ami olyan helyen van gyűjtetve amit nem vegyszereznek az még drágább.
van még nekünk is cirka 40 kiló olyan mézünk amit gyógyszereztlen méhekkel gyűjtettünk.
atka miatt szokták gyógyszerezni a méheket leginkább. de nyilván szennyezi a mézet is valamekkora mértékben. meghát az sem mindegy honnan van a virágpor, repce/apraforgó pl. mezőgazdasági művelésből van, ott elkerülhetetlen a kismértékű szennyezés szintén.
mivel főprofilban erdőkkel foglalkozunk tudom hol vannak olyan erdők amiket nem határol mezőgazdasági terület, sem lakott terület, és autópálya sem. akácot egy ilyen 17 hektáros területről gyűjtetünk kezeletlen méhekkel. emiatt elég csekély amit egy-egy család begyűjt egy szezon alatt, de ez legalább tényleg teljesen bio-méz.
ennek kilóját 10 ezer körül viszik, ha léppel együtt adom.
múlt évben már a lépesre nemigen volt kereslet, így csak lép nélküli van.
a lépek sem műlépek, friss méhviaszból építik a kis szorgos bogárkák.
ez 5-7 ezer közt megy, attól függ milyen év volt.
szeretnénk bővíteni a méhészetet, de még az asszony "kezdő". egyenlőre tanulgat.
ha minden igaz 2 év múlva főállásban fog méhészkedni, a bővítés is addigra talán elkészül.
sajnos nemigen kapni használható kaptárakat készen ezért azokat mi csináljuk kezeletlen fából. olyanból amit mi vágunk ki és dolgozunk fel. egyedül a külsejük van lefestve.
ha minden jól megy akkor úgy 200 kaptár a cél, ha ügyes az asszony akkor az 3-4 tonna mézet jelent egy évben. (persze ennek a túlnyomó része kisértékű vegyesméz).
de egy része kifejezetten nagy hasznú mézfajta, pl. parlagfű méz.
megvéd az allergiától.
elvileg nem olyan sokára már lehet előállítani törvényesen is otthon bio-diesel üzemanyagot, csigás prést csináltunk már. ha ez valóra válik akkor végre lesz értelme a 10 hektár műveletlen földemnek. egyrészt a repcét lehet legeltetni a méhekkel méznek, másrészt üzemanyagot akarok belőle előállítani. harmadrészt ami marad a préselés után az nagy fehérjetartalmú massza, a bocik nagyon szeretik.
bízunk benne hogy így kombinálva megéri az erőbefektetést, csak üzemanyagot termelni igazából nem túl jó móka. nagyjából annyira jön ki mintha a mol-tól nagytételben vásárolna az ember. máskérdés hogy a bio-diesel kíméletesebb a motorral mint a kőolaj származék. (aminek sokan állítják az ellenkezőjét, nekem viszont tapasztalatom van és nem 1-1 tanknyi, hanem huzamosabb ideig napi 100+ liter).
jól elkanyarodtam, de mostmár ha leírtam nem törölgetem ki

innen is látszik hogy büszke vagyok a munkámra.