Ezt a HE-n találtam (idézve: dilan):
"a bitsorozat tartalma a következő:
a legnagyobb egység a group, hossza 104 bit.
4 db blockból alkotja, így ezek 26 bitesek.
a 26 bitből az első 16 az infó, a következő 10 ennek az ellenörző összege. (crc)
a groupok különböző információkat hordoznak, az azonosítójuk (0A-15B) határozza meg, hogy éppen mit. az azonosító 5 bitből áll, és a group 2. blokkjának első 5 bitjében van tárolva. ebből az első határozza meg a számot, (0-15) az ötödik pedig a tipust (A vagy B). Az adóállomás neve a 0A és 0B groupokban jön át 2 karakterenként, a következő módon:
A group negyedik blokkja két 8 bites karaktert tartalmaz, a group második blokkjának utolsó két bitje pedig azt a címet, hogy ez a két karakter a 8 karakterből álló PS-nek hányadik két karaktere. (ld. az ábrát)
A groupok elején (az első blokk) mindig az adóállomás azonosítóját tartalmazza, így ez mindig ismétlődik. tehát a group elejét úgy tudod megtalálni, hogy azt nézed, hogy 104 bittel később ugyanannak a bitsorozatnak kell ismétlődnie."
És hozzá a kép:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/fil...33b605.png
Ha megvan a bitfolyam (TDA7330 nyomja kifele magából), akkor kiirathatók ezek alapján a dolgok. Meg persze ott van az alább említett PIC-es cumó, hozzá a firmware, alkothatná az a dekóder részt (kallódik valahol F84 a fiókomban, de F627 több van, asszem könnyedén át lehet arra is varázsolni), és mondjuk egy F877 (azisvan

) mint kijelzőmeghajtó fogadhatná sorosan az adatokat (vagy akár párhuzamosan is, csak meg kell hekkelni az F84 firmverét), emellett kijelezhetné mondjuk azt h AUX, ha külső bemenetre van állítva a cucc, vagy a hangerőt (VOL), magas/mélyhangszintet (bass), balanszt (balance), hisz a vava féle cuccból lesz vmikor átvarázsolva ez, és lesz bele varázsolva egy végfok

Egy szem működő vidi tuneremet nem akarom megpiszkálni. Max annak okát fogom megnézni, hogy mért van az, hogy egy napig se mászik el az adóról bekapcsolva, de ha kikapcsolom egy fél órára, bekapcs után nem ott van ahol kéne lennie..
Apropo: ahogy láttam is, 57kHz-en megy az RDS.. a hangfrekis kimeneti jelből ezt a tartományt nem szedi ki a pilotszűrő? Vagy mondjuk ott a deempfázis szűrőtagja, ami 2,2k felett vág (ha jók az emlékeim, 2222Hz).
Most tényleg gondolkodóba estem az egésznek a működésén. Elméleti tudásom szerint a sztereó FM adás: sávközéptől 15kHz-es tartományban frekvenciamodulációval van jelen az éterben az A+B, 19kHz-en a pilotjel, 38kHz-es sávközéppel pedig az A-B van kétoldalsávos AM modulációval. A sztereó dekóder bemenetére gondolatmenetem szerint az A+B hangfekvenciás jel érkezik valamint a 19kHz-es pilotjel, valamint 38kHz-es sávközéppel az amplitúdómodulált A-B, és (RDS-ről lévén szó) 57kHz-en az RDS adat. Ennek a gyakorlati megvalósítására lennék még kíváncsi: hogyan illesztik az FM demoduláció eredményeként létrejött hangfrekvenciás jel után változatlanul a 19kHz-es pilotjelet, valamint az amplitúdómodulált A-B-t (egyszóval hogy jön létre a sztereó multiplex jel

). Lehet h ezt máshol kéne feltennem