuppan, és ahhoz elmegy a HG2.5 Smile A többivel már rendben vagyok, egyenlőre csak azt tartom furcsának amit SMA írt, hogy centernek is érdemes ekkora hangfalat építeni valahogy az én szememet bántaná a TV alatt/fölött egy ekkora láda... .sokk. De hát ha tényleg igy van akkor megbarátkozom vele ! Smile Majd a mélyládáról gondolkodom ! AZ érdekes az, hogy régebben te mondtad nekem, hogy a HA31et hangolhatom 30Hzre a 64 L-es ládámba... Smile De hát akkor marad mégis a HA25 BRAUN nem prob, még olcsóbb is meg szebb is.
Válaszol

Én "többnyire" furcsákat írok, de nagyrészt tapasztalatból beszélek.
A három azonos frontsugárzó meglátod megéri, egységes hangzás és nem eltérő, "figyelemfelkeltő" hangzás a lényeg.
Magyarul, minden frontsugárzó azonos felépítése esetén nem kóvályog a hang, az átszáguldó autó, egyéb hangja egységesen halad, nincs eltérés a hangzásban. Ez elvielg igaz, de mivel nem azonos helyen vannak a hangsugárzók, az már magában is eltérést okoz a végső hangzást tekintve, viszont azonos hangsugárzók esetében legalább a sugárzás és hangzás tónusa "homogén" jellegű.
Mekkora láda? - a HA18-620 és a HG2,5-dóm elfér egy 20-liter körüli dobozkában, az pedig még "elviselhető" méretű, persze kérdéses, hogy mekkora TV mellé, fölé lesz elhelyezve?
-
Házi mozi esetén egyébként akkor lehet korrekt, jó hangzást produkálni, ha projektorral vetítünk egy perforált vetítőfelületre és a-mögött vannak a hangsugárzók egy magasságban felszerelve a megfelelő állványzatra, falra. THX-építés esetén a hátfalat erősen csillapítani kell, legalább 8-10cm vastag kőzetgyapott borítással és nem üveg-gyapottal!
Meg még ezernyi egyéb dolgot is figyelembe kell vennie annak, aki ilyenre szánja rá magát.
Meg még egy csomó pénz is kell hozzá.
Meg némi szakértelem, hozzáértés, mert a legfontosabb a bemérés, a rendszer beállítása.

Üdv! SMA
Válaszol
Elhiszem neked SMA ! Semmi kétségem effelől, de van amikor a környezet nem engedi az egyforma hangfalakat ! Sad mondjuk a falra fel lehet szerelni a 3 egyforma hangfalat, és elég tűrhető marad kinézetre ! Annyi házimozit látok, meg nézegetk mindenfelé, és megszokta a szemem a tipikus "fekvő 3 hangszórós center" design-t :-) Gondolom érted Smile Hát itt egy 55 cmes egyszerű TVről van szó, semmi extra, ugy kb 16-18 nm-es szobába, lenne... Ara is gondoltam, hogy mitörténne akkor, ha a 620at mindenhol 10 literes zárt ládába raknám ? sztem a frontok elég távol lennének ahhoz hogy ne okozzanak zavart a képben, egyedül akkor a centert kellene kompenzálni mágnesesen, ugy gondolom, hogy ez nem túl sok paraméterét zavarja meg a hangszórónak ! (Lehet tévedek) és akkor 5 teljesen egyforma hangfalat kellene építenem, elhelyeznem, kivétel a centerre kell odafigyelni hogy melyik az . A mélyhangokat pedig megpróbálnám a szubládával kiegészíteni amennyire lehet ! Kompakt házimozi rendszereknél ez működik ! Köszi az eddigi segítséget !
Válaszol
Sziasztok!

Én teljesen más megközelítést alkalmaznék:
frontnak HA 15x2 + hg 2,5 háttérnek ugyan ez csak egy egy mélyes és centernek is szintén.
A sima centernek meg háttérnek relfexben is elég kicsi a mérete és lemegy eléggé hogy a mély átvehesse a feladatot. A frontban a doplázás pedig érzékenyebbé teszi így az valamival hangsoabb és és mivel dupla a hsz így a doboz is ezért egy szép kecses divatos álló doboz is kifér belőle.
Nekem ez a magán véleményem. Ja és mélnyek én 25-öt használnám.

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Jobb lesz az a 180mm-es. A centernek nem lenne muszáj b-reflexnek lenni, sőt továbbmegyek, ha a frontok is zártak lennének, könnyebben lehetne illeszteni a szubot, persze itt most a mélyközéphangszóró erre nem alkalmas igazán.
Válaszol
Nem értem mért nem alkalmas a mélyközéphangszóró erre... Az is jóvolna, ha 5 teljesen egyforma doboz lenne, egy kivételével, mivel a center árnyékolt lenne ! És akkor 10 liter zárt a 620nak... mi játszik közre, hogy nem jók a 620asok zártba ?
Válaszol
Ugy tudom, hogyha egy hangszóró jó b-refibe, akkor nyugodtan lehet zártba is használni, mivel csak a mélyveszik el alóla ! Végsősorban amennyi mélyet kell annyit kiadnak, beszédhang sem megy nagyon 60 Hz alá... Ha a Ha18 szólna 60 Hzig, én sztem azis bőven elmenne, mert akkor 80ig engedem a HA25öt... és összejön a hangkép ezzel !
Válaszol
vava nekem is először a ha15ök voltak tervben, centerben frontban duplán 4 ohmosak, surroundban szimpla 8 ohmos, és egyedül a front lett volna refi, a többi mind zárt ! Csak találtam váltótervet a 620+639hez, ami ugy hatott rám, hogy inkább azSmile végülis 100 ft köztük a külömbség, de a 620nak 90dB az érzékenysége, ami miatt hála sitennek nem kell túlságosan csillapítani a 639et ! Viszont ennek az az ára, hogy nagyobb dobozokat kell tűrni a falon Smile
Válaszol
100Hz körül már 3dB-t esik a hangnomyás ha 10 literbe kerül... szóval.

Azért a HA15 tényleg nem olyan jó hangszóró, mint a 180-as.

és ez az ott váltom ahol akarom dolog sem működőképes.
Válaszol
Estét!

A 620-639-nek árt a zárt? :? de legalább 15 literes dobozka?
Válaszol
sok, zártból a 10 is sok, de nem csoda, nem abba való
Válaszol
Igy igaz, talán surroundnak megtenné, egy ennél gyengébb rendszerbe !
Többek közt ezért is tetszik jobban a 620, de ő egészbiztosan nem jó zártba, vagy sem ? Smile
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 35 Vendég