HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: Házimozi hangfalak
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ide várom a Videoton hangszórókból házimozi hangfalakat építők hozzászólását, ötleteit, tanácsait, esetleg megépített hangfalaik weblap cimeit.
Én eddig SAL-ból építettem. http://freejanika.uw.hu/
A http://freejanika.uw.hu/ oldalon elhelyeztem néhány Videoton hangszóró T/S adatait WinIsd hangfaltervező program számára.
A .dri drivereket a WinIsd/Drivers mappájába kell bemásolni.
Viszont az adatok renoválásra szorulnak. Szerintem, ha időd engedi, javítsd a honlapon megadottakra. Wink
Admin! Melyik rossz? Írd meg légyszíves.
Az adatok a Hangszóró Kft. nyomtatott anyagából származik, Ök küldték árjegyzékkel együtt. Abból is rendeltem, a hangszórók meg is érkeztek.
Az összes rossz, de nyomtatott formában még nincs új adatlap, persze, hogy a régit küldték.
Köszönöm, ki fogom rövidesen cserélni.
Freejanika Írta:Ide várom a Videoton hangszórókból házimozi hangfalakat építők hozzászólását, ötleteit, tanácsait, esetleg megépített hangfalaik weblap cimeit.
Én eddig SAL-ból építettem. http://freejanika.uw.hu/
Tetszenek a dobozaid. Smile
Azonos ürtartalmú és azonos hangszóró-készletü cuccon nem elmélkedtél még? (THX) Van benne valami, ami megfog. Persze nem csak ezek a kritériumok hozzá, de most nem jut eszembe hol láttam a szabvány leírását. Smile
Lehet mégse a ha31-es sávszürősel kéne 3 utast építenem, olvasgattam a cikket és ezen megakadtam: "Mindezen szempontoknak némileg áldozatul esett a hatásfok, pontosabban a hangszóró érzékenysége"
Ez mennyire lehet vajon vészes?
Holnapra kicsit kiegészítem a cikket. Erre is ott lesz a válasz. Smile
Admin Írta:Holnapra kicsit kiegészítem a cikket. Erre is ott lesz a válasz. Smile
Frankó, kiváncsi vagyok. .sokk.
Admin Írta:Holnapra kicsit kiegészítem a cikket. Erre is ott lesz a válasz. Smile
.?.
Tuuudom, tuuudom. Nem felejtettem el. Bocsi.
Már megvan a kiegészítés.
Admin Írta:Már megvan a kiegészítés.
89 dB nem is rossz. Akkor marad asszem ez a projekt, lassan összeírom az összetevőket, azt valamikor megrendelem.
Persze a cikk írójának igaza van, mert a 92dB-hez képest a 87, de még a 89 is jóval kevesebb, de valamit, valamiért....
Egy kicsit felhozom a topikot. Egy ideje kombinálok házimozi ügyben. Teljesen kezdő vagyok, kb. fél éve gyűjtögetem az infókat. A WinIsd-vel és a JBL Speaker Shop-pal terveztem sokféle dobozt próbaként. Tetszenek a H2000 hangszórói. Szeretnék HA31-ből egy szubot, itt az erősítővel van hiányom. De először egy álló reflex 2 utas frontot szeretnék 2 db 634-essel és egy 639-es dómmal.
1. Az első gondom, hogy hogy oldjam meg a két mélynél, hogy a doboz 8 Ohmos legyen. 4 Ohmosra kérjem a tekercselést? Vagy 2,5 utasra tervezzem? Viszont a 2,5 3 utas hangolása nem biztos, hogy nekem, mint kezdőnek, van kitalálva. :?
2. Nem nagyon értek a váltóhangoláshoz és hallásom sincs hozzá. Ezért lehetőleg készből választanék. Ha belerakok egy Duo Uni/90-est, ami 8 Ohmon 3 kHz-en vált, az ezeknél a hsz-eknél megfelelően fog vágni? (a mély 4 kHz-ig megy, a magas 2-től indul).
Szóval, ha különösebb hangolás nélkül megépítem olyanra, amilyet a tervező progi kihoz, akkor nagyot csalódok, vagy kielégítő lesz az eredmény?
Lex Írta:De először egy álló reflex 2 utas frontot szeretnék 2 db 634-essel és egy 639-es dómmal.
1. Az első gondom, hogy hogy oldjam meg a két mélynél, hogy a doboz 8 Ohmos legyen. 4 Ohmosra kérjem a tekercselést? Vagy 2,5 utasra tervezzem? Viszont a 2,5 3 utas hangolása nem biztos, hogy nekem, mint kezdőnek, van kitalálva. :?
2. Nem nagyon értek a váltóhangoláshoz és hallásom sincs hozzá. Ezért lehetőleg készből választanék. Ha belerakok egy Duo Uni/90-est, ami 8 Ohmon 3 kHz-en vált, az ezeknél a hsz-eknél megfelelően fog vágni? (a mély 4 kHz-ig megy, a magas 2-től indul).
Szóval, ha különösebb hangolás nélkül megépítem olyanra, amilyet a tervező progi kihoz, akkor nagyot csalódok, vagy kielégítő lesz az eredmény?

Miért legyen reflex a front, ha lesz hozzá szub? Én direkt zártra csináltam. Igaz, így nem nagyon lehet diszkózni vele szubláda nélkül, de nem is ez a cél. Viszont a reflex front fázisviszonyait összelőni a vélhetően szintén reflex szubbal, hááát... :? Az csak akkor működik rendesen, ha a szub csak a front alsó határfrekije alatt szól. Szerintem. Big Grin
Ami a váltóhangolást illeti, az ember maga is meglepődik, mennyira hallja a különbségeket. Tessék csak nekifutni a saját váltónak! Tongue Viccet félretéve, a váltóval minden másnál nagyobbat bukhatsz.
Mielőtt megépíted legalább itt a fórumon (vagy a terminálon a hangfal hangolása topikban) próbáld "közszemlére" tenni a terveket. Smile Így lehet ötleteket gyűjteni más is megnézi, több szem többet lát, stb....
A hangváltóban tudok majd segíteni valamennyit, Topetinek van egy jó soros váltó terve ehhez a két hangszóróhoz, abból ki lehet indulni. Az uni hv. nem biztos, h. a legjobb megoldás.
És lehetne olyat is árulni ami jó megoldás? Big Grin Mindig elveszitek a kedvem az építéstől. Big Grin Ilyenkor meg a Heco Vitas 500-as szettjével szemezek, mondván, hogy francokat fogok én bénázni mindennel.
Hmmmmm, nem jutottam még odáig, h. áttervezzem ellenőrizzem kicsit hangváltókat. De amit mondtam utána is fennállna. Ami univerzlis az sosem lehet jó, nagy vonalakban: ami mindenhez jó, az igazán semmihez sem. Smile
Alkatrészeket árulunk, megépíteni nem nagy munka, a dobozt összerakni sokkal nagyobb, Smile és végül még a hangsugárzó hallgatható is lesz. Smile
Ettől a hangolástól félek mindig, mert nem elég jó hozzá a fülem. Persze ez előny is, mert nem hallom a hibákat. .haha.
Jól gondolom, hogy a magas és a mély(ek) azonos érzékenység esetén szólnak kiegyensúlyozottan?
Mert akkor a 86 dB-es 634-esből 4 kell, hogy 92 dB-es legyen, mint a 639-es magas. Igaz, ekkor pont kijön a 8 Ohm. Viszont az ára húzósabb. Vagy a 639-est rontom le. Tervezgettem zárt dobozba is, de ennél a hsz-nél csak 60 Hz-ig megy le (-3dB-en), amit kevésnek tartok. Szeretném, ha lenne mélye a frontnak, még akkor is, ha esetleg egy szub is készül majd. Mert lehet, hogy ha jó a front, akkor nem is lesz szub.
Ha alacsony az érzékenység, a 634-nek van két másik változata is, vagy ott a 620. Smile Bár azok méginkább reflexdobozba valók. A 60Hz sztem nem is olyan rossz.
Lex Írta:Jól gondolom, hogy a magas és a mély(ek) azonos érzékenység esetén szólnak kiegyensúlyozottan?
Mert akkor a 86 dB-es 634-esből 4 kell, hogy 92 dB-es legyen, mint a 639-es magas. Igaz, ekkor pont kijön a 8 Ohm. Viszont az ára húzósabb. Vagy a 639-est rontom le. Tervezgettem zárt dobozba is, de ennél a hsz-nél csak 60 Hz-ig megy le (-3dB-en), amit kevésnek tartok. Szeretném, ha lenne mélye a frontnak, még akkor is, ha esetleg egy szub is készül majd. Mert lehet, hogy ha jó a front, akkor nem is lesz szub.

Az eltérő érzékenységet a váltóval lehet kompenzálni. Tipikusan a magasak szoktak "üvölteni" a mélyközéphez képest, ezért ezeket kell lefojtani. Persze lehet a mélyközepet is duplázni.

Hogy a 60 Hz kevés-e, az relatív. Big Grin Tuc-tuc zenére kevés, átlagos zenére jó. De egy biztos: akármilyen front dobozt is csinálsz, igazi mozit nem tudsz csinálni szubláda nélkül. Ugyan abszolút értékben nem tűnik soknak a 33 Hz vagy a 22 Hz közötti különbség, de valójában ég és föld. Én emiatt a 11 Hz miatt építettem komplett új ládát. 8)
És hogy tudom megoldani, hogy az impedancia 8 Ohm maradjon két hsz esetén is?
Két négy, vagy két tizenöt Ohmos hangszóróval többek közt.
Ez OK, de mennyire macerás, ha ilyen csévével rendelem? Párhuzamosan lenne jó kötni, mert így kevésbé befolyásolják egymást, ehhez viszont 16 Ohmos cséve kellene.
Attól függ, melyik hszről van szó. 634?
Lex Írta:És hogy tudom megoldani, hogy az impedancia 8 Ohm maradjon két hsz esetén is?

Ez miért kötelező?
A váltót úgyis a hangszórókhoz igazítod.
Az erősítő sem szűk keresztmetszet, nekem 6 ohm a névleges minimum, a frontok impedanciája meg nem éri el a 4 ohmot sem. Ehhez képest még nem sikerült túlmelegíteni az erősítőt.
shalafi66 Írta:Attól függ, melyik hszről van szó. 634?
Igen. Ez van 16 Ohmosban is? Ha igen, az adatai mennyire térnek el a 8 Ohmostól?
wolkens Írta:A váltót úgyis a hangszórókhoz igazítod.
Az erősítő sem szűk keresztmetszet, nekem 6 ohm a névleges minimum, a frontok impedanciája meg nem éri el a 4 ohmot sem. Ehhez képest még nem sikerült túlmelegíteni az erősítőt.
Nemcsak a túlmelegedés az érdekes, hanem az impedancia illesztés (torzítás, ...) Ráadásul, kisebb impedanciánál nagyobb áram folyik, így érzékenyebb a hangfalkábelre a hangsugárzó. Ha jól tudom.
Készen biztos, hogy nincs. A tizenöt Ohmos hszeknél általában magasabb szokott lenni a Qes, Qts ezért pár tized dB-lel alacsonyabb az érzékenység. A mechanikai adatok nagyjából megegyeznek.
Elnézést, hogy ennyit kérdezek tőletek, de ez az első megtervezett dobozom, így sok a bizonytalanság bennem.
A házimozi erősítőm még nincs meg, de valószínűleg egy Yamaha 357-es vagy 457-es lesz.
Jelenleg egy Technics SA-GX 170-es sztereó receiver-em van, ami ugyan tud 4 Ohm-ot is, de 8 Ohmra van írva minden paramétere. (2x80W, 10 Hz-40 kHz (-3dB), S/N: 80 dB (IHF, A:90dB), Damping Factor: 40). Néhány kép
A Load Impedance-nál 4-16 Ohmot ír, de a 16 Ohmot sehol másutt nem említi. Gondolom itt már nem sokat ad le.
Jók ezek az adatok kísérletezéshez?
A kondikból itélve kb. 2*45-50V a tápfesz ezzel még 15 Ohmon is tisztességes teljesítményt adna le.

Elvileg kell, hogy legyen a 634-hez 15 Ohmos cséve, megnézik a kollégák, gyakorlatilag van-e.
Miért 15 Ohmos? Úgy tűnne logikusnak (nekem), ha 16 Ohmos lenne. Mi ennek az oka?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15