A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Házimozi hangfalak
erasiel Írta:Tiszteletem!

Úgy döntöttem,hogy építek egy 5.1-es rendszer a H2000 által kínált sugárzókból. Az összeállítás a következő:

Center: 2x HA 15 1544-610
1x HG2,5 1544-639

Front: 2x HA 18 1544-595
1x HG2,5 1544-639

Surround: 1x HA 18 1544-620
1x HG2,5 1544-639

Sub: 1x HA 25 1544-451

A kérdésem az volna,hogy így ebben az összeállításban mennyire "életképes ez a rendszer? Valamint az,hogy lehetséges az,hogy mind a WinISD,mind az Unibox más adatokat dobott ki a láda térfogatára,mint ami ajánlva van. A választ előre is köszönöm

Tisztelettel: Teimel Gábor
Mozinál az egységes hangszórókészlet fontos elem, és a 130-150mm-esek talán a legkevésbé jó mélyközéphangszórók, inkább a 170mm-es 582 rajzszámút érdemes választani.

A programok nem arra készültek, hogy megadják a hangszórónak megfelelő doboztérfogatot-hangolást, csak arra jók, hogy segítsenek számolni, és az eredményeket vizuálisan is megjeleníteni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Tiszteletem!

Köszönöm a felvilágosítást. Akkor ha jól értelmezem amit írtál,az 582-es 170 mm-est javaslod a teljes rendszerbe az egységes hangszóró készlet miatt. Akkor itt felmerül bennem az a kérdés,hogy a zupp87 által javasolt Peerless XT25 vagy DX 25 esetleg a meglévő M.N.C 33522-es dómjaim lennének a megfelelőbbek ehez a hangszóró készlethez. A választ előre is köszönöm.

Válaszol
A HA 17-582-őt én is tudom ajánlani, volt nekem egy jó darabig, hálás jószág! Smile Speciel egy ideig együtt dolgozott két DX25-össel. Szerettem azt a kombinációt.. érzékeny jószág az 582, és jól is terhelhető.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Az MNC meg vifa dómok nehezen hasoníthatók össze, sztem csak attól függ, hogy futja-e a költségvetésből DX25-re.
Válaszol
Tiszteletem!

Egyenlőre a tervezés fázisában vagyok még a rendszer tekintetében. Szeretnék egy olyan rendszert összehozni,ami kielégíti az igényeim és el tudjam mondani róla,hogy a saját kezem munkája. A költségvetésről meg annyit,ha már nekikezdek egy rendszer megépítésnek akkor nem szeretnék valami 300 forintos,semmitérő szart beletenni a dobozokba. Inkább megfizetem az általatok javasolt minőséget.Maximum 3-4 héttel tovább tart a rendszer felépítése Smile
Itt közbevetnék egy újabb kérdést: http://www.hangszorobolt.hu/?showid=1074&level0=28
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pro...pid=301043
Melyiket javasolnátok a 672-es mélyhez? A választ előre is köszönöm!

"Az univerzális dolgok mindenre jók elviekben,de gyakorlatban meg semmire se"
Válaszol
A Conrad-os adatai nekem valahogy hihetőbbnek tűnnek..
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Tiszteletem!

Megcsináltam a dobozok modelljeit és fel is töltöttem őket. Nem tudom,hogy van e gyakorlati haszna,de inkább ellenőriztetem hogy ne érjen váratlan meglepetés. Holnap még feltöltöm az előlapokat külön,amin rajta lesz,hogy mi hogyan helyezkedik el.Előre is köszönöm!
Itt pedig az említett képek a dobozokról:
[Kép: Videoton_center_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Videoton_Front_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Videoton_sub_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Videoton_Surround_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

off: Lehet 1-2 kérdésem banálisnak és értelmetlennek tűnhet,de inkább kérdezek mint bármiféle hülyeséget csináljak,ami utána a leendő rendszerem "rovására" menne.
Válaszol
A center legyen zárt inkább, és érdemes lenne kerülni a párhuzamos oldalfalakat is, a mélyközép- és magashangszóró lehetőleg kerüljön minél közelebb egymáshoz, és a középvonalból is érdemes lenne eltolni, legalább a magasat.
Válaszol
Tiszteletem!

Köszönöm a gyors választ! Mit gondolsz akkor a trapéz alakú dobozokról? Ideálisabb megoldás lenne,mint ez a szabályos négyzetes hasáb alakú láda? A sub ládáról mi a véleményed? Megfelelő így vagy inkább próbálkozzak meg egy ahoz hasonló dobozzal,amit Wolkens csinált a 30-as Beatsnek,persze ehez a sugárzóhoz igazítva a térfogatot. Holnapra áttervezem akkor a javaslatod alapján a dobozaim,hogy ne a középvonalon helyezkedjenek el a sugárzók,valamint szükségem volna egy ajánlásra is. Mit javasolnál a centerhez térfogatnak? Mert most b-reflexre van ugye tervezve és ahoz passzol a térfogat elviekben. A választ előre is köszönöm!

Válaszol
Tiszteletem!

Íme az átszerkesztett dobozok:
[Kép: El_lap_m_retekkel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Videoton_trap_z_center_nyers_m_retekkel_...es.hu_.jpg]
[Kép: Front_el_lap_m_retekkel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Front_nyers_m_retekkel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: 384496831El_lap_m_retekkel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: Surround_nyers_m_retekkel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Válaszol
Ha esztétikailag neked megfelel, akkor így jobbak.

A 170mm-es papíros hangszórónak zártként 8-10 literes térfogat elég.

A szub doboza akár ilyen is lehet, lényeg, hogy ne spórold ki a keresztmerevítéseket a dobozból.
Válaszol
Tiszteletem!

Köszönöm a segítséget,amit kaptam. Most egy munka miatt 5 hónapra félreteszem a projektet,de miután hazajövök megvalósítom határos időn belül Smile

Válaszol
Sziasztok!

Én is szintén a házilag építést vettem fejembe. A H2000 hangszórói közül a következőket néztem ki. Szeretném a véleményeteket kikérni hogy jól válogattam e össze.

Milyen programmal érdemes a dobozokat hozzájuk megtervezni? Az egyes hangszórókhoz megadják hogy hány literes legyen a doboza, viszont ezen felül a kialakítása mennyire kritikus? Van valamilyen ökölszabály ezzel kapcsolatban?

Front / Rear:
- HA18-620 (50-6000Hz)
- HG2,5-639 (3000-20000Hz)

Center:
- HB15-539 x2 (600-6000Hz)
- HG2,5-639 (3000-20000Hz)

vagy legyen a centerbe is HA18-620-as?

Sub:
- HA25-451 (35-2000Hz)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv, Tibi
Válaszol
Mozinál fontos az egységes hangszórókészlet, érdemes lenne azonos mélyközép hangszórókat használni, annyi különbséggel, hogy a centernél egy jóval kisebb térfogatú zárt doboz kell majd.

A dobozok oldalarányánál arra szokás figyelni, hogy a párhuzamos oldalfalak között kialakuló állóhullámok, és azok felharmonikusai lehetőleg ne erősítsék egymást. Ehhez kerülni kell hogy a belső méretek megegyezzenek, vagy egymás egész számú többszörösei legyenek. Eddig az alapszabály, a többit mindig az adott doboznál kell végigszámolni.

A 451-es rajzszámú hangszóró nem kifejezetten szub, inkább csak mélyhangszóró, három, esetleg kétutas felhasználásra. Az alsó határ nem elég alacsony, viszont legalább érzékeny, és viszonylag jól terhelhető. egy próbát megérhet.
Válaszol
Ez lenne a terv:

Front: (Reflex dobozban, kb 25L, belső mérete 174 x 254 x 554mm)
- HA18-620
- HD2,5-639

Rear: (Zárt dobozban, kb 10L belső mérete 174 x 214 x 272mm)
- HA18-620
- HD2,5-639

a többit még nem konkretizáltam le, de hogy ha a centerbe is ugyanazt a 620-as hsz.-t teszem mint a többibe akkor egyet tegyek belőle? de szinte mindenhol duplázva látom, és ha dupla hsz-t teszek bele akkor hogy kössem elektromosan?
Válaszol
Nem is az elektromos részével van itt a baj, az a legkevesebb, ha eléggé egyformák a hangszórók. És a centernél lehetne 15 ohmos változatát is használni a mélyközépnek, még jót is tenne a zárt doboz miatt.
A gond ott van, hogy a szokásos fektetett MTM (mélyközép-magas-mélyközép) elrendezésű centereknek elég rossz az iránykarakterük, valóban jobban szólna 1 mélyközéppel, és fölötte egy magassal.
Válaszol
Íme a front és a hátsók tervei:

[Kép: Rajz1_0.jpg]

Front: 210 x 250 x 590 mm (szél x mély x mag) reflex (a cső 70mm átmérőjű)
Hátsó: 210 x 250 x 310 mm (szél x mély x mag) zárt

véleményed?

illetve az jó megoldás lenne hogy Centernek ugyan olyat használnék mint a Hátsónak, csak max. lefektetve?
Válaszol
Szerintem ránézésre jónak tűnnek, a center jobb lenne egy mélyközéppel, de inkább állva, mint fektetve. Big Grin
Válaszol
Ez most kicsit nem értem...

a centerbe csak egy mélyközép legyen? vagy pedig hogy egy másfajta?
Válaszol
Nem másfajta ugyanaz, csak ahogy korábban írtam, a kettő helyett egy.
Válaszol
ja igen így gondoltam én is, azért is írtam hogy ha a hátsó hangfalból 3at építek akkor az egyik lehetne a Center.
Válaszol
szia

hangváltó ügyében tudsz segíteni? egy alap kiinduló kapcsolást és értékeket ehhez a 2 hsz-hez (620 + 639), amit majd összeépítés után lehet finomítgatni.
Válaszol
Mélyközépnél 1,3mH soros tekerccsel × (6,8u + 4,7R) imp. kompenzálás, és egy 4,7R + 3,3u × 470uH szűrővel a magas előtt meg lehet próbálni.
Válaszol
Köszi!
Válaszol
Inkább így: [attachment=6]

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
és ezek hova vannak kötve? : (6,8u + 4,7R) imp. kompenzálás,
Válaszol
A mélyközéppel párhuzamosan.
Válaszol
Rendben, köszi
Válaszol
Igazán nincs mit. Azt még elfelejtettem, hogy a tekercs után, ne úgy, mint a rajzodon.
Válaszol
Szia shalafi66!

jól vettem ki a régebbi hozzászólásokból hogy nálad is lehet rendelni ezeket a H2000-es hangszórókat? Neked van raktáron is?

Üdv, Tibi
Válaszol
Nem, nálam nem is voltak. Csak nagyon régen, véletlenül, mérések után pár darab.
Válaszol
Sziasztok!
Én is szeretnék építeni 5.1-es rendszerhez 5db-os szettet, egyformákat, max 10-15literes zártakat. (Sub majd lesz hozzá, csak arról végképp nincs fogalmam sem, hogy milyen hsz.-ből?)
Jó lesz ez így? Vagy a center/front más legyen?

Shalafi! Jól értettem,hogy HA17 1544-582 javasolsz hozzá? Milyen magassal? (hol tudom megvenni?)

Érdekelne hangváltó terv is. (Sajnos nagyon tudatlan vagyok hozzá.)

Előre is köszönöm a válaszokat. Igyekszem tanulni,de elnézést kérek a láma kérdésekért.
Válaszol
Az 582 rajzszámú most az egyik legjobb középtartományú hangszóró, és mivel elég széles sávban szól, egy olcsóbb peerless magas (pl. BC25) elég lehet mellé.

Váltónak így látatlanban a szokásos 1,3mH soros induktivitás, (4,7R + 6,8u) imp. kompenzálással, a magasnál meg kb. 3000 Hz körüli akusztikus keresztezési frekvenciára van szükség.
Válaszol
(2011. 05. 03., 18:04)shalafi66 Írta: Az 582 rajzszámú most az egyik legjobb középtartományú hangszóró, és mivel elég széles sávban szól, egy olcsóbb peerless magas (pl. BC25) elég lehet mellé.

Váltónak így látatlanban a szokásos 1,3mH soros induktivitás, (4,7R + 6,8u) imp. kompenzálással, a magasnál meg kb. 3000 Hz körüli akusztikus keresztezési frekvenciára van szükség.

Kössz' a tippet a magasról. Hol lehet valamelyiket megvenni? (az 582-es ok)
A váltót még értelmeznem kell. :-D
Ja! És mekkora legyen a doboz? 10literes?
Válaszol
Pl. audionl.hu-n megtalálhatók a kínai vifa, vagy peerless hangszórók, elég nagy a gyártás pontatlansága, de erre a célra meg fog felelni valamelyik olcsóbb verzió. Azért ezt ajánlom, mert hasonló áron kapható hangszórók (pl. Monacor DT-99) gyengébb képességűek.

Esetleg olcsón használtan ki lehet fogni néha Videoton hangsugárzóból kibontott régi Vifa magashangszórót, D25-D26 típusok közül. Ezek is megfelelőek.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 28 Vendég